Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ghidul pregătit de DG Move pe întoarcerea camionului vorbește despre faptul că operatorul de transport trebuie să dovedească că și-a întors camioanele la unul dintre centrele operaționale din statul de origine, nu agentul de control trebuie să demonstreze asta.

Mai exact, ghidul CE spune că “autoritățile competente ale statelor membre trebuie să efectueze verificările necesare pentru a verifica și monitoriza respectarea cerinței prevăzute la articolul 5 alineatul (1) litera (b) din regulamentul  1071/2009. În acest scop, ei pot utiliza toate mijloacele proporționale și eficiente.

Întreprinderile de transport sunt obligate să prezinte dovezi clare că vehiculele pe care le au la dispoziție revin la unul dintre centrele operaționale din statul lor membru de stabilire în cel puțin 8 săptămâni de la părăsirea statului membru. Aceștia ar trebui să poată folosi orice mijloace pentru a dovedi conformitatea cu această cerință. Evaluarea acestor probe se face de către autoritățile de control ale statului membru în care este stabilită întreprinderea, sub controlul autorităților judiciare relevante.

În practică, întreprinderile pot prezenta, la cererea autorităților, orice document din care să rezulte amplasarea vehiculului la locul de stabilire în ultimele 8 săptămâni și/sau la fiecare 8 săptămâni. Aceste documente pot fi, de exemplu, înregistrările tahografului sau fișele de pontaj ale șoferilor sau CMR-urile.”

Datele tahografului pot fi folosite ca dovadă?

Datele tahografului pot fi utilizate pentru a arăta că un anumit vehicul a fost întors în statul membru de stabilire în ultimele 8 săptămâni, inclusiv în cazul vehiculelor echipate cu tahografe inteligente. Verificarea tahografelor poate avea loc în timpul controalelor rutiere sau la sediu și reprezintă o modalitate fiabilă și eficientă de a demonstra conformitatea cu regula privind întoarcerea vehiculului.

În cazul unui control rutier, întreprinderea ar trebui să aibă întotdeauna posibilitatea de a demonstra respectarea obligației într-o etapă ulterioară prin documente și dovezi disponibile la sediul întreprinderii.

Setul complet de întrebări și răspunsuri este disponibil aici pentru abonații revistei Tranzit și va fi publicat și în revista Tranzit, ediția de iunie.

Deși în grupul de experți au fost discutate propuneri precum întoarcerea semiremorcii împreună cu autotractorul în țara de înmatriculare sau posibilitatea ca orice stat din UE să amendeze neîndeplinirea întoarcerii camionului în țara de origine, documentul final de lucru nu prevede aceste restricții întărite. Așteptăm însă ca documentul final să fie publicat. Până atunci, merită analizat explicațiile date de Comisia Europeană privind modul în care o întreprindere de transport ar trebui să dovedească că și-a îndeplinit obligația întoarcerii camionului la unul dintre centrele operaționale ale întreprinderii din țara de stabilire.

Căror vehicule li se aplică reglementarea?

Măsura întoarcerii camioanelor se aplică:

Cu toate acestea, în aplicarea articolului 1 alineatul (4) din 1071/2009, cu excepția cazului în care legislația națională prevede altfel, această regulă nu se aplică întreprinderilor care exercită ocupația de operator de transport rutier numai prin:

Unde ar trebui să se întoarcă vehiculul?

Vehiculul ar trebui să se întoarcă la unul dintre centrele operaționale din statul membru de stabilire al întreprinderii care are vehiculul la dispoziția sa.

Statul membru de stabilire este acela unde este înregistrată întreprinderea, indiferent dacă administratorul său de transport este originar din altă țară (articolul 2 punctul 8 din regulamentul 1071/2009). Articolul 5 din prezentul regulament stabilește condiţiile pentru ca operatorul de transport să aibă un sediu efectiv și stabil într-un stat membru. Acesta din urmă a acordat întreprinderii autorizația de a exercita profesia de operator de transport rutier, în temeiul articolului 11 alineatul (1) din 1071/2009.

Cerința nu este îndeplinită dacă vehiculul revine la orice sucursală sau filiale dintr-un alt stat membru, ci doar în statul membru de stabilire.

Atenţie, vehiculul se poate întoarce însă de fiecare dată la același centru operațional sau la un alt centru operațional din statul membru în care este stabilită întreprinderea.

Setul complet de întrebări și răspunsuri este disponibil mai jos pentru abonații revistei Tranzit și va fi publicat și în revista Tranzit, ediția de iunie.