Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Evoluții ale tarifelor de transport pe coridoarele majore (baza 100: ianuarie 2017)

Potrivit Băncii Mondiale, comerțul global cu bunuri și servicii și-a revenit în 2024, având o creștere estimată la 2,7%, după scăderea de 1,1% din 2023. Iar în 2025 se așteaptă să se ajungă la 3%, însă cu rezerve determinate de incertitudinea politică și comercială. Prima jumătate a anului trecut a adus o redresare slabă față de 2023, dar în al doilea semestru creșterea s-a accelerat, fiind determinată parțial de realizarea de stocuri în așteptarea posibilelor dislocări, inclusiv cele rezultate din grevele lucrătorilor portuari de pe coasta de est a SUA și Golful Mexic, și a tarifelor mai mari anunțate de Statele Unite. Dar indicatorii principali semnalează o slăbiciune continuă în comerțul cu bunuri din economia avansată, așa cum reiese dintr-o analiză a Upply care citează și date de la Banca Mondială (Economic outlook 2025: moderate growth and increased tensions).

La nivel global, numărul de noi politici de restricționare a comerțului introduse în 2024 a fost de cinci ori mai mare decât media din 2010-2019 și este aproape de recordul înregistrat în 2023, dar Banca Mondială confirmă și o accelerare a creșterii comerțului mondial în 2025-2026, avertizând totodată că aceasta va rămâne sub mediile observate înainte de pandemie. Iar OECD se așteaptă la creșterea în continuare în următorii doi ani a cotei Chinei în comerțul mondial.

În aceste condiții, 2024 a confirmat volatilitatea prețurilor de transport internațional, care este mult mai mare decât cea a prețurilor de transport rutier.

Tarifele de transport maritim au început din nou să crească semnificativ în 2024, dar nu atât datorită nivelului cererii, cât unui factor extern: atacurile Houthi din Marea Roșie care au forțat companiile de transport maritim să ocolească Africa prin Capul Bunei Speranțe. Iar aceste perturbări au făcut posibilă absorbția supracapacității și creșterea prețurilor. Situația a revenit treptat la normal, dar tarifele s-au stabilizat la un nivel mai ridicat decât în 2023, iar în 2025 se așteaptă ca ele să se mențină în prima parte a anului, influențate mult de conflictul din Orientul Mijlociu.

Tarifele de transport aerian, care au înregistrat o creștere mare în 2021-2022, nu au cunoscut o scădere atât de abruptă ca la maritim, iar companiile au reintrodus cu precauție capacitatea. În 2024, această industrie a beneficiat indirect și de perturbările din transportul maritim și de durata mai mare a acestuia. Iar în 2025 se așteaptă ca prețurile să rămână relativ stabile.

În ceea ce privește piața europeană a transportului rutier, aceasta se dovedește mult mai puțin volatilă. Tarifele au crescut brusc în 2022, după izbucnirea conflictului ruso-ucrainean, care a dus la scumpirea în mare măsură a combustibilului, dar creșterea nu a fost comparabilă cu vârfurile înregistrate la maritim sau aerian. În 2024, prețurile combustibililor au scăzut, ceea ce a dus la o scădere a tarifelor ce a slăbit transportatorii rutieri, confruntați cu o creștere a altor elemente de cost. În 2025 se estimează că cererea din Europa va rămâne relativ modestă și, prin urmare, nu va exercita o presiune masivă în sensul creșterii prețurilor, dar nu ar trebui să ne așteptăm nici la reduceri, deoarece asta ar pune în pericol sustenabilitatea companiilor de transport rutier, având în vedere marjele lor scăzute.

Indexul volumelor globale de transport maritim

În 2024, volumele globale de transport maritim au avut o tendință ascendentă constantă, iar în trimestrul al treilea au fost mai mari cu 8,3% decât în perioada similară din 2023 și cu 4,1% fațăă de al doilea trimestru din 2024, adică de 120,6 puncte, conform indexului Ti (Transport Intelligence).

America de Nord a avut cea mai mare creștere față de 2023, de 18,2%, și a fost urmată de porturile din Asia-Pacific, cu o creștere de 5,8%, și de Europa, cu 1,6%. Pe termen scurt însă, în timp ce America de Nord și Asia-Pacific au continuat să înregistreze o creștere a volumului de 9,8%, respectiv 3,0%, Europa a avut o scădere de 1,5%.

Creșterea globală a volumelor exercită presiune în sensul creșterii tarifelor de transport.

Una dintre temele importante care au modelat comerțul global în 2024 vizează rolul consumatorului american și creșterea exporturilor chineze. Cererea din America de Nord a continuat să fie puternică, dar au existat motive de incertitudine cu privire la factorul care determină această creștere, iar ceea ce constituie în fiecare an sezonul de vârf este în 2024 mai incert nu atât ca volum, cât ca moment, mai reiese din analiza TI. Concret, cererea consumatorilor din SUA a oscilat ușor în ultimul timp, la sfârșitul verii nivelul a fost mai mic, iar în septembrie și octombrie a crescut, tendință care cel mai probabil continuă și în ultimele trei lui din an. Situația dintr-o mare parte a restului lumii este însă diferită. Economiile europene au în general tendințe mai scăzute de creștere, deși Spania și Polonia sunt destul de robuste, iar Germania scade.

Rezultatul este că, deși volumele către America de Nord sunt încă moderat puternice, atât importurile, cât și exporturile din multe părți ale Europei sunt slabe, mai ales din cauza problemelor din industria germană. Exporturile chineze au fost puternice în Europa în ultimele trimestre, dar și în privința lor estimările pentru perioada următoare sunt incerte. Asia de Sud-Est continuă să fie aglomerată, dar performanța fluctuantă a economiilor din Thailanda, Vietnam ș.a. face ca și imaginea despre această regiune să fie mai puțin clară. Exporturile Chinei continuă, conform așteptărilor, să fie mari, dar importurile sunt mult mai modeste, iar sănătatea pieței interne rămâne incertă, ceea ce face ca și volumul de transport de containere să fie incert. În schimb, India continuă să genereze o creștere susținută de transport maritim.