Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Globalworth, cel mai mare investitor în spații de birouri din Europa Centrală și de Est, a primit 47 de certificări ESG pentru portofoliul din România în 2022.

Sustenabilitatea a reprezentat unul dintre cele mai importante aspecte pentru Globalworth Square în obținerea punctajului, iar din punct de vedere tehnologic cea mai avansată clădire de birouri din portofoliul companiei a fost BREEAM Outstanding Accreditation care a primit un scor de 99%. Astfel, clădirea se situează pe locul trei la nivel mondial la momentul certificării.

Compania consideră că investiția în proprietăți eficiente din punct de vedere energetic reprezintă un avantaj de business, tot astfel o parte din acțiunile Globalworth sunt preliminare mai ample pentru nZEB.

Comunitățile locale ale companiei beneficiază de reducerea emisiilor de carbon rezultate din utilizarea proprietății. Chiriașii au un consum de energie mai eficient, cu impact pozitiv asupra profitabilității activităților acestora. De asemenea, persoanele care lucrează sau vizitează clădirile Globalworth au parte de condiții îmbunătățite, datorită controlului temperaturii, a fluxului și a calității mai bune a aerului (ceea ce poate duce la o creștere a productivității). Beneficiul partenerilor Globalworth rezultă din ajutorul pe care îl acordă, îl menține și îl operează în portofoliul verde în conformitate cu specificațiile respective ale fiecărei proprietăți.

„În cadrul Globalworth, viziunea noastră este de a construi un portofoliu mai verde și mai prietenos cu mediul, întrucât considerăm că aceasta este cea mai bună modalitate de a da înapoi comunitățile locale, investitorilor, chiriașilor, partenerilor noștri și persoanelor care lucrează sau locuiesc în apropierea clădirilor noastre. Obținerea acestor certificări a reprezentat un proces foarte riguros, iar succesul nostru indică faptul că suntem cu adevărat dedicați celor mai bune practici, calității înalte și dezvoltării permanente. În viitor, va trebui cu toții să regândim modul în care construim orașe pentru a permite o viață mai sustenabilă și mai inteligentă pentru toți, spații mai bune care oferă liniște sufletească. Suntem bucuroși să aducem viitorul mai aproape”,

a declarat Marian Popa, Directorul General Globalworth România.

Potrivit studiului Deloitte Central European Corporate R&D Report 2022, companiile din Europa Centrală intenționează să investească în activități de cercetare-dezvoltare în următorii doi ani investind sume similare cu cele alocate activităților de acest gen în ultimii trei ani. Totodată, doar 25% dintre acestea plănuiesc să aloce sume mai mari în acest scop.

Studiul, ajuns la a șaptea ediție, a fost realizat în Cehia, Croația, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria, inclusiv în România, având peste 130 de companii participante.

Pe termen mediu, 40% dintre companiile participante sunt optimiști și preconizează că vor investi mai mult în acest domeniu în următorii trei-cinci ani față de anii precedenți.

Principalii factori care îi preocupă pe antreprenori în decizia de a investi constă în disponibilitatea personalului calificat și experimentat în domeniu (38%), în volumul de stimulente financiare și fiscale pe care le au la dispoziție (26%) și în stabilitatea sau transparența legislației (20%).

„Investițiile în cercetare-dezvoltare aduc beneficii pe termen lung, de la stimularea sistemului de învățământ, la creșterea productivității, a salariilor și, implicit, îmbunătățirea standardelor de viață. Rezultatele studiului nostru confirmă intenția companiilor de a continua să investească în activități de cercetare-dezvoltare, fiind preocupate atât de identificarea și de atragerea personalului calificat, cât și de disponibilitatea stimulentelor fiscale și financiare. Și în România, companiile sunt tot mai interesate de activitățile de cercetare-dezvoltare, iar autoritățile iau măsuri pentru a simplifica legislația în domeniu, pentru a le asigura un acces mai facil la finanțare.”,

a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România.

Cele mai mari investiții de până la 10 milioane de euro vizează dezvoltarea unor produse și procese inovative (38%), precum și proiectele de automatizare și digitalizare (34%). Mai mult, companiile intenționează investiții importante, care pot ajunge la un milion de euro pentru îndeplinirea standardelor ESG (Environmental, Social and Governance  – politici de mediu, sociale și de guvernanță corporativă). Astfel, 57% au în vedere dezvoltarea unor soluții noi pentru călătorii și transporturi, ca de pildă cele de tip eMobilitate (metode de eficientizare a transportului, personal sau de marfă, bazate pe tehnologie; de exemplu soluții de încărcare pentru mașinile electrice, ce conțin date despre infrastructura de alimentare, costul orar al energiei, monitorizarea consumului etc.), utilizarea combustibililor bazați pe hidrogen, gaz natural lichefiat sau comprimat etc., iar 59% plănuiesc investiții în mecanisme de economisire a energiei și a apei.

Studiul din acest an arată că peste 30% nu aplică facilitățile fiscale disponibile pentru cercetare-dezvoltare, cu toate că firmele sunt familiarizate cu stimulentele financiare și fiscale. Din cauza criteriilor neclare de identificare a unei activități de cercetare-dezvoltare, acestea sunt accesate în mică măsură de către companii.

65% dintre participanți se asociază cu entități terțe, cum ar fi universități sau instituții de cercetare, colaborări care se dovedesc a fi benefice pentru toate părțile implicate. În primul rând atrag cercetători experimentați în proiectele pe care le dezvoltă, iar la rândul lor instituțiile partenere au prilejul să se implice în activități practice interesante și pot obține finanțare suplimentară. De asemenea, 70% își protejează expertiza și drepturile de proprietate intelectuală aplicând o politică de confidențialitate a companiei, 43% prin înregistrarea mărcii, însă 40% prin brevete.