Producătorul german de baterii, VARTA AG a ajuns la un acord în negocierile cu creditorii financiari și cu investitorii strategici, privind principalele aspecte economice ale unui plan de restructurare pe termen lung. În urma acestui acord, restructurarea bilanțului se va concentra inițial pe reducerea datoriilor financiare, de la 485 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o reducere de 285 milioane de euro.
Al doilea pilon al planului de reorganizare al VARTA AG va asigura capital social pentru investiții. VARTA AG va primi 60 de milioane de euro printr-o majorare de capital – din care 40 milioane de euro în numerar – și alte 60 milioane de euro sub forma unor împrumuturi garantate. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a consolida lichiditatea grupului, precum și pentru investiții strategice viitoare în dezvoltarea tehnologică.
„Cu acordul comercial încheiat de astăzi între toate părțile, a fost obținută o descoperire decisivă pentru un concept de viitor durabil pentru VARTA. Cu măsurile de restructurare financiară și angajamentele investitorilor individuali, am creat baza bilanţului pentru a realiza potențialul de inovare și conducere tehnologică a VARTA, precum și de a fi un partener și angajator de încredere. Odată cu implementarea măsurilor convenite astăzi, finanțarea și lichiditatea grupului vor fi acum stabile și asigurate pe termen lung.”,
a declarat Marc Hundsdorf, CFO.
„Acest concept de restructurare ia în considerare interesele tuturor părților implicate într-un mod echilibrat. În numele colegilor mei din Comitetul executiv, aș dori să mulțumesc în mod expres tuturor părților pentru acest rezultat intermediar important. Avem nevoie să implementăm planurile noastre și măsurile convenite aici cu toată vigoarea. Ultimele săptămâni și luni nu au fost ușoare, în special pentru angajați, clienți și furnizori. Apreciem foarte mult răbdarea, înțelegerea și încrederea dumneavoastră în VARTA.”,
a precizat Michael Giesswein, CRO.
Inițial, majorarea de capital a VARTA AG va fi subscrisă de producătorul german de automobile Porsche și de MT InvestCo, o societate controlată de DDr Michael Tojner. Noua finanțare preferențială de 60 de milioane de euro va fi furnizată de creditorii existenți. În viitor, acești creditori vor deține o participație virtuală de 36% din capitalul economic al VARTA AG, în timp ce restul de 64% va fi împărțit în mod egal între MT InvestCo și Porsche, fiecare deținând câte 32%.
„Acordul economic încheiat astăzi reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru viitorul VARTA AG. În ciuda provocărilor economice actuale, compania oferă un mare potențial de a face cercetarea și producția de celule de baterii din Europa să fie mai puțin dependente. Împreună cu Porsche, dorim să aducem o contribuție la acest lucru. Prin acordul de astăzi, am făcut împreună un prim pas important care asigură stabilitatea VARTA AG și deschide calea pentru un nou început.”,
a precizat Michael Tojner, Președintele Consiliului de Supraveghere și acționar majoritar.
Datoria existentă și cea nouă a VARTA AG vor ajunge la scadență pe 31 decembrie 2027. Aceste măsuri îi va permite companiei să-și reducă semnificativ datoriile, să obțină finanțare pe termen lung și să creeze un cadru solid menit să asigure realizarea planurilor de afaceri și a investițiilor tehnologice până la finalul lui 2027.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă 12,2 milioane de euro pentru construcția a două centrale solare în județul Dolj, România. Această finanțare face parte dintr-un pachet de finanțare cu recurs limitat, destinat să stimuleze dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în țară și să sprijine România în atingerea obiectivelor sale ambițioase în domeniul energiei regenerabile.
Beneficiarul finanțării este Danube Solar Five, deținut de Fondul de Energie Regenerabilă INVL I din Lituania și gestionat de UAB INVL Asset Management (INVL). INVL activează de peste trei decenii și gestionează active de peste două miliarde de euro, incluzând imobiliare, energie și infrastructură în țările baltice și estul Europei.
Finanțarea băncii reprezintă jumătate dintr-o emisiune de obligațiuni de 24,4 milioane de euro pentru construirea centralelor de la Robănești și Pielești, care vor avea o capacitate instalată totală de 60 MW. Co-finanțatorul Eiffel Investment Group, un fond de investiții în infrastructura energetică din Paris și partener existent al BERD, va furniza restul de 12,2 milioane de euro.
Eiffel Investment Group este un administrator de investiții care gestionează active de 6,4 miliarde de euro. Sprijinit de grupul Impala, fondat de antreprenorul Jacques Veyrat, Eiffel Investment Group deține o expertiză solidă în industrie, în special în tranziția energetică, dar și în domeniul științelor vieții, sectorul agroalimentar și digital. Strategiile de investiții ale Eiffel Investment Group urmăresc să obțină nu doar performanțe financiare ridicate, ci și efecte pozitive asupra mediului și societății. Echipa Eiffel Investment Group este formată din aproximativ 100 de profesioniști talentați, activând în Franța (Paris), BeNeLux (Amsterdam), Statele Unite ale Americii (New York) și Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi).
În calitate de membru al Uniunii Europene (UE), România s-a angajat să implementeze cel de-al Patrulea Pachet Energetic al UE, „Energie curată pentru toți europenii”. Acesta are ca scop modernizarea pieței de energie electrică a UE, sporind flexibilitatea acesteia și capacitatea de a integra o cantitate mai mare de energie regenerabilă. Recent, România a îmbunătățit semnificativ cadrul de reglementare intern pentru sursele regenerabile, începând cu liberalizarea completă a pieței locale de energie de la 1 ianuarie 2021.
Ambiția crescândă a României în acest domeniu se bazează pe angajamentele la nivelul UE prevăzute în planul Fit for 55 și REPowerEU pentru a crește producția de energie regenerabilă până în 2030. În 2023, România s-a angajat să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 până la un ambițios 36,2% în 2030, adăugând 11,9 GW capacități regenerabile noi.
Până în prezent, majoritatea investițiilor în regiune au fost realizate de producători independenți de energie care de obicei dețin proiectele pe toată durata ciclului lor de viață. Deși investitorii instituționali sunt, de asemenea, interesați să dețină aceste active, capacitatea lor de a suporta riscurile inițiale de construcție și dezvoltare este adeseori limitată. Facilitățile de finanțare punte pentru construcție cu recurs limitat (CBF) sunt structuri de finanțare inovatoare care permit dezvoltatorilor să gestioneze acest risc.
Aceste structuri de finanțare CBF sunt așteptate să joace un rol cheie în deblocarea fluxurilor suplimentare de capital în sectorul surselor regenerabile, care necesită investiții pe scară largă pentru a atinge obiectivul ambițios de tranziție verde al regiunii.
„Deși aceste facilități sunt acum o practică comună în Europa de Vest, până în prezent a fost finanțată doar o singură facilitate de construcție de acest tip în România. Implicarea BERD în acest segment asigură un exemplu pe piață pe care alți investitori să îl poată urma,” a spus Grzegorz Zielinski, Șeful Departamentului de Energie pentru Europa al BERD. BERD este un partener de lungă durată al României și până în prezent a investit aici aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit