Cel mai mare exportator de grâu a avut un progres mai lent al recoltării în Rusia, comparativ cu așteptările ministerului rus al Agriculturii.
Potrivit declarațiilor, Rusia își va reduce exporturile de cereale pentru sezonul 2022/2023, dacă recolta de cereale nu va reuși să atingă obiectivul stabilit de 130 de milioane de tone. De asemenea, TASR a informat acest lucru pe baza unui raport în Reuters.
Din cauza condițiilor meteorologice, o primăvara mai rece, s-a întârziat începerea recoltei, iar pe de altă parte, din cauza sancțiunilor, a lipsei de piese de schimb pentru utilajele din străinătate.
„Toate acestea reprezintă un risc pentru realizarea recoltei de cereale planificate de 130 de milioane de tone”,
a declarat ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev.
Ținta producției de cereale din acest an, de 130 de milioane de tone, a fost anunțată de președintele rus, Vladimir Putin în luna mai. După declarațiile făcute la vremea respectivă, 87 de milioane de tone din acest volum ar fi reprezentat recolta de grâu.
„Desigur, piața noastră va fi complet aprovizionată, nu va fi nicio problemă în acest sens. Cu toate acestea, dacă nu vom atinge volumul de recoltă planificat, va trebui să ne ajustăm planul de export”, a declarat Patrushev, adăugând că acest lucru ar putea avea consecințe negative pentru piața globală a cerealelor. Deocamdată, Rusia intenționează să exporte 50 de milioane de tone de cereale în sezonul 2022/2023.
Din cauza blocadei porturilor de la Marea Neagră, autoritățile ucrainene încearcă să mărească capacitatea de export de mărfuri a țării peste granița cu Polonia și România. Datorită îmbunătățirilor de la frontieră, capacitatea de export a Ucrainei a crescut cu 20% pe lună în aceste direcții, a anunțat Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii.
În prezent, 20 de milioane de tone de cereale așteaptă să fie exportate din Ucraina, iar blocada exporturilor amenință cu o criză a foamei în multe țări. Toate canalele disponibile pentru exportul de culturi agricole sunt activate, cu sprijinul Comisiei Europene, care a creat așa-numitele „coridoare de solidaritate”.
Coridoare de solidaritate: RCG crește livrările de cereale din Ucraina
Din nefericire, la frontiera polono-ucraineană se formează cozi lungi de camioane, din cauza faptului că serviciile de frontieră din ambele țări nu erau pregătite pentru o creștere atât de mare a numărului de autoturisme care trebuie vămuite. Cu toate acestea, datorită cooperării internaționale, controalele sunt simplificate, ceea ce a crescut numărul de încărcături care pot fi trimise din Ucraina către vest. „Putem menține acest ritm. Dar depinde de modul în care colegii noștri polonezi și români mențin acest ritm”, a declarat Kubrakov pentru Interfax Ucraina.
În ultimele săptămâni, Polonia și Ucraina au introdus o serie de modificări în ceea ce privește trecerea mărfurilor și a persoanelor la frontieră. Punctul de trecere Korczova – Krakowiec a fost eliberat pentru camioanele care transportă cereale. Numărul de ghișee de control pentru camioane a fost mărit de la 4 la 10 și au fost create puncte suplimentare pentru eliberarea pașapoartelor. Potrivit ministrului ucrainean, cooperarea cu România este ceva mai proastă, dar și aici se înregistrează progrese. Ucraina a reușit să exporte 1,4 milioane de tone de cereale în iunie, față de 1,2 milioane de tone în mai. Înainte de izbucnirea războiului, în aceeași perioadă a anului, exporturile ucrainene erau de 4-5 milioane de tone pe lună. Prin urmare, se poate observa că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a construi noi rute de transport. Printre altele, Ucraina a crescut cu 70% numărul de trenuri de marfă care transportă 20 de tipuri de mărfuri în luna iulie.
02.10.2020
Ultimul număr: Ianuarie-Februarie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit