Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Transporturilor din Danemarca a anunțat intenția sa de a investi milioane de euro (circa 700 de milioane de coroane daneze) în infrastructura a 25 de noi parcuri de încărcare pentru camioanele electrice din întreaga țară.

Astfel, Danemarca va avea 175 de noi puncte de încărcare, amplasate strategic, la o distanță de 60 de kilometri unul de celălalt. Primele cinci parcuri de încărcare sunt planificate să fie operaționale până în 2025 și vor fi amplasate de-a lungul marilor autostrăzi cu o capacitate de 133 de megawați. Locațiile includ zone, precum Randers, Herning, Vejle, Padborg și Køge și au ca scop susținerea infrastructurii pentru camioanele electrice. În plus, Sund & Bælt va deschide un parc de încărcare în apropiere de Nyborg până în 2025. Celelalte 20 de parcuri de încărcare vor fi deschise treptat până în 2030.

Planul va respecta cerințele ambițioase ale UE, iar capacitatea de conversie a transportului rutier greu va fi cu mult peste evoluția preconizată a numărului de camioane electrice. 

Înființarea parcurilor de încărcare va avea loc prin intermediul unor licitații guvernamentale, în cadrul cărora companiile private pot depune oferte pentru construirea parcurilor de încărcare în condițiile de concurență și în condițiile pieței.

Secretarul de Stat pentru Infrastructură, Mobilitate și Agendă Urbană din Spania, Isabel Pardo de Vera, este de părere că nu e normal ca transportatorii spanioli să plătească taxe de drum în alte state, în timp ce transportatori străini să nu aibă de plătit taxe de drum în Spania, deoarece, pe măsură ce se termină concesiunea, autostrăzile din această țară devin fără plată. Deci se dorește introducerea fără întârziere a unei taxe de drum pentru autostrăzile din Spania, așa cum a rezultat și din declarațiile făcute cu ocazia deschiderii Simpozionului Național al Drumurilor, Lucrărilor și Administrației Publice.

Secretarul de stat este de părere că modelul de plată în funcție de folosire este o soluție pentru deficitul tot mai mare de fonduri necesare întreținerii drumurilor și permite în același timp și obținerea unui venit în plus, așa cum se întâmplă în alte țări. Or, în prezent Spania întreține rețeaua de drumuri de la buget, în loc să direcționeze acei bani spre asigurări, educație sau sănătate.

În opinia oficialului spaniol, cele 1,4 miliarde de euro pe care bugetul de stat le va aloca în 2022 pentru întreținerea infrastructurii rutiere, și care reprezintă un record pentru această țară, datorită injecției de capital din programe europene, sunt insuficiente în condițiile deficitului pe care îl indică cele mai recente rapoarte din domeniu, și care estimează un necesar de peste 6,5 miliarde de euro.

De aceea Spania ar trebui să facă un pas înainte în direcția schimbărilor pe care le cer autoritățile europene, adică spre un model bazat pe o rată de utilizare de 60% și taxe de drum de 40%.