Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Intralogistica a devenit un instrument de fraudare a bancilor si a autoritatilor fiscale. Garda Financiara italiana impreuna cu carabinierii din Bologna au descoperit acest lucru in contextul unei investigatii mai complexe care a implicat mai multe companii intr-o schema de frauda. Organizatia achizitiona firme aflate in dificultate financiara temporara, pe care apoi le folosea pentru a obtine imprumuturi de la banci, depunand planuri de afaceri false sau cereri de plati in avans pe facturi false.

Potrivit anchetatorilor, o companie care desfasura comert si intretinere de stivuitoare, declarata in faliment de Curtea din Bologna in 2014, se afla in centrul „mecanismului rotativ de facturi false, despagubiri necuvenite pentru creditele inexistente si frauda comisa impotriva institutiilor de credit Felsine”.

Ascundand starea de insolventa a companiei, suspectii au incasat credite de la banci pentru sume importante si, in acelasi timp, au mascat iesirile de bani din companie prin facturi false catre terti conformi. In acest fel, au colectat numerar si active si apoi au disparut. Aceasta frauda a provocat pagube sistemului bancar, institutiilor de leasing si autoritatilor fiscale in valoare de sase milioane de euro.

Anchetatorii au fost nevoiti sa efectueze investigatii complexe pentru a reconstrui miscarile de bani, in timp ce suspectii se laudau cu cunostinte foarte influente in cadrul institutiilor. Desi unul dintre suspecti a distrus conturile in mijlocul anchetei, anchetatorii au obtinut dovezi valide pentru a trage la raspundere opt persoane de faliment fraudulos, despagubiri necuvenite si fraude fiscale.

La 20 iulie 2020, Garda Financiara din Florenta a incheiat o lunga investigatie desfasurata asupra unor companii toscane care au bugetat achizitii false de combustibil pentru un total de 75 de milioane de euro, cu scopul evitarii platii TVA. Ancheta, coordonata de procurorul adjunct din Florenta, Fabio Di Vizio, a inceput la sfarsitul lui 2018, dupa verificari efectuate in cinci companii de transport si logistica din provincia Florenta, care operau pentru un consortiu din Pistoia. Anchetatorii au descoperit ca achizitiile de combustibil au fost doar pe hartie, contabilizate prin facturi emise de o companie din Prato.

Aceste facturi false au permis accesarea creditelor pentru finantarea TVA, arata Trasporte Europa. Pentru a justifica consumul de combustibil diesel „fantoma”, firmele au emis facturi, de asemenea, pentru servicii inexistente, catre sase companii ucrainene de transport rutier, in regim de scutire de TVA. Datorita acestui mecanism, firmele toscane au reusit sa primeasca de la stat opt milioane de euro credite pentru finantarea TVA inexistent. La sfarsitul anchetei, Finantele au confiscat preventiv active in valoare totala de opt milioane de euro din companiile implicate si din conturile curente a sapte dintre reprezentantii legali si directorii lor. Printre activele confiscate se numara si doua vehicule comerciale.