Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Compania spaniolă de logistică Transportes Martínez Souto a intrat în suspendare de plăți la începutul lui 2018, ceea ce a afectat peste 700 de transportatori care lucrau constant pentru ea. În ciuda poziției Parchetului Public și a raportului administratorului desemnat să se ocupe de falimentul operatorului, care avertizează în legătură cu faptul că falimentul a fost cauzat de investițiile companiei în imobiliare și de împrumuturile personale foarte mari acordare proprietarului său, judecătorul a acceptat să respingă falimentul din vina firmei și l-a declarat fortuit, ceea ce va face ca transportatorilor să le fie practic imposibil să recupereze banii datorați lor, din moment ce Souto nu are atât de multe active cât să acopere datoriile.

Această decizie judecătorească a fost dată pe 24 august și, conform federației transportatorilor spanioli FENADISMER, ea a produs o surpriză și o frustrare enorme, deoarece i-a scos pe administratorii Souto din orice culpă sau responsabilitate pentru intrarea în insolvență.

Mergând pe firul poveștii, în februarie 2018 Transportes Martinez Souto S.L. a încetat să le mai ofere clienților săi servicii și să-și mai plătească unii furnizori, printre care și peste 700 de transportatori, având și întârzieri de șase luni de la facturare și datorii cumulate de peste 70 de milioane de euro, ceea ce au forțat-o să solicite falimentul la Curtea Comercială din Pontevedra, unde avea sediul central.

În cei trei ani de proces FENADISMER a tot denunțat faptul că în managementul companiei există mari nereguli, care au dus la suspendarea plăților, argument acceptat de administratorul desemnat de Curte să se ocupe de gestionarea temporară a firmei, care în raportul său a subliniat că printre acțiunile care au dus la insolvență s-au numărat investițiile enorme în imobiliare cu profitabilitate dubioasă – deși era vorba de o firmă de transport de bunuri, nu de una imobiliară – și deteriorarea valorii activelor cu aproape șase milioane de euro la final de 2014. Ceea ce este și mai surprinzător și inexplicabil este o investiție de peste 13 milioane de euro pe termen scurt care semănă mai mult cu un credit pentru proprietarul ei. În plus, administratorul a fost surprins de încetarea bruscă și radicală a activității companiei, care în opinia sa a fost produsă fără planificarea și coordonarea necesare unei societăți de o asemenea dimensiune, care în 2017 avusese o cifră de afaceri mai mare de 77 de milioane de euro.

Ambele motive, scăderea valorii imobiliarelor și agravarea insolvenței prin încetarea bruscă a activității fără adoptarea de măsuri de minimalizare a riscurilor, i-au făcut pe administrator și pe procuror să ceară falimentul din culpă. Totuși, judecătorul a decis că nu sunt destule probe pentru asta și a declarat faliment fortuit.

Falimentele ascunse ar putea exacerba presiunea pusă deja pe prețurile din transportul rutier de mărfuri. Teama Oficiului Federal pentru Transportul de Mărfuri (BAG) din Germania vine de la imposibilitatea firmelor de a-si declara insolventa din cauza unor măsuri menite să descurajeze prevalarea de avantajele legii insolventei, respectiv de scutirea de plată a taxelor către stat si a facturilor către furnizor.

Companiile care nu mai sunt solvabile nu trebuie să accepte comenzi doar pentru acoperirea costurilor de funcționare, consideră BAG, care a realizat un sondaj pe această temă. Acesta a arătat că aproximativ 20% din companiile chestionate și-au redus pierderile financiare față de aceeași lună a anului trecut la peste 20%, 40% dintre ele la 1 – 10%, iar pentru 20% au scăzut cu 11%. În ciuda situației tensionate, multe companii nu folosesc niciun fel de asistență guvernamentală. „Acest lucru se datorează parțial condițiilor de admitere la insolvență”, precizează BAG. Obligatia de a face dovada scaderii incasarilor cu cel puțin 60% nu sunt adecvate pentru industrie, deoarece rareori se realizează, în ciuda pierderilor semnificative. În plus, unele companii au decis să nu apeleze la ajutoare de stat, având în vedere incertitudinile cu privire la evoluția ulterioară a pieței, deoarece rambursarea la timp nu putea fi garantată. În aceste cazuri, pierderile au fost finanțate în mare parte cu capitaluri proprii. Cu toate acestea, proporția companiilor care se așteaptă ca situația lor de afaceri să se îmbunătățească în următoarele câteva luni a fost semnificativ mai mare decât proporția celor care se tem de o evoluție negativă.

Companiile germane au raportat că cererea de transport a crescut de la începutul lui septembrie. Afacerile își revin din ce în ce mai mult, în special în sectorul bunurilor de consum, precum și pe import și export, dar și prin creșterea traficului de mărfuri cu Marea Britanie și China. În plus, cererea de alimente va crește în apropierea Crăciunului. Potrivit celor chestionați, producția din industria prelucrătoare va fi din nou accelerată, deși există încă restricții regionale semnificative în industria auto, și la fel va evolua și industria de evenimente, gastronomie și cazare. Capacitățile de depozitare sunt extrem de utilizate și sunt foarte solicitate în toate industriile.

În sectorul de curierat, numărul coletelor trimise este încă peste medie. „Creșterea a exacerbat provocările structurale din industrie, mai ales în ceea ce privește livrarea last mile.”

Potrivit BAG, indicele kilometrajului de taxare pentru camioane este încă puțin sub nivelul dinaintea crizei. Valoarea indicelui ajustat, în perioada 29 august – 4 septembrie 2020, a fost în medie cu 0,9% sub nivelul de dinaintea crizei (1 ianuarie – 22 martie 2020).