Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul României a aprobat recent un nou sistem de taxare rutieră numit TollRO, în ciuda opoziției din partea industriei logistice. Acest sistem are ca scop facilitarea integrării României în Serviciul European de Taxare Electronică (EETS) și va implica vehiculele cu o masă totală de peste 3,5 tone începând cu 1 ianuarie 2026.

Victor Ion, Country Manager Eurowag pentru România și Moldova, a evidențiat că noul sistem de taxare rutieră va avea un grad ridicat de complexitate, implicând resurse semnificative de timp și bani pentru companiile de logistică. Eurowag lucrează intens să asigure o integrare fără probleme, oferind clienților săi un mediu fiscal optimizat prin intermediul unității de bord (OBU) Eurowag.

Ministerul Transporturilor a prezentat estimările pentru costurile aplicabile în 2026 față de cele din 2023. Spre exemplu, costurile pentru vehiculele LGV (autovehicule grele) de tip Euro VI ar crește semnificativ, de la 96 euro în 2023 la 13.364 euro în 2026. Pentru vehiculele HGV (autovehicule grele), costurile pentru clasele C și F Euro VI ar crește, de asemenea, considerabil. De exemplu, pentru clasa C, costurile ar crește de la 320 euro în 2023 la 1.815 euro în 2026, iar pentru clasa F Euro VI, de la 1.210 euro în 2023 la 7.050 euro în 2026.

Creșterile semnificative indică faptul că vigneta pentru camioanele care parcurg 100.000 km/an pe autostradă ar putea deveni de șase ori mai scumpă. Noul sistem de taxare va lua în considerare distanța parcursă, timpul de staționare și clasa de emisii poluante, eliminând sistemul de taxare pe perioadă.

În contextul economic dificil marcat de pandemie și criza energetică, companiile de transport percep noul sistem ca o povară suplimentară. Eurowag își continuă eforturile de dezvoltare a produselor și serviciilor inovatoare pentru a sprijini companiile de logistică în navigarea prin complexitatea fiscală actuală din Europa, inclusiv în România.

Eurowag se preocupă constant pentru sprijinirea companiilor de transport în adaptarea la noul sistem TollRO. Victor Ion, Country Manager Eurowag România și Moldova, subliniază că acest sprijin nu se limitează doar la integrarea tehnologică a sistemului de taxare, ci se extinde și la furnizarea de consultanță și asistență în gestionarea costurilor operaționale și îmbunătățirea eficienței logistice. Prin oferirea unui pachet consolidat de servicii personalizate și soluții financiare de top, Eurowag își propune să ajute companiile să facă față provocărilor fiscale și să devină mai competitive pe piață.

Chiar și cu creșterile recente, România va menține una dintre cele mai reduse taxe de drum din Europa. Conform datelor Uniunii Europene, țări precum Polonia și Marea Britanie au cele mai mici taxe rutiere, în timp ce Luxemburg și Danemarca impun cele mai mari taxe pentru vehiculele de mare greutate.

În contextul schimbărilor legislative, gestionarea costurilor operaționale devine esențială pentru companiile de logistică. Parteneriatele de încredere, precum cele oferite de Eurowag, sunt cruciale pentru succesul în această industrie. Eurowag se angajează să furnizeze soluții personalizate și servicii financiare de top, ajutând companiile să facă față noilor provocări și să devină mai competitive. În plus față de integrarea sistemului TollRO, Eurowag sprijină companiile de transport în gestionarea eficientă a costurilor și operațiunilor logistice.

Eurowag, furnizorul de top de soluții de transport rutier integrat în Europa, extinde acum serviciile europene de taxare electronică (EETS) în Spania și Portugalia. Astfel, Peninsula Iberică va fi adăugat în portofoliu său de opt țări europene.

Începând cu 15 noiembrie 2023, taxele de pe drumurile și autostrăzile spaniole și portugheze pot fi plătite prin unitatea de bord EVA. În prezent, clienții Eurowag beneficiază de serviciul EETS în Germania, Ungaria, Belgia, Austria, Polonia, Republica Cehă, precum și la poduri și tunelurile selectate. Totodată, această soluție permite transportatorilor colectarea taxele de drum automat și electronic pentru mai multe țări prin utilizarea unei singure unități de bord (OBU), ceea ce simplifică eficiența în gestionarea flotelor și oferă vizibilitate crescută șoferilor pe drum.

Pe lângă EETS, soluția include și serviciile integrate gratuite de gestionare a flotei, așa cum planificarea și urmărirea rutelor vehiculelor, alerte automate pentru dispeceri, informații despre întreținerea vehiculelor și tehnologia patentată de geolocalizare FuelGuard. FuelGuard compară locația vehiculului și locația cardului de carburant, iar în situația în care acestea sunt diferite sistemul nu va permite plata carburantului, astfel va previne eficient furtul de carburant.

Unitatea de bord Eurowag nu doar sporește siguranța și confortul șoferilor, ci și economisește timp dispecerilor prin intermediul software-ului intuitiv de gestionare a flotei. Proprietarii de flote pot beneficia de date importante pentru a-și gestiona afacerea și a reduce costurile. În plus, pachetul de bază de management al flotei EW TRUCK BASIC, care este o parte automată a OBU EVA, poate fi extins cu funcții avansate în modul EW TRUCK PRO, inclusiv date CAN Bus, descărcări de la distanță de tahograf și monitorizare avansată a șoferului cu coaching.

„Atât Spania, cât și Portugalia sunt puncte importante de tranzit pentru transportul rutier comercial. Prin urmare, suntem foarte încântați că transportatorii de mărfuri pot beneficia acum de comoditatea plății electronice a taxelor și de alte caracteristici avansate ale unității de bord EVA și în aceste țări. În plus, intenționăm să extindem în mod continuu soluția noastră integrată în alte țări. Clienții Eurowag pot aștepta cu nerăbdare să poată utiliza EETS în Slovacia în viitorul apropiat. Pe lângă EETS, transportatorii au posibilitatea de a profita de un alt serviciu practic Eurowag – rambursările de TVA și accize.”,

a declarat Ivana Lang, director de taxe la Eurowag.

Pentru a obține unitatea de bord EVA certificată de EETS, cei interesați pot completa o cerere specifică vehiculului și selecta țările pentru activarea serviciului de taxare electronică. OBU EVA este livrată în 2-4 zile lucrătoare. Pentru clienții existenți Eurowag, activarea EETS în Spania și Portugalia este simplificată prin vizitarea portalului de clienți și editarea detaliilor vehiculelor în contul lor. Pentru informații suplimentare despre soluția EVA și plata ușoară a taxelor de drum în Europa, accesati site-ul Eurowag. Cei interesați de OBU EVA cu certificare EETS se pot înscrie pe Customer Registration | Eurowag.