În primul trimestru din 2025, exporturile Bulgariei către România au înregistrat o creștere de aproape 19%, față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează Novinite. Comerțul total dintre cele două țări a crescut cu 7%, ceea ce confirmă poziția României ca al doilea cel mai mare partener comercial al Bulgariei în cadrul UE. Datele au fost comunicate în cadrul unei întâlniri între ministrul Economiei și Industriei, Petar Dilov, și ambasadorul României în Bulgaria, E.S. Brândușa Predescu. La discuții a participat și Doncho Barbalov, viceministrul Economiei.
Ministrul Dilov a subliniat importanța României ca partener economic extern cheie, menționând că schimburile comerciale bilaterale au avut o tendință ascendentă constantă în ultimii ani și că, în 2024, comerțul dintre cele două țări a depășit 7,3 miliarde de euro, o cifră care reflectă legăturile economice în creștere dintre cele două țări.
Au fost abordate discuții și despre oportunitățile de extindere a cooperării, inclusiv asocierile mixte care vizează intrarea pe piețe terțe în domenii precum producția alimentară, comerțul, IT și externalizarea. De asemenea, ambele părți au subliniat potențialul de cooperare în inițiative legate de digitalizare, energie și proiecte de mediu.
Ambasadorul Predescu a subliniat relațiile bilaterale excelente dintre cele două țări, care, în opinia sa, au atins nivelul unui parteneriat strategic. Doamna Predescu a menționat intenția României de a continua participarea comună în cadrul de cooperare regională.
De asemenea, ambasadorul și-a exprimat încrederea că aderarea iminentă a Bulgariei la zona euro va deschide mai multe căi de cooperare economică. Această evoluție va face Bulgaria mai atractivă pentru investitorii români, recunoscând în același timp prezența tot mai mare a întreprinderilor bulgare în România. În prezent, aproximativ 3.300 de companii bulgare operează pe piața din România.
Discuțiile au vizat, de asemenea, obiectivul comun de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ambele părți au convenit că aderarea la această organizație ar spori încrederea investitorilor și ar contribui la consolidarea integrării economice regionale.
În cadrul unei întâlniri, vicepremierul și ministru al Transporturilor din Bulgaria, Grozdan Karadjov, și președintele Confederației Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB), Plamen Dimitrov, au discutat despre prioritățile în domeniul comunicațiilor, precum și în transportul pe apă, aerian și terestru.
De asemenea, s-a decis ca angajații „Poștei Bulgare” să fie instruiți atât pentru a converti leva bulgărească în euro, cât și pentru a adopta instrumente digitale. Programul de formare a angajaților va fi susținut de Banca Națională a Bulgariei. De asemenea, a fost anunțată procedura de achiziții publice pentru echipamentele necesare, urmând ca acest contract să fie semnat în curând.
„Numai prin dialog putem avansa”, a declarat Grozdan Karadjov la începutul reuniunii.
În efortul de a îmbunătăți competențele digitale, președintele CITUB a subliniat că angajații ar putea fi instruiți în cadrul unui proiect finanțat de Programul de redresare și reabilitare, investind până acum doar o cincime din fondurile sale.
Programul guvernamental de concesionare a terminalelor portuare și a altor infrastructuri a fost, de asemenea, un subiect de conversație.
„Bulgaria se află la coada listei țărilor UE atunci când vine vorba de astfel de parteneriate public-privat. Viitorul Bulgariei în următorii 10 ani va depinde de această chestiune.”, a subliniat Grozdan Karadjov.
Acesta a dat asigurări că va discuta cu sindicatele despre planurile în curs de pregătire.
Dezvoltarea aeroportului Burgas și necesitatea de a numi mai mulți inspectori pentru „Administrația drumurilor” au fost, de asemenea, printre problemele ridicate de reprezentanții CITUB.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit