Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți? Abonează-te la newsletter.
Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, România beneficiază de o serie de factori favorabili care contribuie la creșterea și extinderea capacității centrelor de date și s-ar putea contura ca o piață în formare, oferind multiple avantaje strategice pentru dezvoltarea sectorului.
Producția de energie provenită în procent de 50% din surse regenerabile dispune de o rețea electrică stabilă și fiabilă. Investițiile în rețelele de fibră optică au îmbunătățit, de asemenea, calitatea și viteza internetului, un factor esențial în operarea eficientă a centrelor de date.
Atenția dezvoltatorilor și operatorilor de centre de date au atras și alte puncte forte, precum accesul la o forță de muncă calificată în IT, costurile competitive ale forței de muncă și un mediu sigur din punct de vedere al securității cibernetice, aliniat la standardele europene. În plus, România beneficiază de inițiative de digitalizare susținute de UE și de proiecte naționale menite să îmbunătățească gradul de digitalizare a mediului de afaceri și a serviciilor publice.
În privința factorilor de mediu, poziția României reduce costurile de răcire într-un climat temperat pentru centrele de date. Astfel, temperaturile exterioare moderate permit utilizarea tehnologiilor de răcire naturală, ceea ce crește eficiența energetică și reduce amprenta de carbon.
Costurile terenurilor reprezintă un punct critic atunci când e vorba de gestionarea cheltuielilor în dezvoltarea centrelor de date. Cu toate că în general ar reprezenta o fracțiune din costurile totale, prețurile ridicate ale terenurilor pot fi bariere semnificative la intrare, în special pe piețele proeminente cunoscute pentru implementările de mari dimensiuni. Disponibilitatea acestora sporește și mai mult atractivitatea României, prezentând oportunități de a securiza terenuri la prețuri competitive în zone cu risc scăzut.
În ciuda creșterii fără precedent a piețelor globale ale centrelor de date, capacitatea centrelor de date din România rămâne relativ modestă. Capacitatea totală instalată fiind mai mică de 100 megawați (MW), o capacitate redusă în comparație cu alte țări din regiune.
„Deși capacitatea pieței locale este relativ limitată, România oferă un punct de intrare favorabil pentru dezvoltatorii internaționali care își doresc să capitalizeze pe avantajele unei piețe aflată în formare. Cu o infrastructură IT solidă, o forță de muncă calificată și un climat prielnic, România are potențialul de a deveni un hub esențial în peisajul regional al centrelor de date. Pe lângă București, alte regiuni din România prezintă un potențial considerabil pentru investiții în centre de date. Orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași oferă infrastructură solidă, acces la forță de muncă calificată și o conectivitate digitală avansată. Aceste locații sunt atrăgătoare pentru operatorii ce doresc să se extindă și să valorifice avantajele pieței locale incipiente.”, a declarat Laura Bordianu, Data Analyst Research Department Cushman & Wakefield Echinox.
Piața centrelor de date din țară este dominată de operatori locali având o dimensiune relativ mică a facilităților. În prezent, există 59 de centre de date răspândite în România. Cea mai mare concentrație fiind în București și găzduiește 27 de centre de date. Printre alte locații se află Timișoara cu nouă centre de date, Cluj-Napoca cu opt și Brașov cu patru. La Mișchii, în județul Dolj, Cluster Power construiește cel mai mare centru de date (hyperscale), cu o capacitate operațională de 200 MW.
Creșterea cererilor pentru capacitatea centrelor de date este determinată de dezvoltarea serviciilor de tip cloud. Un mare procent din capacitatea totală disponibilă a centrelor de date din piețele mature este utilizat de platformele de tip cloud (25% în EMEA, 40% pe continentul american), însă în România nu există momentan niciun operator mare de cloud (Amazon, Microsoft, Google) prezent pe piață.
Giganți Amazon, Google, Meta, Microsoft și Oracle își extind continuu infrastructura, ceea ce impulsionează cererea globală pentru capacitatea centrelor de date.
Piețele centrelor de date din Europa de Vest, America de Nord și Asia au constrângeri semnificative, inclusiv disponibilitatea redusă a terenurilor, reglementări stricte privind sustenabilitatea, creșterea costurilor energetice și provocări legate de disponibilitatea energiei. Acești factori creează obstacole considerabile pentru dezvoltatorii și operatorii centrelor de date, afectând termenele de execuție, costurile operaționale și predictibilitatea investițiilor. Drept urmare, industria își îndreaptă atenția către piețele secundare, unde oportunitățile de creștere sustenabilă și extindere a capacității sunt considerabil mai mari.
Piața centrelor de date din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) a înregistrat o creștere semnificativă. În prezent, capacitatea operațională a piețelor centrelor de date din EMEA a atins aproximativ 9,6 gigawați (GW). În plus, există proiecte în fază de construcție cu o capacitate 2,9 GW în întreaga regiune și altele de 8,7 GW în stadii de planificare, marcând o creștere medie a proiectelor viitoare de ~16% pe an.
Această expansiune este deosebit de evidentă în hub-urile primare precum Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris și Dublin (FLAPD), care împreună reprezintă o parte substanțială a capacității centrelor de date din regiune, cu 4,26 GW în capacitate. Londra continuă să conducă piața EMEA cu o capacitate operațională de 1,14 GW. Milano se alătură FLAPD cu 990 MW în capacitate activă și în pipeline.
Piața este caracterizată de prezența unor furnizori de colocare, inclusiv Equinix, Digital Realty, NTT Global Data Centers și Colt Data Centre Services. Aceste companii oferă servicii extinse de colocare și interconectare în mai multe țări europene. În plus, operatorii hyperscale precum Amazon, Microsoft, Google, Meta investesc masiv în regiune, concentrându-se pe dezvoltarea de facilități de mari dimensiuni pentru a sprijini serviciile lor de cloud și AI în expansiune.
Potrivit raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online va continua să fie un motor de creștere în sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.
România a devenit un nod logistic de referință în Europa Centrală și de Est, datorită poziției sale strategice și costurilor competitive. Principalele zone de expansiune a sectorului logistic includ zone precum București-Ilfov, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov, orașe cu infrastructuri dezvoltate și acces facil la principalele coridoare de transport.
Cei mai mari ocupanți din comerțul on-line operează aproximativ 1 milion de metri pătrați de spații industriale și logistice, inclusiv proiecte închiriate și parcuri aflate în proprietate, reprezentând 10% din stocul de astfel de spații la nivel național.
Companiile de e-commerce se află printre primii cinci ocupanți de spații logistice din România.
Creșterea pieței de e-commerce influențează și costurile asociate cu logistica și construcția. Ca urmare, costurile cu forța de muncă din sectorul logistic sunt relativ competitive în comparație cu alte țări europene, ceea ce reprezintă un avantaj pentru investitori. În ceea ce privește chiria pentru spațiile logistice, acestea depășesc 4,5 euro/ metru pătrat/ lună, în funcție de locație și de facilitățile oferite.
”Viitorul comerțului online în România este extrem de promițător. Pe măsură ce țara continuă să se integreze în piața digitală a Uniunii Europene, sectorul e-commerce oferă numeroase oportunități pentru afacerile dispuse să inoveze și să se adapteze la peisajul aflat în continuă schimbare. Companiile din domeniile logisticii, tehnologiei și retailului vor beneficia de extinderea pieței digitale, cu condiția să abordeze proactiv provocările existente și să câștige din ce în ce mai multă încredere din partea consumatorilor. Cred cu tărie că aceasta va genera oportunități semnificative pentru piața imobiliară din România.”, a precizat Damian Kolata, Head of Industrial & Logistics & Head of E-Commerce CEE Cushman & Wakefield.
Piața de e-commerce din România a ajuns la 7,7 miliarde de euro în 2024 și se preconizează că va crește cu o rată medie anuală de 7,5% până în 2029.
”România devine un hub strategic pentru distribuția regională, iar investitorii sunt tot mai interesați de această piață în plină expansiune. România se numără printre țările europene cu cea mai rapidă creștere a comerțului online, fenomen care determină o nevoie acută de infrastructură logistică modernă. Retailerii și operatorii de e-commerce își extind rețelele de distribuție pentru a răspunde cererii consumatorilor și pentru a îmbunătăți timpii de livrare.”, a explicat Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Pandemia a accelerat tranziția către comerțul online, multe întreprinderi mutându-și activitățile în mediul digital. În 2024, numărul cumpărătorilor online s-a majorat semnificativ la 10,2 milioane de persoane, reprezentând aproximativ 55% din utilizatorii români de internet.
Piața de e-commerce din țară este estimată să atingă venituri de 47,8 miliarde de euro între 2025 și 2029. Categoriile cu cea mai rapidă creștere includ produse alimentare și de uz casnic, înfrumusețare, auto & moto și hobby-uri.
Platformele de marketplace online, precum eMag, joacă un rol important în creșterea vânzărilor online, atrăgând din ce în ce mai mulți comercianți. Dezvoltarea acestui segment de piață, în special expansiunea rapidă a operatorilor din China, va avea un impact asupra pieței europene de retail atât online, cât și din magazinele fizice. În același timp, aceste companii înregistrează cereri semnificative pentru piața logistică, operând volume de produse care necesită zeci de mii de metri pătrați.
Ponderea companiilor din România care vând online a ajuns la aproape jumătate din media UE, rata de penetrare a internetului fiind de 94%, cu mai mult de jumătate dintre români făcând cumpărături online.
Creșterea comerțului transfrontalier, în special în contextul aderării la spațiul Schengen, va stimula cererea pentru locații logistice în apropierea frontierei, în special în orașele din vestul și sudul României, așa cum Arad, Timișoara, Giurgiu sau zone metropolitane extinse a Bucureștiului.
Un alt trend care poate fi observat pe piața locală, urmând evoluțiile din piețele europene și care ar putea avea un impact asupra pieței logistice, reprezintă vânzarea de produse second-hand. Datele disponibile arată că mai mult de jumătate dintre români cumpără îmbrăcăminte second-hand, nu doar pentru a economisi bani, ci și datorită unei conștientizări crescânde a impactului asupra mediului.
Acest website foloseste cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a-ti imbunatati experienta pe website tinand minte preferintele tale de navigare. Apasand pe butonul accept iti dai acordul pentru folosirea tuturor cookie-urilor.
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența în timp ce navigați pe site. Din aceste cookie-uri, cookie-urile care sunt clasificate ca fiind necesare sunt stocate pe browser-ul dvs., deoarece sunt esențiale pentru funcționare...
Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu“cookie”) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard-disk-ul utilizatorului).