Companiile de transport urban din România au încheiat 2021 cu rezultate financiare bune şi o creştere destul de importantă a cifrei de afaceri, în condiţiile în care, după şocul din 2020, lucrurile au reintrat oarecum pe făgaşul normal, iar activitatea a început să se apropie de nivelurile pre-pandemice. Este adevărat că marjele de profit s-au mai redus comparativ cu anul anterior, influenţate şi de creşterea costurilor de operare, în special din a doua jumătate a anului trecut. Pe de altă parte, investiţiile masive făcute în ultimii ani în vehicule noi, ecologice, care au continuat şi în pandemie, reprezintă argumente solide pentru a creşte atractivitatea transportului public.
Astfel, cifra de afaceri totală realizată şi raportată de cei 39 de operatori urbani s-a ridicat în 2021 la 552,05 milioane de euro, în creştere cu 25 milioane de euro (+4,52%) faţă de 2020. Ca şi în anul anterior, 45,7% din total (252,5 milioane de euro) reprezintă aportul Societăţii de Transport Bucureşti SA (STB), care şi-a crescut încasările cu aproape 1,5%. Pe poziţia a doua în topul cifrelor de afaceri realizate în 2021 se situează CTP Cluj Napoca, cu 30,71 milioane de euro (+12,3%), urmată, la mică distanţă, de CTP Iaşi, cu 30,6 milioane de euro (+8,89%). Vin apoi STP Timişoara, cu 26,48 milioane de euro (+20,8%), RATBV, cu 25,9 milioane de euro (+10,8%) şi CT Bus, 22,45 milioane de euro (-11,5%). Cele mai mari creşteri procentuale ale cifrelor de afaceri au fost înregistrate de către Transport Urban Sinaia (+49%), Transurbana (+27%) şi STP Timişoara (+26%) în timp ce scăderile cele mai mari sunt în dreptul Transport Public Urban Drobeta (-54%), Transurb Dej (-50%) şi Ali Trans Com (-37%). În total, doar zece operatori urbani au încheiat 2021 cu o scădere a cifrei de afaceri.
Analiza completă a rezultatelor financiare ale operatorilor urbani o veţi putea citi în numărul din septembrie al revistei Tranzit.
Cei mai eficienţi operatori de transport persoane în 2020 au fost premiaţi în cadrul Galei Tranzit, eveniment ce a avut loc pe 14 şi 15 octombrie la hotelul Grand Italia din Cluj-Napoca. Revista Tranzit continuă astfel tradiţia de a premia operatorii de transport cu cele mai bune rezultate financiare obţinute în anul anterior.
Compania de transport public Cluj-Napoca a fost astfel desemnată câştigătoarea categoriei „Cel mai eficient operator de transport urban”. Pe poziţiile următoare s-au clasat în ordine CTP Iaşi, Trans Bus Buzău, RAT Braşov şi Oradea Transport Local.
Pe segmentul operatorilor de transport privaţi, anul acesta au fost doi câştigători. Tabita Tour, din Bistriţa-Năsăud, şi-a adjudecat locul I la subcategoria „Cel mai eficient operator de transport naţional/internaţional”, urmat în ordine de companiile Livio Dario (Alba), Tarsincom (Suceava), Super Imposer (Timiş) şi Atlantic Travels Internaţional (Sibiu). Separat, firma argeşeană Continental Fast Line, a obţinut locul I la subcategoria „Cel mai eficient operator – transporturi regulate speciale”, urmată de Pito Trans (Arad). Această separare a fost făcută întrucât transporturile regulate speciale au avut o dinamică diferită în pandemie comparativ cu celelalte segmente de piaţă.
În desemnarea celor mai eficienţi operatori sunt analizate rezultatele financiare ale tuturor companiilor cu coduri CAEN pe transport de călători, respectiv cifra de afaceri, profitul, activele fixe şi mobile, creanţele şi datoriile, precum şi evoluţia parcului auto şi a numărului de angajaţi. Separat, interviurile realizate cu finaliştii ajută la înţelegerea mai bună evoluţiei companiei, dar şi a strategiei de business pentru viitor.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2023
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit