La sfârșitul lui iunie, ESPORG (organizația europeană care se ocupă de coordonarea instalării de locuri de parcare securizate pentru camioane) a prezentat o evaluare a spațiilor de odihnă din Uniunea Europeană, cu scopul de a evalua rolul acestora în aplicarea corectă a reglementărilor din Pachetul Mobilitate ce vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă ale șoferilor.
Studiul a fost comandat de DG MOVE și fost prezentat în fața Comisiei pentru Transporturi (TRAN) din Parlamentul European, apoi în fața Comitetului de Dialog Social „Route” al Comisiei (DG EMPL). În el se arată că în Europa lipsesc 300.000 de locuri de parcare pentru camioane, care nu ar putea fi create decât în 2040. Nevoile cele mai urgente sunt în Franța, Spania, Italia și Germania.
ESPORG mai constată dificultatea de a găsi hoteluri în apropierea rutelor principale de transport și promovează, ca soluție potențială, luarea pauzei săptămânale normale în cabină în parcări securizate care au cele mai înalte clasificări, argint sau aur.
Federația Națională a Transporturilor Rutiere din Franța (FNTR) informează că prezentarea raportului în Parlamentul European a fost urmată de diverse luări de cuvânt ale eurodeputaților, dintre care unii sunt de acord cu faptul că este important și urgent să se investească în parcări securizate, iar alții resping ideea de a face excepții în ceea ce privește obligația de a lua pauza săptămânală normală în afara cabinei, argumentând că dacă șoferii dorm săptămâni întregi în camion crește deficitul de forță de muncă în domeniu.
FNTR și asociațiile partenere BGL (din Germania) și NLA (din țările nordice) sunt de părere că ridicarea interdicției de a lua pauza în cabină este un semnal prost deoarece, după anularea de către CJUE a obligației de a aduce camioanele în țara de origine după cel mult opt săptămâni, Comisia Europeană ar acorda posibilitatea de a flexibiliza încă o interdicție din Pachetul Mobilitate. Când de fapt ar trebui să transmită un semnal opus și să caute îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru șoferi – câtă vreme oricum există criză de personal în Europa – și controlarea mai eficientă a respectării Pachetului Mobilitate.
Comisia Europeană va prezenta în curând în fața Consiliului și Parlamentului European un raport final cu privire la zonele de parcare, în lumina studiului ESPORG.
Sursă foto: FNTR
În urma unor negocieri încheiate zilele trecute, reprezentanții Parlamentului European (PE), Comisiei Europene (CE) și Consiliului European au ajuns la un acord provizoriu privind revizuirea directivei permiselor de conducere, așa cum aflăm de la asociația olandeză de transport și logistică TLN. De altfel, aceasta a și făcut lobby intens pentru dosarul respectiv și se declară foarte mulțumită de rezultatul negocierilor.
Acordul prevede că din 2030 va exista în toate statele membre UE un permis de conducere digital, care să poată fi accesat de pe orice telefon mobil – dar el nu este obligatoriu, ci folosirea lui este la latitudinea șoferului. Versiunea pe hârtie va rămâne valabilă, dar permisul de conducere digital va deveni noul standard. Cum va arăta exact acesta și cum vor fi utilizate datele nu a fost încă stabilit.
În plus, noua directivă ar urma să le permită tinerilor de 17 ani cu permis de conducere C să lucreze însoțiți de un șofer experimentat.
Iar masa maximă permisă pentru permisul de conducere B a fost mărită la 4.250 kg, deci politica Olandei de toleranță privind greutatea vehiculelor electrice are acum temei legal.
În această formă, Directiva ar rezolva parțial problema deficitului de șoferi prin faptul că ar facilita accesul la profesie al tinerilor, iar siguranța rutieră va fi îmbunătățită.
Directiva le va oferi solicitanților posibilitatea de a obține un permis de conducere înainte de a atinge vârsta minimă necesară, dar de a merge o vreme însoțiți de un șofer cu experiență. Schema va fi propusă pentru autoturisme în toate statele membre UE, iar ele pot alege să ofere această posibilitate și pentru camionete și camioane care fac transport național.
Acest lucru era deja posibil în Olanda, amintește TLN, dar acum vârsta minimă din UE pentru obținerea permisului de conducere C a fost redusă de la 21 de ani la 18 ani în toate statele. Iar codul-95 rămâne o condiție.
Permisul de conducere pentru camioane rămâne valabil cinci ani, dar statele membre pot decide să scurteze această perioadă pentru conducătorii auto mai în vârstă. În plus, vor exista cerințe medicale mai stricte, cum ar fi un test oftalmologic și evaluarea aptitudinii cardiovasculare a șoferului, pentru persoanele care doresc să obțină un permis de conducere pentru prima dată. Cu alte cuvinte, subliniază TLN, situația actuală din Olanda se va întâlni în toate țările UE. Acest acord provizoriu este un așa-numit trilog, la care a ajuns un grup restrâns de negociatori din PE, CE și Consiliu. Comisia pentru transporturi a PE trebuie să îl aprobe, după care se votează în plen. În numele Consiliului a condus negocierile Polonia, care deține în prezent președinția, și toți miniștrii de transport trebuie să aprobe acordul. Iar după aprobarea oficială a ambelor instituții autoritățile naționale vor putea transpune această directivă în reglementările naționale.
Sursă foto: TLN
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit