Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CFR Marfă, operatorul național de transport feroviar de marfă, a anunțat reluarea acțiunii de valorificare a navei ferry-boat Eforie, urmată de scoaterea la licitație a navei ferry-boat Mangalia. Mișcarea vine ca parte a eforturilor de a rambursa ajutorul de stat considerat ilegal de către Comisia Europeană.

În cadrul acestui proces, valorificare are ca scop maximizarea veniturilor și accelerarea procesului de stingere a ajutorului de stat acordat anterior.

Ambele nave, ferry-boat Eforie și Mangalia, se află în stare de conservare și sunt acostate în Dana 108, Portul Constanța Sud Agigea. În prima fază, adjudecarea se va relua pentru întreaga navă, mijloacele fixe aferent și a combustibililor și lubrifianților din tancul acestora, în condițiile „așa cum este, acolo unde este”.

Potențialii cumpărători pot viziona și inspecta navele la cerere, la locul de acostare, în prezența reprezentanților CFR Marfă, după achiziționarea documentației de licitație.

Procedurile de licitație vor avea loc în data de 19 octombrie 2023 pentru nava ferry-boat Eforie și 26 octombrie 2023 pentru nava ferry-boat Mangalia. Acestea se vor desfășura la sediul Bursei Române de Mărfuri (BRM), începând cu ora 10.

Anunțul a fost făcut public prin diverse mijloace specializate de promovare media și internet, inclusiv pe site-ul societății CFR Marfă (www.cfrmarfa.com) și pe site-ul BRM (https://www.brm.ro/piata-licitatiilor).

CFR Marfă a demarat un proces de valorificare a activelor excedentare în data de 6 iulie 2023, în conformitate cu articolul 248 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala. Această acțiune a fost luată pentru a maximiza veniturile și a accelera procesul de stingere a ajutorului de stat. Astfel, au fost scoase la vânzare 7.157 de vagoane și 508 locomotive.

După obținerea acordului Administrației Naționale de Administrare Fiscală pentru valorificare și ridicare sechestru, s-au încasat 55,24 milioane de lei (la care se adaugă TVA) pentru 45 de locomotive și 56 de vagoane. Mai multe firme au fost declarate eligibile și au achiziționat bunurile oferite, printre care Banat Green Trading (2 locomotive), Laromet Transib (2 locomotive), Marsim Strei (2 locomotive), Tehnotrans Feroviar (1 locomotivă), Ukrainian Global Trading (1 locomotivă), Vest Trans Rail (1 locomotivă), GFR (31 locomotive), Magro Util (1 locomotivă), Nitramonia (52 vagoane), Tim Rail Cargo (4 vagoane) și Unicom Tranzit (4 locomotive).

Procesul de valorificare va continua, iar în cursul lunii septembrie, anunțul va fi republicat pe site-ul www.cfrmarfa.com pentru vagoanele și locomotivele rămase neachiziționate. CFR Marfa a reușit să valorifice active excedentare la valori superioare celor evaluate, ceea ce a permis reluarea ofertei până la epuizarea lotului de vagoane și locomotive scoase inițial spre valorificare. Sumele obținute în cadrul acestui proces de valorificare vor fi folosite exclusiv pentru stingerea ajutorului de stat declarat nelegal prin decizia Comisiei Europene. SNTFM CFR Marfa SA este operatorul național de transport feroviar de marfă din România, cu o cotă de piață de 31,6% în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.