Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Alinso Group a sarbatorit la sfarsitul lui iunie doi ani de la lansarea celui mai mare parc de afaceri din S-E Europei, Ploiesti West Park, ocazie cu care a fost inaugurata si prima cladire dedicata intreprinderilor mici si mijlocii, cu o suprafata de 17.800 m2, care, potrivit reprezentantilor grupului, va avea si certificare BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).


Alinso este parte a grupului belgian Domo, activ in principal in domeniul petrochimiei, al industriei tehnologiilor de comunicare si informatii si in segmentul productiei de polipropilena, nailon, derivate din nailon si materiale plastice.
Alinso Group, principala companie a acestui grup, se ocupa in principal cu dezvoltarea proiectelor de tip real estate si cu investitii in proiecte legate de surse alternative de energie. In afara de Romania, unde este prezenta cea mai mare investitie de real estate a grupului, mai este prezent si in Belgia, Olanda, Polonia si Cehia.
„In acest moment, ne concentram in principal pe dezvoltarea Ploiesti West Park intr-un ritm rapid, fara sa facem rabat de la calitate”, a spus Jan De Clerck, actionar majoritar in cadrul grupului Alinso, potrivit caruia managementul parcului industrial nu are doar responsabilitatea de a gestiona cat mai bine fondurile, ci si de a se orienta spre calitate, unul din factorii cei mai importanti care garanteaza relatii indelungate cu chiriasii actuali si viitori.
„Daca avem un chirias fericit, acesta va ramane la noi. Vizam atat clientii mari, care inchiriaza depozite complete, cat si pe cei mai mici. Cladirea nou inaugurata se adreseaza atat clientilor care au nevoie de suprafete mici, cat si celor interesati de suprafete mai mari. In aceasta cladire putem oferi spatii de depozitare si productie incepand de la 1.100 m2 (chiar mai mici, in functie de disponibilitate) pana la 17.800 m2”.
Certificarea BREEAM, pe care, potrivit reprezentantilor Alinso Group, o va primi si cladirea nou inaugurata, este cea mai utilizata metoda din lume pentru evaluarea impactului cladirilor asupra mediului si a fost creata in Marea Britanie in 1990 de catre Organizatia BRE. „Aceasta certificare ne ajuta sa dobandim cea mai buna dezvoltare imbinand toate avantajele cu necesitatile energetice si cu cerintele economice. Influenta cresterii pretului la energie si preocuparea sporita pentru mediu vor determina clientii sa caute cladiri cu certificare BREEAM, deoarece vor realiza ca prin aceste investitii vor face economii pe termen lung”, a declarat Ivan Lokere, CEO Alinso Group. Pe langa cei 50.000 m2 de depozite logistice deja construite, Ploiesti West Park va da in folosinta pana la sfarsitul lui 2011 inca 20.000 m2 de depozite logistice de clasa A, prima cladire industriala din Romania cu certificare BREEAM de 17.800 m2, o cladire industriala de 9.000 m2 ce poate fi divizata in unitati de minimum 300 m2 si alte cateva cladiri specializate si facilitati, precum spatii de depozitare frigorifice. Astfel, pana la sfarsitul anului, aproximativ 100.000 m2 de cladiri vor fi construite in acest parc.

Spatii pentru toate cerintele
Actionarii nu si-au stabilit o limita de timp pentru recuperarea investitiei de la Ploiesti, dat fiind faptul ca un proiect de asemenea amploare se desfasoara pe mai multe faze. „Nu am construit parcul asteptandu-ne ca in cinci ani acesta sa fie complet ocupat. Ca orice parc construit in Europa, exista o perioada de 15-20 de ani pana cand acesta este finalizat. La Ploiesti a mers mult mai repede decat ne-am asteptat: in mai putin de doi ani, aproape o patrime din parc a fost deja ocupata”, a declarat Ivan Lokere, care estimeaza ca mai este nevoie de inca doi ani pana cand aproape jumatate din spatiul proiectului va fi inchiriat. De asemenea, Alinso Group are in plan construirea unei cladiri de birouri, clienti ca Lufkin si Torro avand nevoie de spatiu de lucru pentru inginerii lor, si s-a inceput deja construirea unui depozit frigorific. „Scopul acestui parc este ca, in functie de evolutia economiei, sa construim unitati de calitate pentru toate tipurile de industrii: mici, mari, ambientale, frigorifice, low bay, high bay s.a. Deci vrem sa cream un mediu de business unde clienti de toate tipurile sa poata coexista”, a declarat Jan De Clerck, care crede ca in aceste vremuri, pentru potentialii clienti este foarte important sa poata vedea cladirea, si nu un proiect care s-ar putea sau nu sa se realizeze. „Daca venim cu promisiuni si planuri si le impunem conditii pentru ceva ce ar putea fi construit in viitor, atunci i-am pierdut din start.” Potrivit lui De Clerck, Alinso Group se concentreaza in primul rand pe locatia din Ploiesti, dar compania este interesata si de alte proiecte in diferite parti ale tarii, oportunitati care in prezent sunt in curs de evaluare. „Vrem sa ne pastram mare parte din energie aici. Am vazut multe proiecte care s-au inchis din cauza ca energiile au inceput sa se disipeze. Suntem insa interesati si de alte proiecte, deoarece Romania este o tara ce ofera numeroase oportunitati de investitii. Ne gandim sa ne extindem activitatea in Romania pe viitor, insa vom continua sa acordam o mare parte din atentie proiectelor noastre din Ploiesti, deoarece acesta regiune va deveni, in anii urmatori, unul dintre cele mai importante hub-uri logistice din SE Europei. Costurile scazute fata de restul tarii, investitiile in infrastructura si dezvoltarea industriala a zonei sunt principalele atuuri care au atras in zona Ploiesti mari companii internationale cum ar fi Unilever, Lufkin Industries si The Toro Company. Potentialul regiunii Prahova ne-a determinat sa lansam in zona al doilea proiect Alinso Group din Romania: Euro Gate Terminal Ploiesti. Este vorba despre un terminal intermodal de 10 ha ce va fi operational incepand cu septembrie 2011 si va deservi nu doar clientii Ploiesti West Park, ci si alte companii din zona interesate sa-si reduca semnificativ costurile operationale.”

Se investeste in Romania, insa nu suficient
Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, investitiile straine directe au scazut cu 29% in perioada ianuarie-aprilie a acestui an, comparativ cu acelasi interval din 2010. Totodata, cel mai recent raport al Bancii Mondiale referitor la cat de facila este desfasurarea de afaceri in diferite state plaseaza Romania pe pozitia 56 in topul economiilor mondiale. Potrivit Andreei Vass, consilier al primului ministru, tara noastra are de recuperat un mare decalaj de dezvoltare economica fata de media Uniunii Europene. „Eurostat a publicat o cifra legata de PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare, care arata ca ne situam la 45% din media europeana. Putem sa ardem mai repede aceste decalaje prin mai multe metode, dar cel mai important ramane vectorul investitional”, a declarat aceasta. La capitolul investitii, Romania se situeaza pe locul doi in Europa, ca pondere a acestora in PIB. „Asta inseamna ca modelul de dezvoltare economica al Romaniei din ultimele doua decenii s-a schimbat fundamental in ultimii doi ani. De la un model economic bazat in principal pe consum, import si creditare, la unul bazat fundamental pe munca, investitii si export. Cifrele dovedesc acest lucru”, a declarat Andreea Vass, adaugand ca investitiile private au cea mai mare pondere, 17,2% din PIB, iar la acestea se adauga si investitiile publice, care duc scorul la aproape 23% din PIB.
„Si, totusi, se dovedeste insuficient”, este de parere consilierul, care mai crede si ca din Romania inca lipseste un ingredient fundamental, increderea, aceasta fiind responsabila pentru peste 60% din decizia de investitie. „Cred ca daca oamenii au incredere in tara lor, iar comunitatea internationala vede acest lucru, multe activitati pot fi aduse in Romania”, este de parere si CEO-ul Alinso Group.
Statul acorda sprijin pentru investitori, sub forma fondurilor nerambursabile, creand astfel „trei piloni esentiali”. Astfel, sunt scheme de ajutor de stat care se adreseaza investitiilor de minimum cinci milioane de euro, prin realizarea carora sunt generate cel putin 50 de noi locuri de munca, in cazul carora se ramburseaza pana la cel mult 50% din valoarea proiectului initial de investitie.
De asemenea, exista sprijin si pentru IMM-uri, cu scheme de ajutor de stat de pana la 200.000 de euro, iar al treilea pilon vizeaza intreprinderile incepatoare sau microintreprinderile, prin programul Start, de care beneficiaza firmele, cu o vechime mai mica de doi ani. „La acest al treilea pilon s-a mai adaugat unul, un proiect care s-a dovedit de succes, pentru tinerii de pana in 35 de ani, debutanti in afaceri, pentru care guvernul a gandit o schema de preluare a riscului afacerii. Doar cei care nu au mai avut niciodata o afacere, vreo actiune sau vreo parte sociala in vreo companie pot beneficia de cel mult 10.000 de euro fonduri nerambursabile de la guvern, dar nu mai mult de 50% din planul de afaceri”, a explicat Andreea Vass, adaugand ca, pentru cealalta jumatate din planul de investitie, pentru tinerii care nu au resurse financiare, statul garanteaza cu pana la 80% creditul pe care il pot lua de la bancile care au intrat in acest program.

Lufkin si Torro, beneficiari ai programului de sprijin investitional
Lufkin si Torro sunt doua din cele zece mari proiecte de investitii care au beneficiat de sprijinul acordat de Guvernul Romaniei, ambele companii fiind acum gazduite de Alinso in Ploiesti West Park. Pe langa avantajele oferite de parcul industrial de la Ploiesti, si alte avantaje constituite din talentele lingvistice ale romanilor, forta de munca accesibila si ieftina, Kirt Williams, director general Torro, spune ca ajutorul Guvernului a constituit, de asemenea, un factor important in luarea deciziei de a veni in Romania. „Pe masura ce am continuat discutiile, am analizat diferite scheme, planul s-a conturat si a devenit de doua ori mai mare decat ceea ce ne propuseseram”, a spus Williams.
„Pentru noi“, a spus si Ion Tapurin, director de logistica Unilever, „zona Ploiesti este foarte buna, pentru ca producem aici detergent, margarina, condimente s.a. Mare parte din portofoliul nostru se desfasoara in Ploiesti, deci acest depozit e foarte important pentru noi.“