ATC Computer Transport & Logistics (ATC), compania cu sediul la Dublin care furnizează servicii tehnice, logistice și de transport extrem de specializate operatorilor de centre de date hiperscale, expeditorilor de mărfuri de înaltă tehnologie și producătorilor de echipamente originale din întreaga lume, a finalizat cu succes cel de-al doilea proiect de testare a unui camion electric cu baterie pe distanțe lungi, de data aceasta în colaborare cu producătorul chinez de camioane electrice Windrose Technology.
Windrose este un producător inovator de camioane electrice fondat în 2022 și susținut de parteneri industriali globali. Compania chineză se concentrează pe furnizarea de soluții de transport pe distanțe lungi de înaltă performanță, cu emisii zero și se extinde în prezent în Europa.
Pentru acest test cu ATC, Windrose a utilizat cel mai recent tractor electric 6×4 de mare capacitate, dezvoltat special pentru piața europeană. Vehiculul are patru motoare independente, o putere maximă de 1.400 CP, un pachet de baterii NMC (Nickel Manganese Cobalt) de 730 kWh și două porturi de încărcare rapidă compatibile cu standardele CCS2 (Combined Charging System 2) și MCS (Megawatt Charging System).
În demonstrațiile anterioare din viața reală, Windrose a utilizat cu succes camioanele sale în configurații cu remorcă dublă de până la 64 de tone, atingând o autonomie continuă de 520 km pe autostradă cu o singură încărcare – stabilind un nou punct de referință pentru transportul electric de marfă cu sarcină utilă mare.
Această colaborare cu ATC reprezintă un nou pas în validarea faptului că autocamioanele electrice pe baterii pot egala dieselul atât în ceea ce privește timpul de funcționare, cât și productivitatea pe rutele pe distanțe lungi – permițând un nou standard pentru logistica cu emisii zero în întreaga Europă.
Călătoria, care este o călătorie dus-întors cu plecare de la hub-ul de încărcare rapidă Milence de la TruckStop din Venlo, Țările de Jos, spre Budapesta, Ungaria, și retur, va acoperi aproximativ 2.600 km în total. Acesta este un traseu tipic operat de ATC pentru unul dintre clienții săi globali la scară largă, pe care compania intenționează să îl electrifice complet. Această încercare, cu sprijinul Coaliției pentru electrificarea flotelor din cadrul Centrului pentru transporturi inteligente, face parte dintr-o serie mai amplă de evaluări reale ale camioanelor electrice cu baterie (BET) în diferite configurații și pe mai multe platforme OEM. Obiectivul este de a colecta date de performanță solide privind consumul de energie, emisiile și costul total de proprietate (TCO), care sunt elemente-cheie în cadrul cuprinzător de analiză a ciclului de viață al ATC.
Încercarea actuală urmează primei curse reușite a ATC cu unul dintre propriile tractoare Volvo FH Electric, cuplat cu o remorcă TrailerDynamics cu axă electrică. Sunt deja programate alte teste cu baterii electrice cu rază lungă de acțiune pentru ruta Venlo-Budapesta și alte rute, în colaborare cu producători de echipamente originale de camioane de top.
În 2024, ATC a investit 22,5 milioane de euro pe o perioadă de cinci ani pentru a sprijini „Strategia Driving Green” la nivelul întregii companii, care se concentrează pe tranziția către vehicule electrice pe baterii și pe atingerea unui nivel net zero de emisii până în 2030. O parte esențială a acestei strategii este conversia continuă a flotei ATC de camioane grele de la motoarele tradiționale cu combustie la energia electrică a bateriilor.
De asemenea, compania și-a extins rapid inițiativele ecologice în Irlanda și în Europa, consolidându-și angajamentul de a obține zero emisii de gaze de eșapament și zero operațiuni nete la nivelul întregii companii până în 2030. Ca parte a acestui angajament, ATC a adăugat recent nouă camioane Volvo cu baterii electrice la flota sa, care a fost extinsă la începutul anului cu zece Volkswagen ID. Buzz, care operează acum în Irlanda și în Europa.
Producția noilor modele pentru transport regional, disponibile ca autotractor sau șasiu, cu cabine R și S, motoare de 400 sau 450 kW (circa 610 CP, mai mult decât la majoritatea camioanelor convenționale), șasiuri adaptate pentru electrificare și baterii optimizate, va începe în Södertälje, Suedia. Datorită acestor modele și unor servicii precum Scania Charging Access, oferta producătorului suedez devine atractivă pentru un spectru larg de clienți, indiferent de sarcinile lor de transport.
Greutatea totală a ansamblului poate fi în cazul noii game de până la 64 t, iar autonomia ajunge, în funcție de încărcătură, mod de operare, condiții meteo, stil de condus ș.a., la cel mult 390 km, în condițiile unei capacități de încărcare de până la 375 kW. De exemplu, o autobasculantă de 27 t cu șase baterii poate atinge până la 350 km între încărcări, iar o oră de încărcare va adăuga 270 km. Chiar și un încărcător de 130 kW va adăuga 100 km de autonomie pentru un camion care consumă 1,3 kWh/km. Iar recomandarea producătorului este ca vehiculele să se încarce numai pentru porțiunea de drum pe care o au de parcurs până la următoarea stație de alimentare.
Un alt punct forte pentru Scania este abordarea sustenabilă în lanțul de aprovizionare pentru materiile prime necesare, de la baterii la oțel și electricitate pentru producție.
„Operarea camioanelor cu emisii zero nu mai este un privilegiu rezervat doar grupurilor restrânse”, subliniază Fredrik Allard, Senior Vice President & Head of E-mobility în cadrul Scania, „ci produsele și serviciile ce permit transportul fără emisii de carbon sunt disponibile pentru un număr tot mai mare de utilizatori. Desigur, există încă anumite aplicații care sunt mai puțin susceptibile să treacă la propulsia electrică în viitorul apropiat, dar mulți cumpărători vor fi uimiți când își vor da seama de ce sunt capabile aceste camioane și de eficiența lor, împreună cu serviciile noastre digitale.”
Reamintim că primele camioane cu baterii electrice de la Scania au apărut pe piață în 2021 și au fost destinate mai ales aplicațiilor urbane, iar noua generație include vehicule de distribuție și autobasculantele ușoare.
În paralel, Scania introduce o gamă de noi vehicule electrice, familia EM C1-4, cu cinci niveluri de putere diferite, de la care se așteaptă să aibă cel mai mare volum de vânzări din portofoliul său, tocmai datorită acestei flexibilități. „Astfel introducem oportunitatea de a personaliza și vehiculele cu baterii electrice, din punctul de vedere al numărului de baterii și al serviciilor disponibile, în funcție de operațiunile lor reale.”
Scania utilizează celule de baterii de la producătorul suedez Northvolt, care au capacitatea de a alimenta camioane pe o distanță de 1.500.000 km și au o amprentă de carbon de circa o treime față de media din industrie.
Una dintre principalele calități ale bateriilor Scania este aceea că pot fi încărcate repetat până la 100% fără niciun impact asupra duratei lor de viață și deci nici a costului total de operare. În plus, au o curbă de încărcare constantă, ceea ce înseamnă aceeași viteză atunci când sunt aproape pline ca atunci când sunt aproape goale, pentru timpi de încărcare previzibili. La începutul acestui an a fost prezentat și Scania Charging Access, care oferă acces la o rețea de încărcare din 12 țări europene, cu puncte clasificate în funcție de cât de potrivite sunt pentru camioane. Indiferent cine operează punctele de încărcare, clientul va primi doar o singură factură, de la Scania, iar serviciul nu implică nicio taxă de înregistrare sau lunară, ci se plătește doar atunci când se utilizează serviciul. Singura condiție este ca transportatorul să dețină cel puțin un camion Scania, de orice tip. Deocamdată rețeaua pentru camioane și autobuze este limitată, dar reprezentanții Scana prevăd o creștere rapidă în 2024 și ulterior, când furnizori precum Milence vor fi operaționali. Iar prin utilizarea aplicației Scania Driver sau a contului My Scania se pot filtra punctele de încărcare evaluate de producător ca fiind pregătite pentru camioane. În plus, serviciul este actualizat constant atât cu noi funcționalități, cât și cu mai mulți operatori.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit