Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat ieri, 6 martie, o primă întâlnire comună la care au luat parte reprezentanții Patronatului Operatorilor de Service Auto din România (POSA), ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), precum și cei ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă aspecte de ordin tehnic ce privesc colaborarea dintre asigurători și service-urile auto în procesul de constatare și lichidare a daunelor. Toate părțile implicate au convenit să analizeze problemele prezentate și să continue dialogul în vederea identificării unor soluții adecvate, cu respectarea limitelor impuse de legislația de concurență. Discuțiile au vizat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii comunicării în relația individuală dintre asigurători și service-uri, precum și stabilirea unor proceduri mai clare de colaborare între aceștia. Fără un rezultat aparent concret, important este că a fost inițiat un dialog, fiind cunoscut faptul că asiguratorii reclamă că multe facturi decontate pe RCA sunt umflate artificial și acesta a fost unul dintre principalele motive care au dus la creșterea primelor RCA de-a lungul timpului.

ASF va continua să faciliteze dialogul dintre părți și să urmărească implementarea unor măsuri care să contribuie la o piață a asigurărilor echilibrată și funcțională. Următoarea întâlnire, cu caracter tehnic, va avea ca obiectiv definirea unor pași concreți pentru îmbunătățirea relațiilor dintre companiile de asigurări și unitățile reparatoare, în beneficiul consumatorilor.

Potrivit unui anunţ publicat pe BAAR – https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/ – prima de asigurare valabila pentru vehiculele de transport bunuri (marfa) cu masa maxima autorizata peste 16 tone, se calculează făcând media aritmetică între prima de risc ridicat (TR x N) calculată pentru solicitant și media primelor de asigurare ofertate de asigurătorii RCA, nete de cheltuieli, aferente cazurilor de risc ridicat instrumentate de BAAR, în luna decembrie 2023, pentru categoria de autovehicule destinate transportului de marfă cu masa maximă autorizată peste 16 tone (inclusiv), ponderată cu un procent de 39%:

Formula : Pr = (TRxN + Pmo x 39%) : 2 

în care:

Pmo = 15962 lei reprezentând media primelor de asigurare ofertate de asigurătorii RCA, nete de cheltuieli, aferente cazurilor de risc ridicat instrumentate de BAAR, în luna decembrie 2023, pentru categoria de autovehicule destinate transportului de marfă cu masa maximă autorizată mai mare sau egală cu 16 tone.

Claudiu Marcu, Business Development Manager la Lion Broker de Asigurare, dă un exemplu concret:

„La un autotractor cu MMTA >16t, la care înainte aveam un tarif B0 calculat la BAAR de 12.230,61 lei (pe formula veche), acum este 8.966,71 lei.”

Pe pagina BAAR de la linkul de mai sus sunt menţionaţi toţi paşii care trebuie urmaţi pentru a beneficia de prime de asigurări calculate după noile condiţii stabilite de BAAR.