Pe 30 iulie s-au împlinit patru ani de la publicarea Pachetului Mobilitate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar cele mai multe reglementări sunt în vigoare de peste doi ani, amintește Philippe Degraef, directorul federației transportatorilor belgieni FEBETRA, care face și un bilanț al celor întâmplate între timp.
Acesta consideră că legile privind detașarea, perioada de patru zile de cooling-off în cazul cabotajului și întoarcerea obligatorie a autovehiculului în țara de origine la fiecare opt săptămâni ar fi trebuit să restabilească echilibrul de putere în peisajul european al transporturilor.
În realitate însă, crede Philippe Degraef, aproape că nu există niciun semn că transportul se desfășoară în condiții mai echilibrate și mai corecte, ci „vântul puternic din est, care suflă peste sectorul transporturilor de două decenii, nu a scăzut în putere, iar speranțele uneia dintre părți și temerile celeilalte că peisajul european al transporturilor va fi zguduit nu s-au materializat până acum“.
Argumentele sale sunt faptul că ponderea camioanelor străine pe rețeaua de drumuri cu taxă din Belgia a rămas neschimbată, că Top 5 al celor mai mari cabotori și Top 10 al țărilor în care se face cel mai mult cabotaj arată exact la fel ca înainte de noile reguli de detașare și de perioada de cooling-off și că în cross-trade transportatorii polonezi, lituanieni, români, bulgari și sloveni sunt în continuare fruntași, iar 80% din primele 10 țări ale căror flote au cele mai mari volume de cross-trade sunt state intrate mai nou în UE.
Directorul FEBETRA crede că asta se întâmplă și din cauză că se fac puține controale privind Pachetul Mobilitate și deci există o mare tentație de a încălca regulile. De aceea absența controalelor este un aspect de care noua Comisie Europeană va trebui să țină cont.
Este o altă concluzie a raportului „Transportul Rutier din Polonia în 2021“, realizat de asociația poloneză de transport și logistică TLP și de centrul de analize SpotData.
În prezent în această țară activează 125.000 de firme de transport rutier de mărfuri, cele mai numeroase fiind microîntreprinderile. Dar cheia dezvoltării acestei industrii, având în vedere caracterul său internațional, sunt cele 38.000 de companii cu licență comunitară. Iar în ultimii ani se remarcă o creștere a importanței firmelor mijlocii și mari, în dauna celor mici.
Asta deoarece pentru firmele mai mari este mai ușor să satisfacă cererile tot mai înalte referitoare la atragerea de angajați, mai ales șoferi, pentru că ele au comenzi mai complexe și deci pot oferi salarii mai mari. În plus, cabotajul și cross-trade-ul se dezvoltă tot mai mult, deci firmele care pot gestiona comenzi mari internaționale, adesea în mai multe limbi, au un avantaj competitiv.
În Polonia are loc și un schimb de generații, la 30 de ani după transformările politice din 1989, deci firmele se consolidează și cele mari, care știu să gestioneze mai bine această trecere de la o generație la alta, câștigă cote de piață tot mai importante.
Veniturile primelor 100 de companii mari de transport din Polonia au cunoscut în 2021 o creștere medie de 10%, iar marja de profit și rata datoriilor lor sunt stabile. Un fenomen important este creșterea raportului dintre salarii și venituri – costurile unitare cu forța de muncă: dacă în 2017 raportul dintre salarii și venituri a fost de 7,2%, în 2020 era deja de 8,3%, tendință care va continua din cauza schimbărilor structurale de pe piața muncii.
02.10.2020
Ultimul număr: Aprilie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit