Gigantul danez DFDS își extinde prezența în Turcia prin achiziția operațiunilor europene de transport și logistică contractuală ale companiei turcești Ekol. Tranzacția, în valoare de 1,8 miliarde DKK (peste un miliard PLN), a fost semnată pe 15 noiembrie și include condiții revizuite privind datoriile și utilizarea portului Yalova, având ca punct de plecare data suspendării acordului inițial, 1 noiembrie.
Ekol, specializată în transportul intermodal între Turcia și Europa, este cel mai mare client al DFDS în Marea Mediterană. Aproximativ jumătate din operațiunile sale sunt realizate cu ajutorul camioanelor, feriboturilor și căilor ferate. DFDS consideră că achiziția rețelei Ekol va consolida infrastructura sa de transport, sprijinind Turcia în dezvoltarea sa ca un centru de producție strategic pentru Europa. CEO-ul DFDS, Torben Carlsen, a subliniat că achiziția oferă o infrastructură fiabilă și eficientă pentru a sprijini această dezvoltare.
Piața de transport între Turcia și Europa este evaluată la 8 miliarde de euro, cu jumătate din valoare provenind din transportul rutier și peste 3 miliarde din cel maritim. Fondatorul Ekol, Ahmet Musul, a explicat că vânzarea către DFDS are o logică strategică clară, deschizând calea pentru o nouă etapă de creștere.
În ultimii ani, Ekol s-a confruntat cu dificultăți financiare, inclusiv o scădere a veniturilor și o marjă brută negativă, din cauza reducerii exporturilor turcești și a creșterii importurilor. DFDS estimează că performanța Ekol poate fi redresată, vizând o marjă de 5% până la sfârșitul anului 2027 și o revenire la profitabilitate până la sfârșitul anului 2025.
Planul de integrare al DFDS include trei etape: creșterea eficienței transportului prin utilizarea rețelei europene, transferarea transportului de pe șosea pe feriboturi și căi ferate, și optimizarea operațiunilor, inclusiv dezvoltarea transporturilor parțiale.
Ekol va continua să opereze ca entitate separată, dar cu o integrare operațională în anumite țări. Compania dispune de 5.800 de unități de transport, inclusiv 1.300 de camioane și 3.900 de remorci, și operează 26 de depozite în Europa, dintre care majoritatea sunt centre de transbordare. Acest portofoliu va fi un avantaj strategic pentru DFDS, care pariază pe creșterea economică rapidă a Turciei și pe relocarea fabricilor mai aproape de piețele europene.
Portul Göteborg, Portul Mării Nordului și DFDS urează bun venit Portului Antwerp-Bruges în Coridorul maritim verde și consolidează ambițiile ecologice ale proiectului. Până în 2030, se așteaptă ca două nave ro-ro alimentate cu amoniac să opereze pe rutele dintre Suedia și Belgia, iar porturile își vor intensifica eforturile în ceea ce privește electrificarea și alimentarea cu amoniac, ceea ce ar putea face din acest coridor primul coridor de transport maritim ecologic cu amoniac din lume pentru navele de marfă.
2.500 de kilometri – aceasta este distanța dintre punctul cel mai nordic și cel mai sudic al coridorului de transport maritim verde dintre Suedia și Belgia, pe care Portul Göteborg, North Sea Port, DFDS și Portul Anvers-Bruges doresc să îl creeze pentru a promova transportul cu emisii aproape zero.
Coridorul ar putea conecta 11 țări europene prin rute maritime, terestre și feroviare, de la Norvegia, în nordul Europei, până în Spania, în sud. În acest coridor, porturile Göteborg, North Sea Port și Anvers-Bruges funcționează ca noduri de transport, precum și ca importante zone de origine și destinație a activității industriale.
Obiectivul este de a avea cel puțin două nave DFDS alimentate cu amoniac în exploatare pe coridor începând cu 2030, parte a ambiției DFDS de a avea șase nave cu emisii reduse sau aproape zero până în 2030.
Navele cu amoniac vor fi completate de camioane electrice și de transportul feroviar pe uscat, precum și de alimentarea cu energie electrică pe uscat pentru nave Prin urmare, porturile își intensifică eforturile pentru a facilita operațiunile cu terminale electrice și pentru a permite alimentarea cu amoniac în condiții de siguranță.
În plus, partenerii intenționează să înceapă să producă cantități semnificative de energie electrică din surse regenerabile.
Cei trei parteneri inițiali au semnat un memorandum de înțelegere în 2022 pentru a colabora în vederea decarbonizării coridorului maritim dintre Suedia și Belgia și pentru a crea o soluție scalabilă. Adăugarea portului Antwerp-Bruges la această coaliție consolidează acest angajament. DFDS a depus o cerere de finanțare pentru un total de patru nave alimentate cu amoniac și, în cazul în care finanțarea va fi acordată, se preconizează că proiectul, inclusiv electrificarea porturilor, va reduce 328.000 t de emisii de CO2e pe an, ceea ce corespunde la aproximativ 11% din emisiile de GES din domeniul de aplicare 1 ale DFDS, comparativ cu 2023.
sursa foto: Gothenburg Port Authority
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit