În cadrul Global Gateway, Forumul Investitorilor pentru Conexiuni de Transport UE-Asia Centrală, organizat la începutul anului la Bruxelles, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că instituțiile financiare europene și internaționale vor angaja 10 miliarde de euro în sprijin și investiții pentru conectivitate durabilă a transporturilor în Asia Centrală.
Obiectivul este de a transforma Coridorul de transport Trans-Caspic într-o rută de ultimă oră, multimodală și eficientă, care să conecteze Europa și Asia Centrală în termen de 15 zile.
Invazia Ucrainei de către Rusia a subliniat urgența de a găsi rute comerciale alternative, fiabile, eficiente între Europa și Asia, care să nu tranziteze Rusia. Pe lângă deschiderea de noi posibilități pentru afaceri, dezvoltarea conectivității transporturilor este și un mijloc de consolidare a integrării regionale și a dezvoltării economice a Asiei Centrale. Acesta este motivul pentru care Forumul Investitorilor se concentrează pe conexiunile de transport care respectă toate aspectele sustenabilității, în conformitate cu principiile de conectivitate de încredere ale Global Gateway.
Angajamentul de 10 miliarde de euro este o combinație de investiții în curs și planificate care, în urma unor consultări ample cu partenerii internaționali prezenți la Forum, Comisia Europeană prevede să fie mobilizate pentru dezvoltarea durabilă a transporturilor în Asia Centrală pe termen scurt.
Concret, Banca Europeană de Investiții (BEI), reprezentată la Forum de vicepreședintele Teresa Czerwińska, a semnat memorandumuri de înțelegere în valoare totală de 1,47 miliarde de euro cu guvernele Kazahstanului, Kârgâzstanului și Uzbekistanului, precum și cu Banca de Dezvoltare a Kazahstanului. Împrumuturile vor fi posibile prin garanții oferite de Comisia Europeană.
De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), reprezentată de vicepreședintele Mark Bowman, a semnat un memorandum de înțelegere cu Kazahstanul, cu o carte de investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu proiecte deja în pregătire pentru dezvoltarea globală a transporturilor și conectivitate în regiunea Asiei Centrale.
Forumul Investitorilor reunește reprezentanți la nivel înalt ai Comisiei Europene, statelor membre ale UE, Asia Centrală, precum și țărilor din Caucaz și Turcia. Printre alți participanți se numără națiunile G7, alte țări similare, instituțiile financiare și sectorul privat.
Forumul Investitorilor se bazează pe concluziile studiului din iunie 2023 privind conexiunile de transport durabil între Europa și Asia Centrală, care a fost condus de Comisia Europeană și realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Studiul a identificat 33 de nevoi de infrastructură rigidă și 7 acțiuni cheie de conectivitate soft, a căror livrare ar spori considerabil eficiența operațională și atractivitatea economică a rețelelor de transport transcaspice. Acestea au fost prezentate la cel de-al doilea Forum Economic UE-Asia Centrală, care a avut loc în mai 2023 la Almaty, Kazahstan.
Parteneriatul de lungă durată al UE cu cele cinci țări din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan) a fost consolidat în continuare, bazându-se pe relația stabilită în 1991 și îmbunătățită în 2019. Forumul Investitorilor aprofundează această colaborare pe măsură ce UE face pași importanți în încurajarea stabilirii de legături directe de transport cu Asia Centrală prin regiunile Mării Negre și Caucaz, în parteneriat cu țările din Asia Centrală, Turcia, precum și cu cele din Parteneriatul Estic, care participă activ la Forumul Investitorilor. „Strategia Global Gateway este oferta pozitivă a UE de a reduce disparitatea investițiilor la nivel mondial și de a stimula conexiunile inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, energetic și de transport, precum și pentru a consolida sistemele de sănătate, educație și cercetare. Într-o abordare Team Europe care reunește Uniunea Europeană, statele membre ale UE și instituțiile europene de finanțare a dezvoltării, ne propunem mobilizarea de până la 300 de miliarde de euro în investiții publice și private în perioada 2021-2027, creând legături esențiale, mai degrabă decât dependențe, și reducerea decalajului investițional global“, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.
Sursa foto: EBRD/CPCS
Comisia Europeană a publicat rezultatele Studiului privind conexiunile de transport durabile între Europa și Asia Centrală, oferind o bază solidă pentru investiții potențiale majore în conexiuni de transport durabile între UE și Asia Centrală. Studiul realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și finanțat de UE identifică rețeaua cu cele mai durabile conexiuni de transport și oportunități de investiții pentru cele cinci țări din Asia Centrală, pentru a-și maximiza potențialul economic sustenabil, conectându-se mai bine între ele și cu Europa.
Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Acest studiu cuprinzător a căpătat o importanță geopolitică semnificativă în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Abordarea coerentă a coridoarelor de transport va contribui la competitivitatea, atractivitatea economică și eficiența operațională a rețelelor de transport din Asia Centrală. Rezultatele includ recomandări concrete în ceea ce privește atât infrastructura rigidă, cât și elementele de conectivitate soft – dacă toate aceste acțiuni și proiecte propuse sunt implementate, rețeaua centrală transcaspică ar putea asigura un timp de tranzit previzibil de 13 zile și ar aduce Asia Centrală mai aproape, prin legături de transport durabile.”
Pe lângă identificarea și prioritizarea a 33 de nevoi de investiții în infrastructura dură în întreaga regiune (legate de modernizarea/reconstrucția căilor ferate/drumurilor existente, legături feroviare/rutiere suplimentare, extinderea flotei, extinderea capacității portuare, material rulant, centre logistice, depozitare etc.), studiul propune, de asemenea, 7 acțiuni coordonate privind măsurile de conectivitate soft. Este vorba despre facilitarea comerțului, măsuri de reglementare, digitalizare, armonizare a tarifelor, proceduri vamale, controale la frontieră, interoperabilitate, liberalizare a pieței etc.
Recomandările includ înființarea unei instituții oficiale de gestionare a coridoarelor, digitizarea documentelor de transport, îmbunătățirea comerțului transfrontalier fără hârtie, interoperabilitatea sporită, liberalizarea pieței și stabilirea coordonată a tarifelor. Toate acestea sunt acțiuni specifice, concrete, implementabile și realiste, care pot contribui la sustenabilitatea, competitivitatea, atractivitatea economică și eficiența operațională a conexiunilor de transport în Asia Centrală.
Studiul va duce la o serie de consultări detaliate cu părțile interesate în toamna acestui an și la un Forum al investitorilor, preconizat la începutul lui 2024, pentru a asigura urmărirea concretă a proiectelor identificate, într-o abordare Team Europe.
Studiul, realizat în perioada noiembrie 2021-iunie 2023, face parte din strategia Global Gateway și a avut două obiective:
Din punct de vedere geografic, studiul a evaluat coridoarele noi existente și potențiale care ar asigura cele mai durabile conexiuni de transport între toate cele cinci republici din Asia Centrală și rețeaua TEN-T, care acoperă cele 27 de state membre ale UE, dar și Balcanii de Vest, țările Parteneriatului Estic (inclusiv Caucazul) și Turcia.
Acest lucru a fost realizat în urma evaluării situației actuale a rețelelor de transport din regiune, precum și a consultărilor cu părțile interesate, inclusiv nu numai țările din Asia Centrală, ci și statele membre ale UE, sectorul privat, organismele relevante ale ONU, organizațiile și asociațiile internaționale relevante, instituții financiare internaționale, organizații ale societății civile, grupuri de interese și multe altele.
În ceea ce privește modurile de transport, accentul s-a pus pe transportul terestru (ferroviar și rutier) și pe conexiunile maritime (Marea Caspică și Marea Neagră). Au fost analizate interoperabilitatea cu alte moduri de transport, condițiile legale și de reglementare, procedurile vamale, acordurile bilaterale existente între diferitele țări în cauză și posibilele puncte de legătură multimodale de-a lungul acestor coridoare.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit