Comerțul electronic a cunoscut o creștere semnificativă, în special, în ceea ce privește cererea pentru accesorii de grădinărit și timp liber. Printre companiile care au beneficiat de acest trend se numără FUXTEC GmbH din Herrenberg, Germania. Aceasta își comercializează produsele în principal prin propriul magazin online și alte platforme digitale. Pentru livrarea eficientă a produselor sale de sezon, FUXTEC colaborează cu firma de logistică Gebrüder Weiss.
La centrul logistic Fusion din Simmozheim, care se întinde pe 12.000 de metri pătrați, aproximativ 20 de angajați se ocupă de procesarea rapidă și eficientă a comenzilor. În fiecare zi, Gebrüder Weiss livrează produse ambalate către centrul logistic din Esslingen, lângă Stuttgart. După o verificare amănunțită de rutină, aceste produse sunt gata de expediere către clienți.
„Sprijinim FUXTEC în Germania de un an și jumătate. Acum gestionăm aproape 10.000 de expedieri pe an, cu până la 100 de pachete pe zi în sezonul de vârf al primăverii.”, a explicat Jochen Gonser, director adjunct al filialei Gebrüder Weiss din Esslingen, lângă Stuttgart. Folosind o rețea densă de depozite proprii și locații partenere, Gebrüder Weiss livrează produsele FUXTEC la ușă în termen de 24 de ore de la plasarea unei comenzi în Germania și în termen de 48 de ore în restul Europei.
„Livrarea fiabilă este cel mai important factor în comerțul electronic”, explică Steffen Cless, șeful departamentului de logistică de la FUXTEC. Clienții FUXTEC pot verifica în orice moment stadiul livrării pe portalul myGW al Gebrüder Weiss. În prezent, 98% dintre recenziile clienților de pe site-ul Fuxtec.de sunt cotate cu cinci stele.
În 2024, aproximativ 4,6 miliarde de loturi de valoare mică (de 150 de euro sau mai puțin) au intrat pe piața UE, ceea ce reprezintă 12 milioane de colete zilnic, dublu comparativ cu anul precedent. Multe dintre aceste produse au fost neconforme cu legile UE, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la produsele dăunătoare, dar și la concurența neloială pentru comercianții europeni și la impactul asupra mediului.
În aceste condiții, Comisia a propus un ser de acțiuni concrete pentru a avea un comerț electronic sigur și durabil. Printre acestea se numără adoptarea rapidă a reformei uniunii vamale și propunerea de a elimina scutirea de taxe pentru coletele de valoare mică, pentru a permite implementarea rapidă a noilor reguli ce vor asigura condiții de concurență echitabile. Se impun și
controale coordonate între autoritățile vamale și de supraveghere a pieței, coroborat cu acțiuni coordonate privind siguranța produselor, precum și protejarea consumatorilor pe piețele online, prin aplicarea Legii privind serviciile digitale, Legea piețelor digitale, Regulamentul general privind siguranța produselor și Regulamentul privind cooperarea pentru protecția consumatorilor.
Supravegherea pieței de comerț electronic se va putea face prin „Pașaportul pentru produse digitale” și noi instrumente AI. De asemenea, se impune adoptarea unui plan de acțiune privind reglementarea proiectării ecologice pentru produse durabile și sprijinirea modificărilor la Directiva-cadru privind deșeurile, dar și informarea consumatorilor și comercianților cu privire la drepturile și riscurile lor.
Se impune stimularea cooperării și comerțului internațional, prin informarea partenerilor din afara UE cu privire la siguranța produselor din UE și combaterea dumpingului și a subvențiilor.
Comisia solicită statelor membre, colegiuitorilor și părților interesate să colaboreze și să pună în aplicare aceste măsuri. În termen de un an, Comisia va evalua eficacitatea acestor acțiuni și poate propune măsuri suplimentare, dacă este necesar.
Aproximativ 70% dintre europeni cumpără în mod regulat online, inclusiv pe platforme de comerț electronic din afara UE. Deși comerțul electronic aduce multe beneficii pentru consumatori, întreprinderi și economia UE, nu lipsesc provocările. Noua inițiativă urmărește să echilibreze protecția consumatorilor, concurența loială și sustenabilitatea, încurajând în același timp o piață de comerț electronic sigură și de înaltă calitate în UE.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit