Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare obiective de electrificare pentru autovehiculele corporative în cadrul inițiativei „Flote corporative ecologice”, afirmă o coaliție de 30 de întreprinderi și organizații mondiale. Companii importante, printre care Uber, Ikea, Coca Cola și LeasePlan, își unesc forțele pentru a solicita ca toate autoturismele și van-urile corporative noi să fie cu emisii zero până în 2030.

Electrificarea flotelor reprezintă o oportunitate uriașă. 6 din 10 autovehicule vândute în Europa sunt mașini de firmă, iar aceste vehicule circulă de două ori mai mult decât autoturismele private. Deciziile de achiziție ale parcurilor auto au un efect semnificativ asupra restului pieței, vehiculele ajungând, în general, pe piața second-hand după doar 3-5 ani.

Stef Cornelis, director pentru flote electrice la T&E, a declarat: „Companiile de top cu flote mari de mașini se angajează să devină lideri în ceea ce privește electrificarea și clima. Acestea îi cer acum președintelui Von der Leyen să se asigure că toate mașinile corporative noi vor fi electrice până în 2030. Pentru prea mult timp, mașinile corporative nu au fost pe agenda Europei. Acest lucru trebuie să se schimbe. Comisia Europeană ar trebui să recunoască marele potențial al electrificării flotelor, nu numai pentru climă, ci și pentru cetățeni, deoarece va aduce pe piață vehicule electrice de ocazie la prețuri accesibile.”

Curiera Transport Solutions a trecut în noul an cu o flotă de vehicule 100% electrice, astfel a ajuns prima companie de curierat din România full eco-friendly.

În luna decembrie 2022, compania a investit peste 1 milion de euro pentru un lot de șase mașini de logistică 100% electrice, model DFSK EC-35 prin SUVCARS, potrivit Agerpres.

„Emisiile care intră sub Scope 3 reprezintă un procent surprinzător de mare din emisiile totale pentru multe companii, adesea cea mai mare parte din totalul acestora. Contractarea serviciilor prestate cu ajutorul mașinilor electrice ne ajută nu doar în procesul de raportare, de a face un pas înainte către NET 0 Emissions, dar și din punct de vedere financiar, în relație cu partenerii. Curiera este un răspuns viabil, sustenabil în procesul de raportare NFRD, reducerea amprentei emisiilor, prin susținerea cercului de excelență al furnizorilor de curierat rapid pentru companiile atente cu mediul”,

a precizat Silvia Duță, CEO & Fondator Curiera Transport Solutions.

Curiera sprijină clienții care își doresc eficientizarea activității prin includerea acestor tipuri de vehicule care susțin atât obiectivele de mediu, cât și performanțele economice. Autoturismele EC- 35 au performanțe excelente în ceea ce privește puterea, confortul la rulare, spațiul de încărcare și consumul de energie la 100 de kilometri de sarcină.

Primele patru autovehicule electrice cumpărate au fost marca Nissan, urmate de DFSK EC-35. Odată cu sosirea acestor loturi de mașini electrice, Curiera a renunțat la autovehiculele pe carburant, urmând a le refolosi, doar în cazuri excepționale.

„Anul 2022 a fost un an de expansiune și investiție. Pentru anul 2023, avem planuri la fel de ambițioase. Pe lângă mărirea flotei electrice, ne dorim să facem din ce în ce mai puțină intermediere și să devenim un serviciu de curierat de sine stătător. Majoritatea colaboratorilor s-au îndreptat către noi datorită misiunii de a fi cât mai responsabili cu mediul și cu societatea. Vom continua să respectăm toate promisiunile și să ne extindem în acord cu valorile companiei”,

a declarat Silvia Duță.

Mai mult, în următoarele două luni, alte trei mașini electrice sunt așteptate să ajungă în parcul auto în funcție de disponibilitatea producătorilor și de plafoanele facilităților fiscale. Până la finalul anului, Curiera dorește să suplimenteze parcul auto cu încă zece mașini electrice.