Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producătorii își denigrează tehnologia unul celuilalt, potrivit directorului Rhenus Transport, Sascha Hähnke, care a discutat într-o videoconferință a BGL cu Sven Ennerst, membru al consiliului de administrație al Daimler Truck și cu ministrul federal al transporturilor, Andreas Scheuer (CSU).

„Șoselele electrificate sunt scumpe și proiectul nu duce nicăieri”, a explicat Ennerst, Daimler Truck. Scania furnizează capetele de camion cu pantografe pentru testele de teren din Schleswig-Holstein, Hesse și Baden-Württemberg. Ennerst nu a precizat faptul că Daimler a luat parte la proiect în Baden-Württemberg, deși un eActros fără pantograf ar trebui să înceapă testele pe autostrada B462 din Valea Murg. Managerul Daimler a precizat clar că tehnologia companiei sale se concentrează pe vehiculele cu baterie electrică și cu hidrogen. „Nu ar trebui să ne permitem alte tehnologii“, a spus el cu referire în mod explicit la motorul de gaz. Iveco, Scania și Volvo oferă astfel de camioane. Potrivit Iveco, mai mult de un sfert din modelele S-Way comercializate sunt alimentate cu gaz. Potrivit cifrelor Autorității Federale de Transport Motor (KBA), 5% din toate autotractoarele nou înregistrate din Germania sunt alimentate cu GNC sau GNL, deci interesul este mari, deși guvernul federal nu mai oferă în prezent subvenții pentru achiziții. Cu toate acestea, vor exista în continuare stimulente până în 2023 sub forma scutirii de taxare pentru aceste camioane.

Pentru a scădea emisiile, Daimler vede avantaje în tehnologia hidrogenului lichid, însă „putem lucra și cu combustibil gazos”. În 2023, camionul DaHmler GenH2 este programat să intre în teste reale la clienților „în număr mare”, apoi să intre în producția de serie în a doua jumătate a deceniului. Testele se derulează în prezent cu un prototip.

Ministrul Transporturilor Scheuer a confirmat deschiderea autorității către tehnologie. „Doar un camion electric este prea puțin”, a explicat oficialul. „Nu promovăm camionul cu pantograf, este mai degrabă un proiect al Ministerului Federal al Mediului”. Camionul pe gaz nu face parte din programul de finanțare derulat de Ministerul Transportului, cu toate acestea Scheuer a afirmat: „Suntem conștienți că avem nevoie și de bio-GNL pe drumul către obiectivele noastre climatice. În 2035 vom vedea eliminarea treptată a motorului cu combustie fosilă”, a mai spus Scheuer.

Purtătorul de cuvânt al consiliului BGL, Prof. Dr. Dirk Engelhardt consideră că schimbul cu politicieni și producători este important – de asemenea, pentru a oferi companiilor de transport și logistică informații de primă mână. Acesta a criticat însă comportamentul expeditorilor. În loc să promoveze investiții în acțiuni alternative și să sprijine partenerii lor de transport și logistică pe acest drum, contractele sunt atribuite numai în funcție de preț.