Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noutăți la legea RCA: monitorizarea cu camere video a valabilității RCA și introducerea franșizei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat ultimele soluții identificate pentru protejarea asiguraților RCA ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanții transportatorilor și cu cei ai companiilor de asigurări.

Astfel, posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate și, mai nou, monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA sunt măsuri cuprinse în Proiectul de lege care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja înregistrat la Senatul României și urmează să parcurgă etapele necesare în cadrul procesului legislativ. Foarte important, prin monitorizarea valabilității RCA într-un sistem similar celui de rovinietă se dorește descurajarea conducerii vehiculelor fără asigurare valabilă și creșterii fondului de încasare din RCA.

De asemenea, prima RCA se va putea plăti în rate, indiferent de nivelul acesteia, iar valoarea se va putea diminua prin introducerea franșizei – așa cum se practică deja acum la asigurările CASCO – plătibilă doar în caz de daună.

Noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat, persoane fizice și juridice, care dețin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, este operațională, fiind deja emise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) mai multe oferte în acest sens.

Tariful de referință – așa cum s-a promis – este puțin peste 8.600 de lei pentru un camion în B0, la care se aplică clasele de bonus și de malus aferente.

ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificărilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE. Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al României a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozițiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

Operatorii de transport sunt îndemnați să participe activ la discuțiile pe marginea elaborării noului proiect de lege RCA, astfel încât să se asigure că sunt de acord cu măsurile ce vor fi adoptate și nu vom mai ajunge pe viitor în situații limită ca cele de la începutul acestui an.

Articole similare

Ad