Fermierii bulgari au început și ei protestele, în aproximativ 80 de locații din întreaga țară (pe care le puteți vedea în harta alăturată), blocând cu vehiculele lor agricole drumurile și punctele de trecere a frontierelor și declarând că vor continua până când guvernul le va îndeplini cererile.
Ei i-au cerut ministrului bulgar al agriculturii să demisioneze pentru că nu și-a respectat promisiunile de a ușura povara administrativă asupra sectorului agricol și de a solicita compensații de stat pentru costurile ridicate și pentru scăderea veniturilor.
În plus, ca și colegii lor din alte țări europene, fermierii bulgari sunt nemulțumiți de reglementările UE, de dificultățile ce decurg din scumpirea îngrășămintelor și energiei din cauza războiului din Ucraina, de creșterea importurilor de produse agricole ucrainene și de subcotarea prețurilor. Guvernul a promis inițial că va răspunde doar la cererile de compensare făcute de producătorii de cereale care pot dovedi că au avut pierdere în 2023, dar asociația care îi reprezintă vrea compensare pentru toți producătorii.
Fermierii mai cer o politică guvernamentală pe termen lung, astfel încât să știe ce va fi, de exemplu, în următorii cinci ani.
După ce, așa cum v-am anunțat deja, fermierii francezi au ajuns să protesteze în 162 de locații, să blocheze autostrăzile din jurul Parisului și din unele orașe mari și să provoace perturbări ale traficului, mai ales că li s-au alăturat și șoferii de taxi, și după ce proteste similare au început în Italia și Belgia, de la 1 februarie le vedem și în Portugalia, iar în Grecia au avut loc perturbări ale traficului pe autostrada Atena-Salonic. În Germania, protestele fermierilor continuă de la începutul lui ianuarie. Deci se pare că fermieri nemulțumiți ies pe șosele în tot mai multe țări din Europa, ca să protesteze împotriva măsurilor guvernamentale de austeritate.
Situația este cea mai gravă în Franța, iar FNTR pune la dispoziție liste complete ale regiunilor afectate (Infos alerte circulation | FNTR) și hărți cu traficul în timp real (Trafic – Maintenant – Bison Futé (bison-fute.gouv.fr).
În Belgia, începând cu 1 februarie, blocadele de pe autostrăzi au perturbat traficul pe principalele drumuri și sunt proteste în Anvers, Gent și Genk., iar pe site-ul FEBETRA se actualizează constant situația drumurilor închise sau blocate. În plus, municipalitatea din Bruges și poliția locală pun la dispoziție un serviciu de urgență care le oferă alimente și băuturi șoferilor de camioane blocați pe autostradă din cauza protestelor fermierilor, și care își pot trimite cererile prin intermediul formularului online publicat aici: Emergency form for truckers – City of Bruges (brugge.be).
Cât privește perturbările de trafic din Italia, mai ales de pe A1 și A16, puteți vedea situația actualizată aici: Traffico in real time – Autostrade per l’Italia sau aici GO Anas Integrated Viability | Anas S.p.A. (stradeanas.it).
Federația Fermierilor Portughezi a anunțat și ea că va începe să demonstreze pe rutele majore și în apropierea principalelor puncte de trecere a frontierei începând cu 1 februarie 2024 și că acțiunile însoțite de închiderea drumurilor și încetinirea traficului vor fi suspendate numai după ce se va ajunge la un acord cu guvernul țării.
În sfârșit, în Grecia, în ultima zi din ianuarie, fermierii au blocat cea mai importantă autostradă nord-sud a țării, care leagă Salonic și Atena, protestând împotriva prețurilor ridicate la îngrășăminte și motorină și criticând guvernul pentru că nu a plătit suficiente compensații pentru dezastrele naturale. Situația traficului în timp real se găsește aici: LIVE η κίνηση στους δρόμους όλης της Ελλάδας | NewsAuto.gr
Reamintim că IRU i-a solicitat Comisiei Europene să îndemne statele membre în cauză să ia măsuri imediate pentru a facilita libera circulație a mărfurilor prin asigurarea accesului neîngrădit la principalele rute comerciale.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit