Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
UE ar trebui sa aiba mai multe competente pentru a face fata crizelor precum pandemia de coronavirus, potrivit cetateniilor europeni intervievati pentru un studiu comandat de Parlamentul European. Majoritatea respondentilor afirma ca au intampinat dificultati financiare de la inceputul crizei.
Aproape sapte din zece respondenti (69%) doresc un rol mai important al UE in abordarea unor astfel de crize. In paralel, aproape sase din zece respondenti nu sunt multumiti de nivelul de solidaritate intre statele membre ale UE in timpul pandemiei. Desi 74% dintre respondenti au auzit despre masurile sau actiunile initiate de UE pentru a raspunde la efectele pandemiei, numai 42% dintre acestia sunt multumiti de aceste masuri pana in prezent.
Aproximativ doua treimi dintre respondenti (69%) sunt de acord ca „UE ar trebui sa aiba mai multe competente pentru a face fata crizelor precum pandemia de coronavirus”. Mai putin de un sfert dintre respondenti (22%) nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Cel mai ridicat nivel de sustinere a acestui aspect se regaseste in Portugalia si Irlanda, iar cel mai mic in Cehia si Suedia. Ca raspuns la pandemie, cetatenii europeni ar fi dorit ca UE sa se concentreze in primul rand pe asigurarea unor materiale medicale suficiente pentru toate statele membre ale UE, pe alocarea fondurilor de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin, pe sprijinul financiar direct acordat statelor membre si pe imbunatatirea cooperarii stiintifice intre statele membre.
O majoritate clara a respondentilor (58%) au afirmat in sondaj ca au intampinat dificultati financiare in viata lor personala inca de la inceputul pandemiei. Problemele includ pierderea de venituri (30%), somajul sau somajul partial (23%), utilizarea economiilor personale mai devreme decat se planificase (21%), dificultatile de plata a chiriei, a facturilor sau a imprumuturilor bancare (14%), precum si dificultatile in ceea ce priveste procurarea unor mese corespunzatoare si de calitate (9%). Unul din zece respondenti a declarat ca a trebuit sa solicite ajutor financiar din partea familiei sau a prietenilor, in timp ce 3% dintre respondenti au intrat in faliment. Sondajul a fost efectuat online, de catre Kantar, intre 23 aprilie si 1 mai 2020, pe un esantion de 21,804 de respondenti din 21 state membre ale UE.