Structura lanțului logistic
În medie, în UE, logistica, expedițiile de mărfuri și alte servicii conexe reprezintă aproximativ 43% din veniturile companiilor de transport de marfă, depozitarea 4% și transportul 53%, iar în Polonia procentele sunt de 24%, 5%, respectiv 71%, așa cum reiese din raportul pe 2024/2025 al asociației de transport și logistică TLP din această țară. Polonia se deosebește aici și de UE, și de statele central și est-europene, unde structura pieței este între valorile din vest și cele din Polonia. Deci fiecare euro din venituri companiile din Polonia generează mai puțină valoare adăugată: 25 de cenți, față de 30 în Cehia și 55 în Germania. Dar această situație se schimbă treptat, deoarece există o pondere tot mai mare a serviciilor de logistică, distribuție și depozitare în Polonia.
Ponderea serviciilor de logistică și expediții în veniturile din transport și logistică a crescut de la 19,7% în 2019 la 24% în 2022 (de când sunt cele mai recente date disponibile), iar pentru companiile cele mai mari valoarea adăugată ca procent din venituri a crescut de la 16,9% în 2021 la 22,6% în 2023.
Deși se dezvoltă astfel de servicii cu valoare adăugată, avantajul de bază al companiilor poloneze va rămâne pentru mulți ani costul redus al transportului, combinat cu calitatea serviciilor.
Cota serviciilor de depozitare,
logistică și distribuție în veniturile sectorului de transport și logistică (în %)
Aceasta este a doua ediție a unui eveniment național anual ce își propune să reunească firme de expediții și logistică, furnizorii lor, autorități, mediul de afaceri, mediul academic și revistele de specialitate și să prezinte perspectiva lor și a USER referitoare la cele mai importante subiecte din actualitate, precum și soluții pentru provocările din domeniu.
Evenimentul va avea loc la Camera de Comerț și Industrie a României.
Printre temele abordate se numără Perspectiva Ministerului Transporturilor privind infrastructura din România, Radiografia la zi a tuturor modurilor de transport (statistici, provocări, tendințe, oportunități), Portul Constanța și rolul său la Marea Neagră, Noile reglementări în domeniul transporturilor și serviciilor conexe, Asigurările în domeniul transporturilor și expedițiilor de marfă, Implementarea e-CMR în România, Posibilitatea simplificării încheierii contractelor de transport, Educația și pregătirea profesională și Femeile în transporturi, aceasta din urmă cu participarea reprezentantelor Women in Transport and Tourism Association (WTTA).
În plus, USER subliniază faptul că lista de subiecte este încă deschisă, deci dacă aveți propuneri în acest sens i le puteți transmite.
Reprezentanții Uniunii declară că rezultatele de la prima ediție și părerile participanților îi încurajează să continue, mai ales într-un context în care provocările globale și naționale și vremurile incerte impun ca expeditorii să se unească și să se pregătească în consecință. În plus, „considerăm că este plăcut și de folos să ne cunoaștem între noi, să creăm punți de colaborare, să știm că ne putem baza unii pe alții“.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit