Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parcurile de retail din Vaslui (9.975 mp GLA) și din Moșnița (8.500 mp GLA) fac parte din al cincilea proiect și al șaselea livrat de Scallier, unul dintre cei mai dinamici investitori în parcuri de retail mici și mijlocii pe piața românească.

Ambele proiecte sunt în cea mai mare parte deja închiriate, iar pentru spațiul rămas liber negocierile sunt în curs de desfășurare. Parcul de retail din Vaslui urmează să se deschidă pentru clienți în luna mai a acestui an, în timp ce deschiderea unității din Moșnița este planificată pentru toamnă, potrivit unui comunicat.

De asemenea, în locația din Vaslui se vor deschide noi magazine, precum Sinsay, New Yorker, Hervis, TEDi, Pepco, KiK, Sportisimo, ZOO Center și Pizzeria Rimmini, iar în Moșnița clienții se vor putea bucura de DM Drogerie, TEDi, Fressnapf, Sportisimo, Numero Uno, Animax, Xpress sau de clubul de fitness Clever Fit.

Wojciech Jurga, Managing Partner la Scallier și responsabil pentru dezvoltarea companiei în România, a mărturisit că vor pregăti și alte proiecte în țară pe care le vor anunța în curând, ca urmare a creșterii cererii de spații de retail de calitate.

„Ne așteptăm la mult interes din partea chiriașilor pentru aceste locații, anterior primisem semnale clare din partea acestora cu privire la căutarea unui spațiu cu parametri specifici, însă interesul ne-a depășit așteptările. Acest lucru demonstrează cererea mare din partea lanțurilor, care este creată de nevoile consumatorilor români.”,

a declarat Ana Tudor, responsabilă cu închirierea de spații Scallier în parcurile de retail din România.

„Cererea consumatorilor pentru cumpărături de calitate și convenabile este în creștere. De asemenea, clienții din orașele mai mici se așteaptă la locații comerciale bine gândite, care să le satisfacă cea mai mare parte a nevoilor pentru produsele sau serviciile necesare. Noi implementăm facilitățile noastre ca elemente ale unor destinații comerciale mai mari, care includ și oferta unor magazine, precum Lidl sau Kaufland. Crearea unui astfel de centru comercial într-un oraș mai mic răspunde, de obicei, pe deplin nevoilor comunităților locale.”,

a precizat Adrian Aleman, director de dezvoltare la Scallier.

Dezvoltatorii au livrat anul trecut aproximativ 100.000 mp de spații de retail, 80% reprezentând parcuri de retail, București, Timișoara, Pitești, Turda, Baia Mare, Slatina, Miercurea Ciuc fiind printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții. Livrările vor crește semnificativ în 2023, în condițiile în care în prezent peste 230.000 de metri de pătrați spații de retail sunt în construcție și au ca termen de livrare finalul anului, reprezentând un maxim al ultimilor șase ani, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimul trimestru din 2022 au fost livrate proiecte de retail cu o suprafață cumulată de 20.000 mp. Stocul de spații de retail la nivel național se situa la finalul anului trecut la nivelul de 4,2 milioane dmp, din care 56% reprezintă facilități de tip mall, 38% parcuri de retail și 6% galerii comerciale.

După o perioadă de câțiva ani în care atenția dezvoltatorilor a fost către parcurile de retail, acestea din urmă cumulând peste 80% din noile livrări, în următorii trei ani activitatea de dezvoltare va fi dominată de proiectele de tip mall, proiecte ce reprezintă mai mult de 60% din totalul spațiilor noi estimate a fi construite până în 2025 la nivel național.

„Anul 2022, dar și planurile pe care dezvoltatorii le au pentru următorii trei ani, reprezintă încă o dovadă că retailul tradițional va continua să ocupe un loc esențial în peisajul imobiliar, în primul rând pentru că mall-urile, parcurile de retail sau galeriile comerciale nu mai înseamnă doar un loc în care poți face cumpărăturile. Acestea asigură ecosistemul perfect pentru brandurile noi care doresc să intre pe piață, dar și pentru ca cele prezente deja să își adapteze politicile de vânzări la modificările de consum ale clienților. De asemenea, clienții au acces imediat la produsele pe care și le doresc, în timp ce dezvoltările de astfel de proiecte contribuie direct și indirect la bunăstarea comunității prin investițiile în infrastructură realizate, prin crearea de locuri de muncă, dar și prin taxe și impozite”,

a precizat Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Proiecte livrate în 2022 (selecție)
ProprietateLocațieSuprafață (mp)Proprietar/Dezvoltator
Colosseum Mall extensionBucuresti16.500Colosseum Mall
Funshop Park TimisoaraTimisoara10.800Scallier
Supernova Pitesti extensionPitesti9.000Supernova
Funshop Park TurdaTurda9.000Scallier
Lemon Retail ParkBucuresti7.700Synergy
Greenfield PlazaBucuresti6.700Impact
Family Market MiroslavaMiroslava (Iasi)6.600Iulius Group
Slatina Retail Park (extension)Slatina6.600Mitiska – Squaretime
Turnu Magurele Retail ParkTurnu Magurele6.000Cometex
Nest Miercurea Ciuc (extension)Miercurea Ciuc6.000RC Europe
Family Market BuciumBucium (Iasi)5.500Iulius Group
Baia Mare Value Center (extension)Baia Mare4.200Prime Kapital – MAS RE
Roman Value Center (extension)Roman3.400Prima Kapital – MAS RE

Aproape 600.000 mp de spații de retail se află în prezent în diferite stadii de construcție, aceste spații urmând a fi livrate în perioada 2023-2025. Aproximativ 40% din această suprafață ar putea fi construită până la finalul anului, potrivit datelor comunicate de dezvoltatori. Prime Kapital – MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe sau Oasis rămân printre cei mai activi dezvoltatori de astfel de proprietăți pe termen scurt și mediu, fapt ce arată că piața locală rămâne atractivă chiar și în condițiile presiunilor macroeconomice. Pe de altă parte, apetitul general pentru consum al românilor a încurajat noi retaileri precum Primark, Popeyes, TEDi sau HalfPrice să intre în România și să-și deschidă primele magazine în 2022.

Proiecte de retail cu livrare în 2023-2025 (selecție)
ProprietateLocațieSuprafața (mp)Proprietar/Dezvoltator
Prima Shopping CenterSibiu70.000Oasis Consulting
Promenada CraiovaCraiova63.700NEPI Rockcastle
Mall MoldovaIasi53.700Prime Kapital – MAS RE
Arges MallPitesti51.300Prime Kapital – MAS RE
Promenada Mall (extindere)Bucuresti34.000NEPI Rockcastle
AFI AradArad29.400AFI Europe
Alba Iulia MallAlba Iulia29.000Prime Kapital – MAS RE
IMGB Value CenterBucuresti28.000Prime Kapital – MAS RE
Shopping Park PitestiPitesti22.500Mitiska – Squaretime
Brasov Value CenterBrasov19.800Prime Kapital – MAS RE