Consiliul de Administrație al grupului Agricover, unul dintre liderii din agribusiness-ul european, a anunțat decizia sa de a nu continua procesul de listare a acțiunilor companiei la Bursa de Valori București din cauza faptului că nu ar fi îndeplinit parametrii prevăzuți inițial în condițiile actuale de piață.
Agricover Holding este dedicată impulsionării unei creșteri durabile în sectorul agricol, continuând în același timp să colaboreze îndeaproape cu acționarii, clienții și partenerii săi pentru a-și atinge obiectivele pe termen lung, potrivit unui comunicat de presă.
În ultimele două decenii, Agricover a jucat un rol cheie în sprijinirea fermierilor din România, oferind acces la inputuri agricole, soluții de finanțare și inițiative emergente de digitalizare care promovează agricultura durabilă și performantă. Angajamentul ferm al companiei față de principiile solide de guvernanță corporativă, management pragmatic, transparență și responsabilitate ne-a poziționat ca un jucător proeminent în sectorul agricol românesc.
„Cu o situație financiară solidă și fiind pe deplin conștienți de contextul geo-politic, macroeconomic și al piețelor financiare, ne-am asumat un risc calculat. Vom continua cu planurile noastre știind că modelul nostru de afaceri inovator își va atinge obiectivele de profitabilitate și de creștere. Ne menținem angajamentul față de cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă, continuând în același timp angajamentul de a promova inovarea în rândul fermierilor. Dorim să ne exprimăm recunoștința față de toți investitorii care au participat la acest proces.”, a declarat Liviu Dobre, CEO Agricover Holding.
Indicii bursei romanesti au inregistrat evolutii pozitive la finele lui 2019, depasind cu peste 29% valorile din anul precedent, potrivit unei analize a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Astfel, indicele de referinta BET, care surprinde evolutiile celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a consemnat o crestere de aproximativ 35% la 31 decembrie 2019, comparativ cu sfarsitul lui 2018.
Indicele BET-TR, primul indice de tip total return lansat de BVB, a inregistrat la 31 decembrie 2019 cea mai mare crestere, de aproximativ 47%. Cea mai mica rata de crestere a fost de 29,68%, aferenta indicelui BET-BK, care surprinde evolutia actiunilor societatilor locale sau straine cu cea mai mare capitalizare bursiera ajustata cu factorul de „free float” si factorul de lichiditate, selectate si in functie de criterii calitative si listate pe piata reglementata a BVB.
BET-FI, indicele care arata evolutia societatilor de investitii financiare si a altor entitati asimilabile acestora, a crescut cu aproximativ 37%. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa de Valori din Viena, a avansat cu 36% la 31 decembrie 2019 fata de finalul anului anterior.
In 2019, valoarea cumulata a tranzactiilor de pe toate pietele a inregistrat o scadere de 14,55%, de la 14,23 miliarde lei in 2018, la 12,15 miliarde lei in anul trecut. Lipsa ofertelor derulate pe piata romaneasca a determinat in mare parte aceasta scadere a tranzactiilor la bursa.
La finalul lui 2019, capitalizarea bursiera de pe piata reglementata a atins nivelul de 180,85 de miliarde de lei, acesta fiind in crestere comparativ cu 2018.
La 31 decembrie 2019, pe primul loc in clasamentul celor mai lichide companii, ale caror actiuni au fost tranzactionate la BVB pe piata principala (Regular), se situeaza Banca Transilvania (TLV), care detine o pondere de circa 30% din valoarea totala tranzactionata. Pe urmatoarele pozitii din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), BRD – Groupe Société Générale (BRD), Romgaz (SNG) si OMV Petrom (SNP).
Valoarea totala a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din Romania a fost de 46,57 miliarde lei la 31 decembrie 2019, in crestere cu circa 18% comparativ cu nivelul de la finele lui decembrie 2018. O analiza pe categorii de organisme de plasament colectiv arata ca, la finalul trimestrului IV 2019, activele totale ale fondurilor deschise de investitii (FDI) s-au majorat cu aproximativ 16% fata de finele lui decembrie 2018. Societatile de investitii financiare au inregistrat o majorare a activelor totale cu aproximativ 24%, iar Fondul Proprietatea a consemnat o crestere a activului total de circa 16% fata de finalul anului anterior.
Pe ansamblul pietei, structura consolidata a investitiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indica totusi o preferinta pentru instrumentele cu venit fix/instrumente ale pietei monetare, a caror valoare totala era, la 31 decembrie 2019, de circa 22,69 miliarde lei, consemnand o pondere de aproximativ 49% din activul cumulat al OPC.
Investitiile in actiuni la nivelul intregii piete erau in valoare de 22,34 miliarde lei, reprezentand aproximativ 48% din activul total al OPC. La 31 decembrie 2019, fata de finalul lui 2018, se constata o majorare a investitiilor facute in actiuni (+23,5%), titluri de stat (+36,7%) si in titluri OPCVM/AOPC (+16,1%), concomitent cu o reducere a depozitelor si a disponibilitatilor (-3,9%).
La finele lui 2019, pe piata BVB isi desfasurau activitatea un numar total de 26 de intermediari, dintre care 18 Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), 3 institutii de credit locale si 5 entitati autorizate in alte state membre UE. In cadrul Sistemului Multilateral de Tranzactionare activau la finalul anului trecut 20 de intermediari, din care 16 SSIF, 3 institutii de credit locale si o firma de investitii autorizata intr-un alt stat membru UE. Cei mai activi intermediari pe BVB (piata reglementata si SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediata de acestea fiind de aproximativ 14,55 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF si institutiile de credit) au realizat aproximativ 79% din valoarea totala intermediata. Dintre intermediarii autorizati in alte state membre UE, care au efectuat tranzactii pe pietele la vedere, cele mai active au fost firmele de investitii, acestea cumuland o cota de piata de 12%.