Rețeaua rutieră germană pentru vehicule lungi (LHV) s-a extins pe 31 ianuarie cu circa 450 de rute noi, mai ales legături cu autostrăzi, centre logistice și terminale din rețeaua rutieră subiacentă, așa cum informează asociația olandeză de transport și logistică TLN.
Reamintim că, după teste care au durat cinci ani, Germania a permis, începând cu 1 ianuarie 2017, ca LHV-urile sau EcoCombi să circule pe unele drumuri, în condiții stabilite de o legislație specifică lor. De atunci rețeaua care le permite accesul a tot fost extinsă și acum include circa 13.000 km, adică aproape toate autostrăzile din Germania până la punctele de trecere a frontierei cu Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Austria, Republica Cehă și Danemarca, precum și circa 420 km de drumuri de acces la terminale și centre logistice răspândite în întreaga țară.
Deocamdată însă greutatea maximă admisă este tot de 40 t (sau 44 t pentru intermodal), în ciuda încercărilor de a permite valori mai mari sau transportul ADR folosind combinații lungi. De altfel, cerințele tehnice, termenii și condițiile generale de utilizare a acestora nu s-au modificat deloc.
Pentru a conduce un LHV străin în Germania, el trebuie să aibă certificat de inspecție separat, iar în ceea ce privește inspecția este important de știut că Germania are cerințe mai stricte decât alte țări legate de anumite aspecte (inclusiv raza de viraj) și impune echiparea cu asistent de deviere și cu lumini de poziție laterale intermitente.
Deocamdată nu este însă disponibilă o hartă digitală actualizată a rețelei care să includă cele 450 de drumuri noi, cea mai recentă versiune fiind din iunie 2024: Lang-Lkw Positivnetz (überw. auf Bundesfernstraßen).
Sursă foto: TLN
Din nefericire, reuniunea de la Luxemburg nu aduce un transmis un semnal de pornire pentru mai multă protecție a climei și pentru creșterea eficienței logistice și a eficienței legate de vehicule în transportul rutier de mărfuri, conform BGL.
Pe 18 iunie, la Luxemburg s-a reunit Consiliului miniștrilor transporturilor din UE pentru a discuta printre altele şi despre acceptarea combinaţiilor lungi de transport în Europa, măsură mai simplă şi mai ieftină de aplicat pentru creşterea eficienţei transporturilor şi reducerea emisiilor de transport pe tona de marfă transportată.
Miniștrii transporturilor din UE nu au reușit însă să ajungă la niciun acord asupra unei poziții privind dimensiunile și greutățile camioanelor. Statele membre nu au încă nici o practică comună privind acceptarea unei greutăţi sporite în cazul autocamioanelor electrice, pentru a păstra sarcina utilă similară cu un autovehicul diesel şi a face astfel, măcar din acest punct de vedere, mai atractive autocamioanele cu zero emisii.
În prezent, mai multe asociaţii profesionale ale transportatorilor din Europa, în special Germania, solicită miniștrilor transporturilor din UE să elaboreze cât mai repede o strategie cu un calendar pentru a consolida atractivitatea sistemelor de propulsie alternative fără pierderi de sarcină utilă. BGL, asociaţia transportatorilor din Germania, a criticat faptul că este de neînțeles de ce potențialul de reducere a emisiilor de CO2 imediat realizabil – cum ar fi creșterea cu aproximativ zece procente a lungimii camionului articulat – nu poate fi exploatat pe termen lung fără costuri suplimentare de infrastructură.
sursa foto – Schmitz
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit