Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

O analiză realizată de Upply arată că, după revenirea puternică a economiei globale din 2021, era de așteptat o încetinire a creșterii, dar aceasta se dovedește mai brutală decât se anticipase, din cauza războiului din Ucraina. Astfel că economia lumii a intrat într-o perioadă prelungită de creștere slabă și inflație ridicată, așa cum avertizează Banca Mondială în raportul din iunie.

În curând vom putea asista la o recesiune globală, la doar doi ani după ultima, așa cum confirmă și FMI, care recomandă „consolidarea cooperării“, ca fiind „cea mai bună modalitate de a îmbunătăți perspectivele economice și de a atenua riscul de fragmentare geo-economică“. Această cooperare multilaterală se crede că va fi esențială în multe domenii, de la tranziția climatică și pregătirea pentru pandemie la securitatea alimentară și dificultățile legate de datorii.

Banca Mondială și-a redus semnificativ previziunile de creștere: se preconizează că PIB mondial va crește cu 2,9% în 2022, în condițiile în care în ianuarie 2022 prognoza era de 4,1%. Iar aspectul și mai îngrijorător este că decelerarea nu va fi de scurtă durată, ci se va întinde și în 2023-2024, deoarece războiul din Ucraina perturbă activitatea, investițiile șj comerțul pe termen scurt.

Cele mai afectate de această încetinire sunt economiile avansate, a căror creștere se estimează că va scădea de la 5,1% în 2021 la 2,6% în 2022 – în condițiile în care prognoza din ianuarie 2022 era de 3,8%. Iar rata de creștere a PIB va crește din nou în 2023 și 2024 pentru piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, dar va continua să scadă în economiile avansate.

Previziunile FMI nu sunt deloc diferite de cele ale Băncii Mondiale: creștere globală a PIB de 3,2% pentru 2022 și de 2,9% pentru 2023, o deteriorare de 0,4, respectiv 0,7 puncte procentuale față de cifrele din aprilie. FMI este considerabil mai pesimist în ceea ce privește creșterea din China, cu 3,3%, față de 4,3% pentru Banca Mondială, și atrage atenția asupra blocării creșterii economice în cele mai mari trei economii ale lumii, Statele Unite, China și zona euro, în timp ce conflictul dintre Ucraina și Rusia stimulează perspectivele de creștere ale țărilor exportatoare de petrol și gaze.