Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația transportatorilor maghiari MKFE crede că aderarea Ungariei la convenția e-CMR este un pas istoric în digitalizarea logisticii interne, iar furnizorii maghiari de servicii logistice, expeditorii de mărfuri și transportatorii rutieri salută pașii decisivi făcuți de guvernul maghiar pentru introducerea CMR-ului electronic, deoarece acesta accelerează și simplifică procesele de transport, reduce costurile, crește eficiența și face logistica mai ecologică.

Reamintim că e-CMR facilitează urmărirea și controlul progresului expedierii și gestionarea rapidă, sigură și fiabilă a documentelor de transport. Deci se așteaptă ca introducerea lui să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării și competitivității sectorului logistic și să contribuie la creșterea economică a firmelor din Ungaria.

e-CMR Europe Kft., înființată exclusiv cu acționariat maghiar, este deja pregătită pentru ratificarea e-CMR în Ungaria și are ca scop, alături de diverse organizații patronale, printre care și MKFE, să introducă CMR electronic intern și internațional în Ungaria cât mai rapid și mai ușor posibil. Astfel poate începe o etapă semnificativă în digitalizarea proceselor logistice și în creșterea competitivității transportatorilor, ceea ce poate contribui la funcționarea mai eficientă și mai transparentă a lanțului de aprovizionare, pe măsură ce tot mai multe firme se alătură sistemului.

Sursă foto: MKFE

Industria de transport este în plină transformare, iar interconectivitatea este cheia creşterii eficienţei pentru toţi jucătorii. Digitalizarea şi managementul informaţiei sunt esenţiale pentru modernizarea sistemelor de transport. Tehnologia în sine nu este o problemă, ci managementul informaţiei şi siguranţa acesteia, a subliniat Adina Vălean, comisarul european pe transport în cadrul video-conferinţei organizate de Uniunea Internaţională a Transportului Rutier (IRU) pe subiectul digitalizării industriei transportului.

Prin urmare, o digitalizare a transportului rutier trebuie să asigure condiţii concurenţiale echitabile pentru toţi operatorii implicaţi.

Marile firme de transport au investit deja masiv în digitalizare şi în platforme online, ceea ce le-ar crea un avantaj clar în faţa celorlalţi competitori. Iar aici trebuie să intervină legiuitorul, pentru a asigura concurenţă echitabilă pentru toţi, a subliniat comisarul Vălean.

Pe 20 octombrie 2020 au intrat la vot în Parlamentul European actul legislativ privind serviciile digitale. Este vorba, pe de o parte, despre îmbunătăţirea funcţionării pieţei unice, iar, pe de altă parte, despre adaptarea normelor de drept comercial şi civil pentru entităţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea online. „Protecţia consumatorilor este principala preocupare în reglementarea schimbului online de informaţii”, a subliniat Alex Saliba, raportorul pentru serviciile digitale în Parlamentul European, în cadrul video-conferinţei IRU. „Directiva comerţului electronic poate reprezenta un punct de plecare în dezvoltarea platformelor de transport. Trebuie avute în vedere însă particularităţile sectoarelor de transport şi logistică. Dezvoltarea tehnologică trebuie realizată menţinând siguranţa informaţiilor schimbate în mediul virtual”.

Şi Comisia Europeană doreşte creşterea digitalizării şi informatizării sectorului de transport, iar pandemia se estimează că va accelera acest proces. Schimbul digital de informaţii va facilita intervenţii rapide, astfel încât să se eficientizeze operaţiunile şi să se reducă emisiile poluante. Încrederea este însă esenţială pentru a permite schimbul transparent de informaţii, au fost de acord toţi participanţii la video-conferinţă. De asemenea, managerul platformei pe care se vor schimba informaţii trebuie să fie imparţial şi să nu încline balanţa în mod artificial în favoarea nimănui.

Umberto de Pretto, secretarul general IRU, este de părere că numai prin digitalizare se poate ţine pasul cu evoluţia firească a societăţii.

Tendinţa este clară spre tehnologizare, simplificare şi eficientizare a proceselor.