Comisia Europeană a redeschis în mai 2025 procedura de infringement împotriva Italiei pentru neaplicarea integrală a Directivei (UE) 2019/520, care vizează introducerea unui sistem unic de taxare electronică interoperabilă – cunoscut sub numele de EETS (European Electronic Tolling Service). Epicentrul acestui nou conflict între Bruxelles și Roma: Sicilia, singura regiune italiană unde serviciul încă nu este disponibil, blocând astfel mobilitatea fluentă în rețeaua rutieră europeană.
Deși alte regiuni din Italia au făcut progrese în negocierile dintre operatorii de infrastructură și furnizorii de servicii EETS, Sicilia rămâne în afara sistemului, obligând șoferii – în special pe cei din transportul internațional de marfă – să apeleze la contracte și echipamente multiple. Această fragmentare contravine principiilor directivei europene, care impune implementarea unui dispozitiv unic de taxare valabil în întreaga UE și compatibil cu tehnologii precum recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare (ANPR), poziționarea satelitară (GNSS) sau microundele DSRC.
Italia riscă acum să fie adusă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene dacă nu oferă un răspuns convingător în termen de două luni. Miza nu este doar tehnică, ci și politică și economică: absența sistemului în Sicilia afectează libera circulație, uniformitatea pieței unice și eficiența recuperării transfrontaliere a taxelor neplătite, aspecte-cheie într-o Europă tot mai integrată din punct de vedere logistic.
Directiva prevede că fiecare furnizor autorizat are la dispoziție maximum doi ani pentru a acoperi un „domeniu EETS” – adică o rețea rutieră unde se aplică taxarea. Faptul că Sicilia, o zonă insulară crucială în lanțurile de transport din sudul Europei, nu a fost integrată până acum, arată lipsa unei voințe administrative sau întârzieri în cooperarea cu operatorii locali.
Acesta nu este un caz izolat. Italia figurează și în alte proceduri de infringement în domeniul mobilității, semn că modernizarea infrastructurii digitale și armonizarea cu normele europene continuă să fie un punct sensibil pentru autoritățile naționale.
După poliția federală belgiană, care are această echipare din februarie, și alte cinci țări (Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Polonia și Germania), acum și controlorii francezi de transport dispun de o soluție pentru a comunica de la distanță cu tahografele vehiculelor în mișcare, așa cum anunță Les Routiers. Informația provine de la Continental France, grup din care face parte și producătorul de tahografe, care a livrat controlorilor francezi soluția DSRC (Dedicated Short-Range Communication).
Acest echipament permit verificarea a 50 de vehicule pe oră pe autostradă, deci nu mai este necesar să se oprească toate camioanele pentru încălcări ale timpilor de condus și odihnă și pentru manipularea tahografelor. De exemplu, conducerea într-una dintre ultimele 10 zile fără un card înregistrat va indica vehiculul respectiv ca potențial contravenient, și atunci nu vor mai fi examinate doar datele DSRC, ci întreaga activitate a șoferului și a vehiculului pe parcursul a 28 de zile. Lipsa înregistrării manuale necesare sau utilizarea necorespunzătoare a selectorului este înregistrată în registrul ERRU (Registrul european al firmelor de transport) ca ITG (infracțiune foarte gravă). Iar cu trei ITG/an/șofer se declanșează o procedură împotriva angajatorului.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit