Deutsche Leasing Romania și Grupul BEI au încheiat un acord de securitizare sintetică în valoare de 335 de milioane de euro. Acest acord reduce riscul de credit pentru Deutsche Leasing Romania, sporindu-i capacitatea de creditare.
Deutsche Leasing Romania s-a angajat să ofere finanțări noi de 439 de milioane de euro IMM-urilor și întreprinderilor de dimensiune intermediară, concentrându-se pe proiecte durabile din punct de vedere al mediului. Această inițiativă sprijină tranziția către neutralitatea climatică și contribuie la dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă în România.
Grupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI), care include Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI), își întărește colaborarea cu Deutsche Leasing Romania IFN SA (DLRO), parte a Grupului Deutsche Leasing. Prin încheierea unei tranzacții de securitizare sintetică și angajarea în noi împrumuturi, se urmărește creșterea lichidității întreprinderilor românești. Acordul are ca scop dispunerea unui ajutor de capital companiei DLRO, eliberându-i astfel capacitatea de creditare, care va putea fi utilizată, ulterior, pentru sprijinirea IMM-urile și întreprinderilor de dimensiune intermediară din România, având un impact pozitiv către tranziția în neutralitatea climatică.
În detaliu, FEI oferă protecție pentru două tranșe, printre care o tranșă de tip mezanin de 54 de milioane de euro, contragarantată de BEI, și o tranșă cu rang superior de 276 de milioane de euro, cu o contragaranție de 50% din partea BEI. Structura include o marjă sintetică în exces sub forma „folosești sau pierzi”, o perioadă de realimentare de trei ani, și amortizarea proporțională a celor două tranșe, sub rezerva evenimentelor declanșatoare bazate pe performanță. Această înțelegere se aplică unui portofoliu de contracte de leasing și împrumut, având un sold total de 355 de milioane de euro.
În contextul acestui acord, DLRO se angajează să ofere împrumuturi noi în valoare de 439 milioane de euro către IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară în decursul a trei ani. Aproape 30% din finanțare va fi dedicată proiectelor care susțin acțiunile climatice și durabilitatea mediului, evidențiind astfel implicarea DLRO și a Grupului BEI în sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Prin noile finanțări sub formă de contracte de leasing și împrumut, se anticipează să vină în ajutorul fermierilor, având în vedere că o mare parte a clienților DLRO sunt fermieri din regiunile de coeziune. DLRO își va concentra eforturile pe investiții, precum înlocuirea mașinilor de recoltat și a tractoarelor, modernizarea sistemelor de irigare, achiziționarea de echipamente de semănat direct în miriște și îmbunătățirea eficienței energetice în agricultură și alte sectoare industriale.
„Împreună cu Deutsche Leasing, sprijinim fermierii din regiunile de coeziune din România, promovăm decarbonizarea sectorului agricol și ajutăm la transformarea tranziției verzi în realitate. Deutsche Leasing este unul dintre partenerii de încredere ai BEI pentru a oferi mijloacele financiare de care au nevoie întreprinderile în vremuri dificile.”,
a declarat vicepreședintele BEI Kyriacos Kakouris.
„Suntem foarte bucuroși să reînnoim cooperarea cu Deutsche Leasing Romania pentru a asigura un acces mai ușor și mai extins la finanțare pentru proiectele de acțiuni climatice. Această tranzacție va crea oportunități de finanțare sub forma unor împrumuturi noi pentru întreprinderile și fermierii din România și va contribui semnificativ către o tranziție verde.”,
a precizat Marjut Falkstedt, director general al FEI.
„Această operațiune este un punct de reper important pentru Deutsche Leasing Romania și pentru clienții noștri, permițându-ne să extindem opțiunile de finanțare și să fim mai flexibili. Parteneriatul cu Grupul BEI reafirmă hotărârea noastră de a oferi soluții financiare inovatoare și personalizate pentru a sprijini creșterea economică și succesul clienților noștri.”,
a adăugat Laurențiu Zaharia, director general al DLRO.
Mobilizarea europeană, care a început în Germania și Franța, a ajuns în ultimele zile și în Italia. Fermierii italieni s-au alăturat protestelor din Europa, exprimându-și nemulțumirile față de creșterea prețurilor la motorină și impactul reglementărilor stricte asupra industriei agricole.
Există producători de grâu și de porumb, supărați pe noile reguli ale UE, deoarece începând din acest an există obligativitatea de a păstra necultivat 4% din terenul însămânțat de peste 10 hectare, dar și problema prețurilor. În plus, există un proiect de lege care modifică decretul legislativ din 2021, împotriva practicilor neloiale, așa cum introducerea unui cost de producție, de care trebuie să țină cont prețul de vânzare.
Îngrijorarea fermierilor este alimentată și mai mult de discrepanța evidentă dintre prețurile pe care le primesc pentru produsele lor și ratele la care aceste bunuri ajung la consumatori pe piață. De asemenea, fermierii sunt de părere că dacă nu sunt abordate aceste reglementări ar putea duce la dispariția producției locale din Italia, ceea ce ar putea exacerba și mai mult presiunea economică cu care se confruntă agricultorii.
Mișcarea de protest a luat amploare în întreaga Europă, fermierii francezi au emis avertismente severe cu privire la posibile blocaje în marile orașe, în special, în Paris. Însă, autoritățile franceze au răspuns prin desfășurarea unei forțe substanțiale de 15.000 de polițiști pentru a împiedica în mod preventiv protestatarii să intre în zonele urbane cheie.
Demonstranții solicită nu doar soluții imediate pentru provocările economice, ci și o reevaluare cuprinzătoare a cadrului de reglementare care guvernează industria agricolă, subliniind problemele legate de durabilitate și viabilitate în fața presiunilor economice.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit