Odată cu deschiderea ultimului sector, de 14,57 km, din Secțiunea 5 (Curtea de Argeș-Pitești) a Autostrăzii Sibiu-Pitești, între Nodurile rutiere Băiculești și Curtea de Argeș, va fi posibilă circulația pe autostradă până la București, pe o distanță de aproximativ 140 km, a declarat Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Autostrada Sibiu-Pitești (122,11 km) face parte din Coridorul 4 Paneuropean (Rin-Dunăre) și este, în prezent, una dintre cele mai impotante investiții de infrastructură rutieră din România. Această autostradă (tronson al Autostrăzii A1), construită prin fonduri europene, este prima care va traversa Munții Carpați și va asigura pe teritoriul României conexiunea pe axa Est-Vest (Constanța-Nădlac).
În prezent, se află în construcție încă trei secțiuni ale acestei autostrăzi, între Curtea de Argeș și Boița, care au o lungime totală de 78,8 km.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat, astăzi, că a fost semnat contractul pentru proiectarea și construcția secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu-Pitești.
Cel mai mare contract lansat în ultimii 30 de ani, în România are o valoare de 5,32 de miliarde de lei, fără TVA, conform citatului publicat de Sorin Grindeanu pe pagina de Facebook.
Întreaga autostradă va avea o lungime totală de 122 de kilometri cu un termen de finalizare predictibil.
„Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (Cornetu – Tigveni), cu o lungime de 37,40 km, împreună de secțiunea 2 (Boița-Cornetu) face parte din tronsonul care traversează Carpații și este cea mai complexă secțiune a acestei autostrăzi”,
a mărturisit Sorin Grindeanu.
Constructorii italieni au la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 45 de luni pentru construcție.
„Antreprenorul trebuie să construiască:
– 95 de poduri și pasaje
– Un tunel cu două galerii independente, în lungime de 1.7 km/galerie
– 2 Noduri rutiere (unul la Cornetu și altul la Văleni)
– Un ecoduct în zona localității Călinești.”
a publicat Sorin Grindeanu.
Proiectul Autostrăzii Sibiu-Pitești este finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile (POIM și POT) estimat la o valoare totală de 13,56 miliarde de lei (fără TVA). Autostrada ar urma să fie deschisă circulaţiei în 2027.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit