Ad
Ad
Ad

Cererea pentru camioanele Volvo alimentate cu gaz este în creștere, iar vânzările au crescut cu peste 25% în 2024. Camioanele alimentate cu gaz reprezintă o soluție din ce în ce mai importantă pentru companiile de transport în vederea reducerii amprentei de CO2, deoarece emisiile de carbon pot fi reduse cu până la 100% utilizând combustibili regenerabili.

Cererea globală a clienților pentru camioanele Volvo alimentate cu gaz este în creștere și Volvo Trucks a vândut peste 8.000 de unități în total în întreaga lume. În perioada 2024, vânzările au crescut cu 25%, piețele principale fiind Suedia, Norvegia, Țările de Jos, Spania și Regatul Unit. Motoarele Volvo pe gaz sunt disponibile pe modelele Volvo FM, FH și FH Aero și pot comuta fără probleme între biogaz (gaz nefosil produs din deșeuri organice) și combustibilul obișnuit LNG (gaz natural lichefiat).

Camioanele Volvo alimentate cu gaz pot acoperi distanțe de până la 1.000 km, ceea ce le face potrivite pentru sarcini de transport precum distribuția pe distanțe lungi și regională, dar și pentru construcții. Acestea reprezintă o alternativă viabilă la alte vehicule cu emisii reduse, deoarece companiile de transport și cumpărătorii de transport caută modalități de a deveni mai sustenabili.

„Mulți dintre clienții noștri aleg să își înlocuiască autocamioanele diesel cu autocamioane alimentate cu gaz ca o modalitate ușoară de a-și reduce emisiile de CO2 aici și acum”, spune Jan Hjelmgren, șeful departamentului de gestionare a produselor la Volvo Trucks. El continuă: „Camioanele Volvo alimentate cu gaz reprezintă un câștig real pentru companiile de transport, deoarece acestea pot combina un cost de proprietate mai mic cu o amprentă de carbon redusă și o productivitate păstrată.”

Mai multe țări oferă deja o rețea extinsă de benzinării cu acces tot mai larg la biogaz. Producția globală de biogaz a crescut cu 21% în perioada 2024. Aceasta înseamnă că posibilitatea de a reduce emisiile de CO2 cu până la 100% se deschide pentru un volum semnificativ de utilizatori. Biogazul este o soluție rentabilă în comparație cu motorina pe piețele cu stimulente fiscale și subvenții guvernamentale pentru combustibili regenerabili și emisii reduse. De asemenea, combustibilul LNG obișnuit reduce emisiile de CO2 cu până la 20% („de la rezervor la roată”) față de camioanele diesel.

Economii semnificative de CO2 și costuri de funcționare, fără compromisuri

Volvo oferă o tehnologie excepțională a motoarelor pe gaz, bazată pe cel mai bine vândut grup motopropulsor, motorul diesel D13, ceea ce înseamnă că oferă performanțe egale cu ale oricărui autocamion diesel, cu CO2 redus.

„Motoarele noastre pe gaz vin cu o tehnologie superioară care depășește în mod clar concurența în ceea ce privește puterea, cuplul, răspunsul motorului și economia de combustibil. Șoferii ne spun că apreciază zgomotul redus, puterea, manevrabilitatea și călătoria confortabilă a camioanelor noastre pe gaz”, spune Jan Hjelmgren. „Vedem că autocamioanele pe gaz au un mare potențial pe calea către transportul cu emisii zero.”

Așa cum informează publicația franceză Les Routiers, Clément Beaune, ministrul delegat responsabil cu transporturile, și organizațiile profesionale din domeniu din Franța au avut mai multe întâlniri în ultima lună – și mai urmează două la început de septembrie – pentru a discuta despre două dintre cele mai mari provocări din industria transporturilor: criza de personal și tranziția energetică.

Una dintre măsurile luate deja pentru a spori atractivitatea acestui domeniu este misiunea Dole, care s-a încheiat cu semnarea, în martie, a unui acord cu Ministerul Muncii (o cartă pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă și a competențelor în favoarea sectorului transportului rutier).

Pe de altă parte, s-a constituit un grup operativ pentru planificarea realistă și credibilă a tranziției energetice a sectorului, transportatorii având nevoie de un plan cât mai clar privind decarbonizarea. Organizațiile profesionale subliniază că dau dovadă de pro-activitate și insistă asupra necesității de a sprijini biogazul și de a face ca prețul acestuia să nu mai depindă de cel al gazelor naturale.