Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primele luni ale lui 2011 au adus pietei romanesti de inchirieri confirmarea ca merge pe drumul cel bun, chiar daca printr-un singur reprezentant. Astfel, compania Industrial Access a marcat in martie nu numai luna cea mai buna din istoria sa, ci si recunoasterea internationala a unei munci de echipa, prin alegerea intre finaliste, dintre sute de companii participante, la doua dintre competitiile reprezentative din domeniu: European Rental Awards (ERA) si International Awards for Powered Access (IAPA).


Trimestrul I al lui 2011 este primul, din ultimii trei ani, in care compania a inregistrat un profit net, obtinut din combinatia dintre un pret majorat cu 30% in ultimele luni ale lui 2010, fata de perioada anterioara, si un grad de ocupare foarte mare. „La sfarsitul lui martie am obtinut profit, insa cu taieri foarte mari de costuri”, a precizat Stefan Ponea, managing partner al companiei Industrial Access si presedinte al Asociatiei Romane de Inchirieri (ARI).

„Concurenta ma face mai bun”
Piata de inchirieri a inregistrat in prima jumatate a lui 2010 o crestere de 6% fata de perioada similara a anului anterior, si asta doar pentru ca anumite firme nu au existat in 2009. Pierderile s-au dublat pentru acelasi volum de tranzactii, iar companiile de inchirieri au concurat cu firmele de constructii care detineau prea multe utilaje, inchiriindu-le pe preturi de nimic.
In ultima perioada, mai multe companii de inchirieri si-au dat seama de beneficiile asociatiei, ARI inregistrand inca trei membri noi, respectiv JCB, Mitsubishi si Atlas Copco, prin diviziile lor de inchirieri. Au existat insa mai multe cereri de adeziune, de la companii cu activitati colaterale celei de inchirieri, motiv pentru care nu au fost acceptate. Dar si pentru ca exista membri care se feresc de o piata concurentiala. „Exista firme romanesti carora le este greu sa accepte ca trebuie sa reziste in fata clientului cu un concurent alaturi, considerand ca are sanse mari sa piarda un client in momentul in care are acces facil la un competitor, mai ales intr-o piata in care elementul definitoriu in 2010 a fost pretul mic”, a mai spus Ponea, completand: „Am afisat pe site-ul asociatiei numele a noua dintre concurenti. Concurent a ma face mai bun. Daca fug de ea, la un moment dat o sa ma prinda.”

„Oamenii buni i-am pastrat, chiar cu sacrificii”
Compania Industrial Access a inregistrat o crestere continua in ultimele noua luni. „In prezent ne concentram sa obtinem un profit net inainte de taxe peste zero, in conditiile in care am estimat pentru anul in curs o cifra de afaceri mai mare cu 10%.
Dupa ce in noiembrie 2010 gradul de ocupare a fost similar celui obtinut in 2006/2007 (77% pe intreaga flota si 83% pe flota de acces), primul trimestru al lui 2011 a adus o crestere de 23% fata de perioada similara a anului trecut. In 2010 s-au investit 1,5 milioane de euro, dar au fost si recuperate circa 18% din datoriile inregistrate in prima jumatate a lui 2009, chiar daca s-a ajuns in prezent la provizioane de 401.000 de euro, o suma mare raportata la venituri totale din exploatare de circa 5,4 milioane de euro. Pe langa acestea, au fost vandute si 80 de utilaje din flota. „Am fost printre putinele firme care au ales sa vanda utilaje, decat sa le inchirieze in pierdere. Astfel, am obtinut chiria pe care o realizam in 36 de luni de functionare continua, fara sa socotim si alte cheltuieli pentru intretinerea lor”, a precizat Ponea.
Dupa reducerea din 2009 a numarului de angajati de la 52 la 34, 2011 va aduce o serie de angajari, pe noi proiecte. „Am fost obligati sa oprim tot ce producea pierdere sau nu aducea beneficiu, insa oamenii buni i-am pastrat, chiar cu sacrificii”, a precizat Stefan Ponea.

Un raport corect cerere/oferta, cheia succesului
Nominalizarile obtinute de Industrial Access arata ca performant ele companiei s-au diferentiat de media europeana in cazul ERA, la categoria „Small Rental Company of the Year” (cu o cifra de afaceri de sub 15 milioane de euro), si de cea mondiala in cazul IAPA, concurand la categoria „Acces Rental Company of the Year”. In cazul nominalizarilor nu a fost reprezentativa cifra de afaceri sau dezvoltarea individuala, ci evolutia unei companii fata de media industriei, dar si eficienta si metodele folosite. De exemplu, cu o flota mica, Industrial Access a reusit sa obtina eficienta printr-un grad de ocupare mai mare si/sau printr-o crestere de pret. „Daca din zece utilaje am inchiriat opt la un pret mic, pe ultimele doua, daca exista cerere reala, le ofer la un pret mult mai mare, chiar si cu 100%, daca nu le mai are nimeni. Este un principiu sanatos, bazat pe cerere si oferta, pe care am incercat sa-l popularizez. In acest sens, am realizat si un soft care iti ofera dinamic, online, pretul optim care reprezinta un echilibru intre cerere si oferta, raportat la disponibilitatea modelului respectiv”, a mai precizat Ponea.