Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Taxa pe valoarea adăugată a devenit, fără îndoială, principala sursă de venit pentru bugetele statelor în ultimii ani. Conform firmei internaționale de audit și consultanță în afaceri Mazars, această tendință s-ar putea inversa, din cauza recesiunii economice cauzate de pandemie, a războiului din Ucraina și a dificultăților lanțurilor globale de aprovizionare.

Cotele de TVA din regiune au rămas stabile în ultimul an, cu rate standard în medie de aproximativ 21%. Cotele standard de TVA de 25% și 27%, în vigoare în Croația și, respectiv, în Ungaria, rămân excepțional de ridicate.

Normele UE privind TVA sunt, în mare parte, armonizate, iar multe state din afara UE depun eforturi pentru a se alinia la sistemul UE.

Țările examinate depun, de asemenea, eforturi vizibile pentru a îmbunătăți eficiența colectării impozitelor, în primul rând prin implementarea de noi tehnologii digitale pentru a combate practicile abuzive, deoarece, aici, riscul de evaziune fiscală este cel mai semnificativ. Obiectivul lor este de a monitoriza toate tranzacțiile afectate de la un capăt la altul, de a detecta activitățile frauduloase și de a reduce evaziunea fiscală.

Introducerea caselor de marcat electronice și a facturării electronice s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru curățarea economiei. Ungaria continuă să joace un rol fruntaș în digitalizare, iar sistemul obligatoriu de raportare în timp real a facturilor electronice, introdus recent, arată deja un impact fiscal pozitiv. Soluții similare se regăsesc și în alte țări din regiune, de exemplu, în România.

„În eforturile sale de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, România s-a alăturat statelor membre din UE, care au început să implementeze facturarea electronică, respectiv monitorizarea transporturilor de bunuri. Într-o primă etapă, aceste două instrumente au devenit obligatorii pentru tranzacțiile dintre companii și vizează anumite produse predispuse la evaziunea fiscală, având scopul de a îmbunătăți nivelul de colectare a TVA, într-un context în care România înregistrează cel mai mare decalaj de TVA din UE”, a menționat Alexandru Stanciu, Senior Tax Manager, Mazars România.

Intregul studiu poate fi descărcat de aici:

Mazars-CEE-Tax-Guide-2022.pdf

De la 1 iulie, companiile care comercializează bunuri considerate a prezenta un risc ridicat de evaziune fiscală – legume, fructe, băuturi alcoolice, produse minerale, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, vor fi obligate să comunice facturile inclusiv prin sistemul Ro e-Factura.

Tot de la 1 iulie, devine obligatorie o nouă raportare prin sistemului electronic integrat RO e-Transport, care va monitoriza în timp real transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național.

Într-o primă etapă, cele două raportări vizează în principal operatorii economici care comercializează astfel de produse, dar nu excludem ca aceste obligații de raportare să fie extinse și la nivelul celorlalți agenți economici.

Se zvonește că obligațiile legale vor fi amânate, însă momentan sunt prevăzute doar amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale, fără detalii despre cum trebuie aplicată legea.

Consultanții fiscali Ernst & Young au programat chiar de pe 1 iulie webinarul “Tot ce trebuie să știi despre ”restartarea sistemului fiscal”: RO e-Factura și RO e-Transport”, în cadrul căruia se discută despre impactul celor două raportări asupra agenților economici, precum şi cum trebuie să se pregătească aceștia.

Webinarul va fi sustinut de Georgiana Iancu – Partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte, și Georgiana Constantin – Senior Manager, Departamentul de Taxe Indirecte la Ernst & Young.

Participarea la acest webinar este gratuită și se face pe baza confirmării înregistrării. Prezentările și discuțiile se vor desfășura în limba română, iar pentru pentru mai multe informații organizatorice, persoana de contact este: Mădălina Coman (madalina.coman@ro.ey.com).