Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

IMM ar putea beneficia in perioada urmatoare de finantari printr-o schema de ajutor de stat, a declarat Gabriel Friptu, director in Ministerul Fondurilor Europene, in cadrul webinarului “Sectorul constructiilor 2021 – finantari, investitii, risk management”, organizat de Pria Events, subliniind ca bugetul va fi de 500 de milioane de euro. „A existat un mecanism de alocare pe zona de investitii, in general catre mediul de afaceri si zona de sanatate, ca raspuns la pandemie. In momentul de fata, cu adresabilitate directa mediului privat, inclusiv companiilor din domeniul constructiilor, in perioada imediat urmatoare se va aproba o ordonanta cu o schema de ajutor de stat pe cadru temporar un pic mai favorabil pentru investitii in cadrul IMM. Este o schema cu un buget de circa 500 de milioane de euro, prin care IMM pot beneficia de o finantare intre 50.000 si 200.000 de euro.”

El a precizat ca aceasta schema va fi lansata public cel mai probabil la inceputul lui septembrie.

“Schema de ajutor de stat este un pic mai relaxata: cofinantarea beneficiarilor este de 15% pentru cele sapte regiuni de dezvoltare mai putin dezvoltate si de 30% pentru regiunea Bucuresti-Ilfov”, a spus Gabriel Friptu.

Unul dintre planurile Guvernului este de a introduce o schema de garantare a creditului comercial (furnizor), prin care se urmareste stimularea expunerii la risc a asiguratorilor si facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial. In cazul unei pierderi, suma care ar fi platita de Ministerul Finantelor Publice reprezinta 80% din suma neincasata/nerecuperata de asigurator. Iar plafonul alocat acestui plan este de un miliard de lei, potrivit curseguvernare.ro.
Guvernul si-a mai propus sa acorde facilitati de garantare pentru creditele pe termen scurt companiilor mici si mijlocii a caror valoare se stabileste prin corelare cu valoarea finantarilor de tip factoring/operatiuni de scontare. Valoarea unei facilitati de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de maximum 500.000 de lei. Plafoanele alocate sunt de 1,5 miliarde de lei pentru fiecare dintre cele doua operatiuni (factoring/scontare).
Statul isi mai propune sa lanseze si un program de garantare a leasing-ului de echipamente si utilaje pentru IMM-urile care opteaza pentru o finantare non-bancara. Vor fi acordate finantari pana la o limita maxima de 5 milioane de lei per beneficiar, garantate in limita unui plafon de garantare in valoare de 1,5 miliarde de lei.