Guvernul Poloniei vrea să extindă rețeaua de drumuri cu taxă și a elaborat deja un proiect de regulament în acest sens, dar asociația poloneză de transport și logistică TLP solicită amânarea cu cel puțin 12 luni a punerii lui în aplicare.
Conform proiectului, rețeaua de drumuri cu taxă din Polonia ar fi extinsă în două luni și jumătate cu până la 44% față de cea actuală, ceea ce, crede TLP, va agrava situația deja dezastruoasă a transportatorilor. În plus, creșterea costurilor de transport va oferi un impuls inflaționist suplimentar, care se va traduce și în costuri mai mari pentru economia poloneză, în reducerea competitivității acesteia și în reducerea cererii reale pe piața internă.
TLP reamintește că piața de transport rutier din Polonia traversează cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, deci nu este deloc un moment bun pentru a crește costurile de transport. Dimpotrivă, dacă Ministerul Infrastructurii dorește să sprijine industria de transport, așa cum a declarat de nenumărate ori, unul dintre modurile în care ar putea face asta ar fi abandonarea temporară a planurilor de extindere a rețelei rutiere pentru care se plătesc taxe, până la stabilizarea situației pieței și până la încetinirea ratei de creștere a inflației în Polonia.
O mare provocare cu care se confruntă industria transporturilor, în afară de criza de șoferi, este fluctuația prețurilor carburanților. Cifrele Eurostat arată că, în întreaga Europa, prețul mediu al motorinei a crescut cu o treime în 6 luni. Deși Polonia se află pe locul al treilea pe lista țărilor cu cea mai ieftină motorină din Uniune, iunie 2022 a fost o lună dificilă pentru industria transporturilor. Prețul carburanților îi ține pe transportatori treji noaptea, iar viitorul este incert. Prețul mediu cu ridicata pe litrul de motorină, de exemplu, potrivit Lotos, a fost de 7,24 de zloți (1,53 de euro) net în iunie 2022, o creștere de aproape 0,60 de zloți (0,13 euro) față de mai 2022 – cel mai mare de până acum.
Companiile de transport folosesc un mecanism de ajustare a tarifului în funcție de prețul combustibilului, dar în situația tensionată de după izbucnirea războiului acesta s-a dovedit a fi o protecție insuficientă.
În primul și al doilea trimestru, mecanismul a funcționat prea lent, deoarece prețurile s-au modificat mult mai repede. În plus față de ajustarea tarifului în funcție de prețul combustibilului, s-au folosit suplimente de intervenție pentru a preveni falimentele transportatorilor.
Asistența are o dimensiune mai largă. În cazul problemelor financiare ale unui transportator, expeditorii tratează fiecare caz în parte și încearcă să ajute în orice situație, pentru ca operatorul să rămână pe piață. În plus, oferă carduri de combustibil care ajută la reducerea costurilor de transport.
Companiile propun un program de factoring, adică oferă plăți accelerate către subcontractori la 5-15 zile de la emiterea facturii. Costul factoring-ului a rămas neschimbat pentru subcontractanții obișnuiți.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit