Așa cum v-am informat deja, la trecerea Eurotunnel-ului și în porturile de îmbarcare pentru plecarea din Marea Britanie au apărut zilele trecute cozi de camioane de peste 30 km pe drumurile de acces, ceea ce a făcut imposibilă respectarea reglementărilor privind timpii de condus și de odihnă de către șoferii care intrau în UE. Însă, în ciuda acestor dificultăți, autoritățile britanice au avertizat că se vor da amenzi de 300 de lire sterline transportatorilor care vor urma rute alternative pe drumurile locale pentru a intra în porturi și a se îmbarca spre continent.
Federația transportatorilor spanioli FENADISMER amintește cu această ocazie de faptul că de peste doi ani, de când Marea Britanie a ieșit din UE, astfel de probleme legate de formalitățile vamale, de riscul sporit de intrare a emigranților în vehicule, de congestii la accesul la Eurotunnel ș.a., s-au tot repetat, afectând puternic transportul rutier internațional.
Vehiculele au stat zeci de ore pe autostradă, neavând spații suficiente unde să aștepte și unde șoferii să beneficieze de condiții adecvate de odihnă și igienă, așa cum s-a întâmplat și înainte de Crăciunul din 2020, când, așa cum ne amintim, zeci de mii de camioane au fost blocate aproape o săptămână în Marea Britanie fără asistență personală.
În aceste condiții, FENADISMER a informat autoritățile britanice și a cerut adoptarea urgentă a unor măsuri adecvate pentru a preveni apariția unor noi astfel de situații, care sunt atribuite mai ales fenomenelor meteorologice nefavorabile, creșterii semnificative a traficului de pasageri ca urmare a sărbătorilor pascale și deteriorării feribotului din cauza vremii.
Autoritățile din Marea Britanie au promis să adopte măsuri care să rezolve lucrurile și să faciliteze accesul la orașul de graniță Kent și implicit la punctul de îmbarcare, dar nu au anulat măsura amendării cu 300 de lire a celor care caută rute alternative sau care nu respectă instrucțiunile agenților.
Controalele impuse la frontierele germane cu Austria, Republica Cehă și Slovacia au dus la cozi de camioane întinse pe kilometri. Măsurile adoptate pentru reducerea răspândirii noilor forme de coronavirus sunt criticate aspru de țările vecine și de UE, mai ales că întreruperea lanțurilor de aprovizionare este o amenințare constantă.
În acest context, Comisia UE solicită coordonarea transfrontalieră și menținerea liberei circulații a mărfurilor. Statele membre ar trebui să mențină fluxurile de trafic în conformitate cu sistemul „Green Lanes” (coridoare verzi), a spus un purtător de cuvânt.
Practic, angajații din sectorul transporturilor ar trebui exceptați de la testarea anti-Covid, iar dacă totuși un stat membru solicită testarea, aceasta ar trebui să se facă numai prin utilizarea testelor rapide antigen. Ca urmare, Germaniei i se cere să implementeze controalele la frontieră în conformitate cu acordurile încheiate. Recomandarea comună a Consiliului Europei, care a fost actualizată recent pentru noile variante de coronavirus și numărul mare de infecții noi, trebuie să fie „busola tuturor statelor membre“, potrivit oficialilor de la Bruxelles.
Din cauza abordării necoordonate, Austria l-a convocat pe ambasadorul german la Ministerul de Externe de la Viena. Ingrid Felipe, șefa adjunctă a statului tirolez, responsabilă cu transporturile, a criticat măsurile stricte disproporționate, dar și faptul că acestea au fost anunțate și aplicate de Germania într-un timp foarte scurt. „Nu cred că închiderea frontierelor într-o Europă comună este soluția pentru combaterea virusului”, a spus aceasta, fără să înduplece însă Germania care vrea „să facă tot ce este necesar pentru a preveni răspândirea variantelor periculoase de virus“.
Vă reamintim că un mega-blocaj de aproximativ 40 de kilometri s-a format pe autostrada Brenner deoarece toți șoferii de camioane care se îndreptau spre graniță trebuiau să depună un test Covid negativ. Deși Compania de autostrăzi Brenner a amenajat o stație de testare rapidă la parcarea Sadobre din Sterzing, iar majoritatea șoferilor, potrivit poliției, au testul negativ impus la ei, traficul rulează mult mai lent decât de obicei.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2023
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit