Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BLIK, lider pe piața de sisteme de plăți din Polonia, a anunțat pe 8 martie că intră pe piața din România, a doua piață ca mărime din Europa Centrală și de Est.

Compania nou-înființată, BLIK România, va dezvolta un sistem de plăți digitale unic și inovator în lei, care va aduce o serie de avantaje majore, printre care un nivel ridicat de securitate și simplificarea plăților prin generarea și utilizarea unui cod individual de șase cifre pentru fiecare tranzacție. Compania intenționează să introducă plățile cu cod BLIK în toate canalele de vânzare: e-commerce, POS și bancomate. În prima fază, operatorul de sistem se va concentra pe implementarea soluției în comerțul electronic.

BLIK este un sistem de plată disponibil în aplicațiile bancare mobile, conectat la un cont bancar care nu necesită ca utilizatorul să dețină un card fizic sau virtual. Acesta permite plata în magazinele online și în terminalele de plată tradiționale, precum și retragerea de numerar de la bancomate. Plata prin BLIK presupune generarea unui cod unic din șase cifre, valabil timp de două minute, în aplicația băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat pentru a iniția tranzacția. Fiecare tranzacție trebuie să fie confirmată în aplicația mobilă a băncii.

„Am ales România deoarece se numără printre țările cu cea mai rapidă creștere economică din Europa. Folosind propria expertiză și modelul de afaceri potrivit, suntem pregătiți să dezvoltăm și în România un sistem de plăți mobile modern și unic la nivel global.”,

a declarat Dariusz Mazurkiewicz, Președintele Consiliului de Supraveghere al BLIK România S.A. și Președintele Consiliului Polonez de Administrație al Standardelor de Plăți, operator de plată mobilă BLIK.

În prezent, BLIK este cea mai populară metodă de plată din Polonia. De asemenea, compania a atras, în cei opt ani de prezență pe piața din Polonia, un număr semnificativ de utilizatori activi și loiali – aproximativ 26 de milioane de aplicații mobile s-au înregistrat în sistemul BLIK și aproape 13 milioane de utilizatori BLIK efectuează plăți regulate în fiecare lună. Din 2015 până la sfârșitul anului 2022, aproape 2,8 miliarde de tranzacții în valoare de 78,7 miliarde EUR (371,4 miliarde PLN) au fost finalizate în sistem.

Popularitatea sistemului BLIK în rândul diferitelor grupuri de utilizatori este confirmată și de măsurătorile periodice efectuate de compania de analiză a datelor KANTAR. Potrivit acestora, BLIK este cea mai cunoscută marcă de plăți fără numerar din Polonia, ceea ce reprezintă un nivel ridicat de recunoaștere și oferă un mare avantaj față de concurență. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, 96% dintre utilizatorii aplicației bancare au declarat că sunt familiarizați cu BLIK, iar 49% au ales-o cel mai des pentru a efectua tranzacții. Anul trecut, BLIK a înregistrat cel mai mare indice Brand Power, care a ajuns la 44%. Acest rezultat este de două ori mai mare decât cel al altor companii cunoscute din aceeași categorie de plăți, precum Mastercard și Visa.

„Potrivit Statista, numărul utilizatorilor de comerț electronic din România va crește cu 16%, până la aproape 11 milioane până în 2025 ceea ce înseamnă un adevărat potențial de dezvoltare pentru BLIK. Dorim să le oferim utilizatorilor locali de aplicații mobile bancare o metodă de plată rapidă, confortabilă și, în special, sigură pentru cumpărături online. Suntem siguri că cei care vor folosi BLIK ca sistem de plăți mobile vor deveni utilizatori activi și loiali.”,

a precizat Ryszard Drużynski, Președintele Consiliului de Administrație al BLIK România S.A. Următorii pași în dezvoltare.

BLIK România a fost înscrisă în Registrul Comerțului la începutul lunii decembrie al anului trecut. În martie 2023, consiliul de conducere al BLIK România, condus de Ryszard Drużyński în calitate de Președinte al Consiliului de Administrație, va depune o cerere la Banca Națională a României (BNR) pentru aprobarea sistemului de plăți BLIK decontat în lei.

BLIK România este deținută de Polish Payment Standard și este co-deținut de cele mai mari bănci din Polonia. O echipă de experți este responsabilă pentru dezvoltarea BLIK. Aceștia au participat la crearea și implementarea unor programe inovatoare de plăți fără numerar, plăți online și proiecte legate în linii mari de serviciile bancare electronice și mobile.

„Am încheiat luni de muncă intensă care a implicat multe provocări, precum adaptarea sistemului la reglementările și legile în vigoare pe această piață. În acest timp, am avut multe discuții și am dezvoltat o strategie de afaceri adecvată, pe care o vom implementa în următoarele trimestre ale acestui an.”,

a rezumat Ryszard Drużyński.

Tendințe în 2023: automatizare, AI si viteza

Analiza realizata de MerchantPro – platforma de solutii Saas pentru e-Commerce – pe datele inregistrate de peste 1500 de magazine online locale arata o crestere de 12,5% in numarul de comenzi si de 22% ca valoare la nivelul anului 2022, comparativ cu 2021. Comparatia s-a realizat pe o baza de magazine online care au avut avut operatiuni atat in 2022, cat si in 2021. 

Analizand la nivel de luna, comportamentul de achizitie a fluctuat intre foarte precaut in luni precum martie, dupa izbucnirea razboiului, cand tranzactiile au crescut cu 5%, pana la exuberant, in mai, cand evolutia a atins 30%  la nivel de tranzactii.

Dinamica din 2022 a fost in mod evident mai temperata fata de anii anteriori, efect al conflictului de la granita, al crizei energetice si posibilei recesiuni, dar si al concurentei intense. Interesul cumparatorilor pentru achizitiile online s-a mentinut ridicat si continua sa creasca, alimentat si de eforturile comerciantilor de a-i atrage prin conditii din ce in ce mai bune -precizeaza Arthur Radulescu, CEO si fondator MerchantPro.

La nivelul tuturor magazinelor online care folosesc platforma de e-Commerce MerchantPro, inclusiv celor care si-au inceput activitatea in platforma in 2022, s-au plasat anul trecut comenzi in valoare de aproape 250 de milioane de euro. Comanda medie a fost 56 euro, cu 12% mai mare fata de 2021, cand se situa la 50 euro. 

Anul trecut au migrat pe platforma MerchantPro mai multe magazine mari, cu activitate complexa si un numar mare de tranzactii. Pentru determinarea tendintei la nivel de piata am exclus aceste magazine. Daca le luam in calcul, la nivel de platforma cresterea valorica a fost de 50%. In acest moment platforma MerchantPro sustine aproximativ 4% din comertul online local – spune Arthur Radulescu, MerchantPro.

2023, an al investitiilor in UX, optimizare si automatizare in e-Commerce

Inceputul de an este, istoric vorbind, o perioada cu o dinamica moderata, o luna de asezare si de planificare. Comerciantii trag concluziile privind evolutia din anul anterior si privesc catre viitor din prisma schimbarilor si investitiilor pe care urmeaza sa le faca -spune Arthur Radulescu.

Printre tendintele care se remarca in 2023, dupa un an 2022 de consolidare a pietei, sunt investitiile in automatizari, inclusiv pentru integrarea si adoptia solutiilor de inteligenta artificiala, precum si cresterea performantei magazinelor din perspectiva vizitatorilor, la nivel de storefront.

Automatizarea proceselor vizeaza reducerea la minim a interventiei umane, cresterea productivitatii pe fluxurile interne si reducerea riscului de eroare. De aceea, a crescut interesul comerciantilor fata de integrarea in magazinele lor online a unor solutii de optimizare a proceselor si operatiunilor, inclusiv a unor sisteme de inteligenta artificiala precum precum ChatGPT, Google Translate sau Deepl, care vor permite comerciantilor sa se diferentieze fata de competitia lor prin continut si personalizare.

De asemenea, antreprenorii din online se orienteaza catre imbunatatirea experientei vizitatorilor site-ului, cu efect imediat in rata de conversie si vanzari. Din aceasta perspectiva, investitiile in  cresterea vitezei de incarcare, in simplificarea procesului de check-out sau a zonei de fulfillment post vanzare sunt tot mai frecvente.

Directiile in care se dezvolta comertul online anul acesta sunt doua, cu importanta egala din perspectiva comerciantului, dar cu vizibilitate diferita din perspectiva cumparatorului. Pe de-o parte, schimbarile si imbunatatirea performantelor site-ului la nivel de UX – viteza de incarcare, simplificare proces de achizitie si fulfillment – sunt resimtite direct de cumparatori si au efect imediat asupra ratei de conversie si implicit a veniturilor. Pe de alta parte, automatizarile interne si optimizarea zonei de backend au efect in reducerea costurilor. Estimarea mea este ca anul acesta comerciantii se vor orienta catre investitii in aceste directii, odata pentru a se alinia cu exigentele cumparatorilor, precum si pentru a face fata presiunii asupra costurilor -considera Arthur Radulescu.

Anul trecut, MerchantPro a investit peste 400.000 euro in MerchantPro Next, un nou storefront dedicat magazinelor de pe platforma. MerchantPro Next cuprinde un sistem deschis de editare a codului HTML&CSS si a template-urilor de randare a continutului, o suita de teme de design preconfigurate si un modul de creare si personalizare de pagini dupa principii de design no code. De asemenea, acesta a adus o crestere consistenta a vitezei de incarcare a site-urilor, cu impact direct la nivelul performantei inregistrate pe indicatorii Google Web Core Vitals.

In prezent, aproape 50% dintre magazinele online care functioneaza pe platforma MerchantPro utilizeaza suita de functionalitati MerchantPro Next.