Girteka Logistics se bazează tot mai mult pe transportul feroviar de marfă intermodal. Anul trecut, compania lituaniană a reușit să pună pe șine de două ori mai multe încărcături de camioane complete decât în 2020, economisind astfel în jur de 14,4 milioane de kilograme de emisii de CO2.
Potrivit Girteka Logistics, în jur de 16.100 de remorci încărcate complet (FTL) au fost încărcate pe șine și au parcurs un total de aproximativ 15,2 milioane de kilometri pe teritoriul UE. Pe lângă emisiile economisite, compania a calculat și o economie de circa 900 de anvelope, fiind evitate și 61 de eventuale accidente de camion, calcul bazat pe cifrelor medii din logistica transporturilor.
Compania mai spune și flota sa beneficiază de cele mai noi motoare diesel Euro 6, first și last mile putând fi parcurse pe baza de ulei vegetal hidrogenat (HVO) sau HVO100, ceea ce reduce și mai mult emisiile de CO2 ale întregului proces.
Expeditorul de marfă lituanian construiește în prezent o nouă locație în Polonia, unde urmează să fie stabiliți până la 8.000 de șoferi de camion, drept urmare a intrării în vigoare a normelor privind Pachetul Mobilitate. La filiala Robakowo sunt deja înmatriculate 2.000 de camioane, după cum mai arată sursa citată.
Girteka se concentrează tot mai mult pe transportul intermodal, pornind recent un parteneriat cu un nou terminal din Kaunas, Lituania, primele curse având loc pe relația Tilburg-Olanda. Până în prezent, Girteka a transportat aproximativ 5% din încărcăturile totale (FTL) pe calea ferată și este de așteptat să își dubleze cota în acest an.
Terminalul KV a fost deschis în Kaunas la începutul acestei săptămâni, iar Girteka Logistics testează conexiunea intermodală între Lituania și Europa de Vest. Transportul intermodal a permis companiei să-și reducă emisiile de CO2 cu 4% față de 2019, ceea ce corespunde cu economii de 8.000 de tone de gaze cu efect de seră.
Deja Girteka a depășit numărul de remorci transportate în sistem de transport intermodal în prima jumătate a anului 2021 și se află pe un trend care îi va permite să dubleze cifrele la final de an. Până în 2025, furnizorul de servicii logistice lituanian intenționează să transporte aproximativ 20% din FTL-uri pe calea ferată.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit