Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dezvoltatorii au finalizat 11 proiecte de retail în 2023, un total de aproximativ 215.000 mp, ceea ce reprezintă un nivel record în ultimii 7 ani, parcurile de retail având o pondere de 60%, așa cum București, Craiova, Alba Iulia, Arad, Giurgiu, Vaslui.

De asemenea, planurile de investiții pentru următorii 5 ani rămân consistente, în condițiile în care peste 500.000 mp de spații de retail se află în momentul de față în construcție sau în diferite stadii de planificare, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Dezvoltatorii vor adăuga noi proiecte de retail sau extinderi majore mai ales în afara Bucureștiului, precum în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Pitești, Bacău sau Galați, Prime Kapital, NEPI Rockcastle și Iulius Group având cel mai puternic pipeline pe termen scurt și mediu.

Piața de retail a înregistrat livrări noi și solide în T4, fiind finalizate proiecte care au cumulat 144.000 mp GLA. Stocul total de retail la nivelul României a ajuns la finalul anului 2023 la 4,45 milioane mp, din care 54% în centrele comerciale, 40% în parcurile de retail și 6% în galeriile comerciale.

Proiectul de 80.000 mp GLA, Promenada Craiova, deținut de NEPI Rockcastle și Dedeman (53.000 mp într-un centru comercial și 27.000 mp într-un parc de retail și un magazin Dedeman), a fost cea mai mare schemă de retail livrată atât în T4 2023, cât și în 2023 în ansamblu. În plus, este și cea mai mare investiție de retail realizată în România din 2010 încoace din punct de vedere al dimensiunii. Alte scheme finalizate în același trimestru au fost AFI Arad, o unitate de 29.000 mp inițiată de AFI Europe și Cosmopolis Plaza de 16.300 mp. GLA, situat în proiectul rezidențial Cosmopolis din București.

România a continuat să fie atractivă pentru brandurile internaționale de retail, precum Lefties, Wittchen, Jimmy Key, Kiko sau Happy Group, deschizând primele lor magazine în țară în 2023.

“După o perioadă de 3 sau 4 ani în care planurile de expansiune ale dezvoltatorilor s-au concentrat aproape exclusiv pe parcurile de retail, care au avut o pondere de peste 80% din noua ofertă, situate în orașe cu mai puțin de 50.000 de locuitori, în 2023 s-a observat o înclinație către orașele mai mari, tendință care va continua și în viitor, cel puțin pe termen mediu. Retailerii sunt mai pretențioși ca niciodată din punct de vedere al locațiilor vizate pentru planurile lor de expansiune, având în vedere în principal destinațiile de retail de primă mână. În acest context, noul val de dezvoltări de centre comerciale ar trebui sa atragă noi retaileri în România, încurajându-i în același timp pe jucătorii existenți să continue să-și extindă amprenta locală.”,

a declarat Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Agenția de retail Cushman & Wakefield Echinox a intermediat 26 de tranzacții de închiriere în 2023, cu o suprafață de aproape 30.000 mp, în București și în principalele orașe din țară, pentru clienții Somproduct, Mobexpert, Noriel, Jimmy Key sau Wittchen.

Chiria centrelor comerciale prime din București s-a stabilizat în T4 2023 la un nivel de 80-85 euro/mp/lună, în timp ce în orașele secundare – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța – au rămas stabile, situându-se între 50-65 euro/mp/lună, aceeași situație fiind observată și în locațiile terțiare, unde s-au înregistrat niveluri cuprinse între 30-35 euro/mp/lună.

Conform studiului „Real Estate Investors Sentiment Barometer”, realizat de Cushman & Wakefield Echinox, investitorii și dezvoltatorii imobiliari, care au răspuns la cea de-a doua ediție a „Real Estate Investors Sentiment Barometer”, au mărturisit că principalii factori cu impact asupra pieței imobiliare din România ar fi incertitudinea macroeconomică, contracția consumului, ratele dobânzilor, precum și inflația.

Cu toate acestea, investitorii rămân pozitivi, iar planurile lor de expansiune în România sunt în mare parte intacte.

Cushman & Wakefield Echinox a intervievat managerii unora dintre cei mai importanți investitori și dezvoltatori imobiliari locali, regionali și globali cu un portofoliu imobiliar cumulat în România, evaluat la peste 10 miliarde de euro, având o cotă de aproximativ 50% pe piața imobiliară locală.

Potrivit respondenților, 97% au indicat nivelul ratelor dobânzilor, drept principalul risc în domeniul imobiliar, care ar putea avea impact asupra pieței imobiliare din România, o piață ce va fi influențată și de inflație (84%) și de situația geopolitică (78%).

În pofida provocărilor existente cu care se confruntă piața, majoritatea investitorilor respondenți (65%) doresc să-și extindă portofoliile, 32% își propun să-și mențină portofoliile actuale în următorii trei ani, iar doar 3% dintre respondenți se așteaptă la reduceri a activității.

„Cea de-a doua ediție a sondajului în rândul investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari din România a evidențiat încă o dată încrederea pe care aceștia o au în piața locală, o piață care a continuat să performeze și în 2023, atât din punct de vedere al activității de dezvoltare, cât și de închiriere. În 2023 s-au înregistrat noi recorduri, mai ales la nivelul cererii, în linie cu așteptările respondenților din sondajul realizat la finalul anului 2022. Costurile de finanțare și de inflație rămân principalele motive de îngrijorare, însă considerăm că acestea se vor atenua pe parcursul anului 2024, iar presiunea asupra sectorului imobiliar va fi mai puțin semnificativă.”,

a declarat Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Bucureștiul rămâne destinația preferată pentru viitoarele investiții imobiliare, în timp ce piețele secundare (orașe cu o populație >250.000 de locuitori) sunt considerate un loc de vizitat de mulți investitori și dezvoltatori.

Astfel, 66% vs. 63% în 2022 dintre respondenți au apreciat Bucureștiul ca fiind principala lor țintă pentru noi investiții, în timp ce doar 24% privesc în mod activ la locațiile terțiare (orașe cu mai puțin de 250.000 de locuitori). Aproape 50% dintre investitori remarcă orașele secundare o destinație atractivă pentru investiții.

În privința segmentului de piață care va atrage noi investiții în următoarele 12 luni, birourile sunt din ce în ce mai puțin atractive, doar 3% dintre respondenți (față de 5% în 2022), cu toate că așteptările la o activitate de dezvoltare este mai intensă pe piața de birouri. Acest nivel scăzut poate fi explicat prin problemele birocratice din București și incertitudinea din jurul procesului de autorizare aferentă noilor proiecte. De asemenea, o mențiune specială s-a referit la sectorul privat închiriat (PRS) și la centrele de date, care sunt preconizate că vor înregistra mai multe investiții decât sectorul de birouri începând cu 2024.

Marea majoritate (75%) prevăd mai multe dezvoltări în segmentul industrial, în timp ce 19% se așteaptă la noi investiții în proiecte de retail. Ambele segmente au înregistrat un interes crescut din partea investitorilor în 2023.

În ceea ce privește evoluția chiriilor, majoritatea respondenților (75% față de 55% în 2022) prevăd o mișcare ascendentă pentru chiriile din sectorul birourilor și industrial (58%), în timp ce pentru segmentul de retail (49% dintre respondenți) au indicat o stagnare.

Inflația (91%), costurile de finanțare (78%) și cele de construcție (66%) sunt principalii factori care ar putea influența nivelul chiriilor, urmate de nivelul de concurență de pe piață și lipsa de noi oferte în special în sectorul birourilor.

În plus, majoritatea investitorilor prognozează o stabilitate pe termen mediu pentru toate tipurile de spații din punct de vedere al cererilor viitoare. Principalii factori care pot influența (în mod pozitiv sau negativ) evoluția cererii sunt incertitudinea macroeconomică, contracția consumului, ratele dobânzilor și situația geopolitică.

Ediția 2023 a Barometrului Real Estate Investors Sentiment Barometer a analizat acțiunile de sustenabilitate/ESG ale investitorilor imobiliari, iar rezultatele arată că majoritatea investitorilor/dezvoltatorilor au luat măsuri concrete în ceea ce privește implementarea standardelor de sustenabilitate/ESG, precum și dezvoltarea sau exploatarea clădirilor responsabile din punct de vedere ecologic. În plus, planurile lor includ mai multe acțiuni, cum ar fi certificarea portofoliilor lor, existența unei strategii ESG documentate, asigurarea de bugete pentru îmbunătățirea performanțelor în materie de sustenabilitate/ESG.

Investițiile în acțiuni de sustenabilitate și ESG au devenit un factor cheie necesar pentru atragerea și păstrarea chiriașilor, având în vedere că majoritatea respondenților au indicat cererile chiriașilor ca fiind principala lor motivație de a investi în clădiri sustenabile și ecologice. De asemenea, investitorii sunt motivați de propriile valori (56%), în timp ce 47% consideră că investiția în sustenabilitate/ESG este un factor de diferențiere pe piață.