Mâine începând cu ora 10.00 ne reîntâlnim pentru conferința premergătoare Galei de premiere a celor mai eficienți operatori logistici, companii de expediții, operatori de curierat și distribuție.
Ne-am făcut temele pentru trecerea la noua etapă pe care ne-o trasează Bruxelles-ul – decarbonizarea transporturilor și logisticii – și care va avea efecte mai curând decât crede majoritatea. Vom vorbi despre subvenții, bune practici, oferta de autovehicule cu emisii zero și cum sună primele licitații de transport în care soluțiile verzi devin importante. Poate nu la fel de importante precum prețul (încă!), dar cerințele eco devin inevitabile.
Am convins speakeri valoroși să își împărtășească experiențele cu noi, astfel că suntem convinși că fiecare va pleca de la eveniment mai pregătit pentru provocările care ne stau dinainte și ca urmare a noilor reglementări, dar și a condițiilor tot mai dificile, mai provocatoare și, tocmai de aceea, mai ofertante pentru cei cutezători și muncitori.
După amiaza va oferi câte un minut de satisfacție celor care vor urca pe scenă pentru a-și adjudeca premiile pentru eficiență în logistică, expediții, distribuție și curierat. Munca grea, de echipă, este răsplătită mâine seară pentru 10 companii din industrie, pe profilurile cărora vom vedea mâine seara un mesaj de mulțumire pentru echipă, pentru clienți, pentru furnizori.
Stați cu ochii pe site-ul www.traficmedia.ro și pe paginile noastre de LinkedIn și FaceBook, pentru a vedea cine a performat cel mai bine în 2021-2022!
În contextul crizei forţei de muncă, care se resimte tot mai mult în logistică şi depozitare, recrutarea lucrătorilor extracomunitari devine o soluţie tot mai atractivă. Asiaticii sunt dornici să vină să muncească în Europa pe salarii mai mari decât pot primi în ţările lor, însă se lovesc de bariera birocratică. Procedurile sunt greoaie, iar din state precum India, Nepal sau Bangladesh „importul” de lucrători poate dura până aproape de un an.
Costurile iniţiale pentru aducerea asiaticilor sunt compensate pe termen lung de stabilitatea pe care aceştia o au la locul de muncă, cu condiţia ca selecţia să fie bine făcută, iar cei angajaţi să se plieze cerinţelor postului.
Pentru aceia care nu doresc să îşi bată capul cu importul de forţă de muncă din Asia – care vine la pachet cu tot stresul generat de procedurile greoaie şi de lipsa de predictibilitate în legătură cu sosirea lucrătorilor în România – automatizarea poate reprezenta o alternativă. Nici aici implementarea nu se poate face însă de pe o zi pe alta, iar volumele de activitate trebuie să fie suficiente pentru a permite amortizarea investiţiei într-o perspectivă de timp rezonabilă. Despre plusurile şi minusurile importului de muncitori asiatici precum şi despre oportunităţile aduse de automatizare am discutat în cadrul Galei Tranzit de Logistică, desfăşurată la Hotelul Ramada Parc din Bucureşti, pe 31 martie, cu Romulus Badea (SOTER), Paul Niță (IDL Bucharest) și Cătălin Ivana (Total Technologies). Dacă doriți să vedeți întreaga discuție cu cei trei speakeri de la Gala Tranzit, puteți urmări discutia integrală.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit