Ad
Ad
Ad
Ad

P3 Logistic Parks („P3”) continuă demersurile pentru a-și atinge obiectivele de sustenabilitate la nivel de grup, prin transformarea activelor existente în România și la nivel global în clădiri eficiente din punct de vedere energetic, diminuându-și astfel amprenta de carbon și contribuind la crearea unui mediu mai sigur și mai sănătos atât pentru chiriași, cât și pentru angajații acestora. În dorința de a inova constant și de a rămâne aliniată la tendințele actuale ale industriei, compania își adaptează continuu operațiunile la nivel mondial și depune eforturi susținute pentru a anticipa trendurile viitoare, așa cum sunt acestea prezentate mai jos de futurologul Sean Culey – strateg, consilier de transformare și consultant extern al dezvoltatorului.

Sînziana Pardhan, Managing Director P3 Romania, declară: „P3 este o companie inovatoare, care caută în permanență să își consolideze și să își dezvolte serviciile prin implementarea de soluții și adăugarea de noi facilități, atât în cadrul activelor existente, cât și la nivelul dezvoltărilor de tip greenfield. Suntem ghidați de dorința de a dezvolta nu doar spații, ci și comunități profesionale sustenabile și urmărim cu atenție toate trendurile legate de domeniul nostru de activitate.”

Tehnologii precum robotica, învățarea automată, vehiculele autonome, energia regenerabilă și Internet of Things se află acum pe un drum comun. Logistica, o industrie în care mâinile omului sunt încă cele care trebuie să sorteze, să împacheteze, să încarce, să conducă și să livreze bunurile, se adaptează rapid la aceste noi trenduri.

Depozitele și centrele de fulfillment sunt perfect compatibile cu folosirea de panouri solare, având în vedere suprafețele lor mari și acoperișurile în formă plată. Acoperișul este un bun inactiv ce poate fi utilizat cu ușurință pentru a capta energia solară. P3 Logistic Parks, spre exemplu, este una dintre companiile care a dat curs acestei oportunități și utilizează, în prezent, panouri solare în 11 din parcurile sale din Europa, în Republica Cehă, Germania, Spania și Italia. În plus, compania analizează posibilitatea instalării unor astfel de panouri și în parcul său din România, ca o componentă suplimentară a demersurilor dedicate reducerii amprentei de carbon. La acestea, se adaugă încă patru locații din Polonia care folosesc panouri pentru producerea apei calde.     

Punctul culminant în industria de transporturi

2020 ar putea fi considerat anul în care piața autoturismelor electrice a început să câștige teren considerabil, iar 2021 ar putea fi privit drept anul de tranzit înspre adoptarea trendului, de către populația generală. O privire asupra evaluării de piață a Tesla și vânzărilor în creștere înregistrate în ultima perioadă confirmă aceste lucruri: Tesla a vândut peste 365.240 de unități Model 3 în 2020, 12% din totalul vânzărilor de vehicule electrice, iar compania are acum o valoare de piață de 756 miliarde de dolari, mai mult decât orice alt producător de automobile. Mai mult, Norvegia – cel mai mare utilizator mondial de vehicule electrice – va interzice din 2025 vânzarea de mașini cu motorizare tradițională, Marea Britanie din 2030, California din 2035, iar alte țări europene precum Germania și Slovenia au luat măsuri pentru a nu mai permite vânzările de vehicule cu emisii de carbon între 2030 și 2040. Jaguar Land Rover a anunțat că toate modelele Jaguar vor fi electrice din 2025, iar întreaga gamă va deveni electrică din 2030. GM a declarat, de asemenea, că până în 2035 va elimina treptat vehiculele care ard combustibili fosili. Ca urmare a acestor decizii, bugetele vor fi de acum redirecționate dinspre motoarele cu combustie către vehiculele cu propulsie electrică, într-o manieră cum nu s-a mai văzut până acum: Volkswagen a anunțat cheltuieli de aproximativ 73 miliarde de euro pentru electrificare, trenuri de propulsie hibride și tehnologie digitală în următorii cinci ani; Grupul BMW intenționează să dubleze numărul de vehicule electrificate pe care le oferă și să ajungă la 25 de astfel de modele până în 2023; Daimler va investi 70 miliarde de euro (85 miliarde de dolari) între 2021 și 2025 în vehicule electrice. Cercetătorii IHS Markit se așteaptă la o creștere cu 70% a vânzărilor globale de vehicule electrice în 2021, 44% în China, 28% în Europa, 16% în America de Nord și o cotă combinată Japonia / Coreea de Sud de 11%. De asemenea, estimează că până în 2025 vânzările globale vor depăși 12,2 milioane, indicând o creștere anuală de aproape 52% (compusă). Un exemplu perfect al faptului că anul acesta reprezintă punctul de vârf al vehiculelor electrice, în ianuarie 2021 a fost anunțat faptul că cea mai mare fabrică de motoare diesel din lume din Tremery, estul Franței, își va comuta producția către motoare electrice.

VGP, dezvoltator imobiliar paneuropean de spații de înaltă calitate, destinate serviciilor de logistică și uz semi-industrial, își asumă angajamentul de a continua implementarea de măsuri inteligente și durabile în cadrul strategiei sale de sustenabilitate în următorii ani, pentru a atinge amprenta neutră de carbon până în 2025. În acest scop, compania și-a stabilit obiective noi și ambițioase.

VGP a realizat o analiză cuprinzătoare a amprentei de carbon pentru a evalua mai bine impactul operațiunilor sale asupra climei. Pe baza acestei analize, VGP a stabilit o serie de obiective care vor permite companiei să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2025. În plus, VGP își propune să reducă emisiile GES (gaze cu efect de seră) etapa 1 și 2 cu 50% până în anul 2030, demers pe care l-a pornit încă din 2018. Mai multe detalii despre abordarea VGP privind emisiile de carbon și obiectivele pentru etapele 1-3 se regăsesc în Raportul de Responsabilitate Corporativă. Fondată ca afacere de familie și reunind mai multe domenii, precum construcțiile, logistica, industria și transporturile, VGP dorește să aibă o contribuție importantă pentru o economie mai durabilă și pentru utilizarea mai atentă a resurselor naturale. Publicarea celui de-al doilea raport al său privind responsabilitatea corporativă evidențiază modul în care strategia de sustenabilitate a VGP s-a dezvoltat în ultimii ani și cum își va îndrepta eforturile viitoare către atingerea obiectivului în ceea ce privește emisiile de carbon.

Jan Van Geet, CEO al VGP, a afirmat: “Angajamentul de a obține zero emisii de carbon până în anul 2025 este o preocupare personală pentru mine. Vreau să realizez schimbările necesare care sunt acum în mâinile noastre, de a păstra cel mai bine resursele existente pentru generațiile viitoare. De asemenea, sunt convins că toate acțiunile noastre către un viitor sustenabil vor avea un impact pozitiv și ne vor consolida legăturile cu toți partenerii noștri, cum ar fi chiriașii, municipalitățile, investitorii, și angajații.”

Raportul de Responsabilitate Corporativă 2020 al VGP subliniază progresul și angajamentul companiei de a-și consolida eforturile de sustenabilitate în activitatea de zi cu zi pe fondul pandemiei COVID-19. Protecția sănătății și a bunăstării angajaților VGP a fost o prioritate absolută în 2020, alături de reducerea impactului pandemiei asupra construcției parcurilor logistice. Un alt pas important în atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de carbon l-au constituit eforturile accelerate de certificare BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) a clădirilor VGP, compania având certificate în prezent 35% din clădirile pe care le deține. Totodată, a fost extinsă considerabil capacitatea de producție a energiei verzi a companiei VGP Renewable Energy, până la 42,5 MWp, cu un plan de creștere cu încă 53,3 MWp în viitor. Fundația VGP, fondată în 2019, a primit de la VGP în anul 2020 o contribuție de 3 milioane de euro și a identificat 16 proiecte pentru care s-au cheltuit peste 1 milion de euro. În plus, VGP s-a angajat să furnizeze o contribuție suplimentară de 4 milioane de euro în 2021, pentru Fundația VGP.