Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Protestele transportatorilor continuă, după negocieri parțiale eșuate la sfârșitul săptămânii trecute și în ciuda încercărilor de discreditare la adresa industriei de profil.

Discuțiile desfășurate vineri noapte la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe marginea plafonării RCA nu au dus la niciun rezultat. Se pare că reprezentanții ASF nu au putut explica de ce asigurarea obligatorie s-a scumpit de două-trei ori inclusiv la semiremorci, deși, chiar ei au recunoscut faptul că pe semiremorci nu sunt avizate daune pe RCA. De asemenea, nici de la Finanțe nu s-a obținut nimic, reprezentanții MF respingând solicitarea protestatarilor privind acordarea alocațiilor de cazare și de hrană pentru angajații din mediul privat, după modelul de la stat – ar fi fost vorba despre o alocație de cazare neimpozabilă de 265 de lei/zi și respectiv o alocație de hrană neimpozabilă pentru lucrătorii detașați de 40 de euro/zi, care să se adauge plafonului maxim de 87,5 euro/zi aferent indemnizației de detașare transnațională.

Din păcate, industria de transport se confruntă cu o adevărată campanie de discreditare în media, cărăușii fiind prezentați ca niște oportuniști care nu se mai satură de atâtea privilegii. Se politizează mult, mai ales că suntem în an electoral, astfel că a apărut și ideea – complet eronată – cum că protestatarii ar fi cerut demisia ministrului Transporturilor, Sorin Grideanu. Nimic mai fals! Asta în condițiile în care ministerul Transporturilor a arătat cea mai mare deschidere la discuții pentru rezolvarea problemelor ridicate.

După mai multe ore de negociere, vineri s-au obținut aproape toate revendicările dorite ale industriei, mai puțin mutarea cântarului CNAIR din frontieră, măsură dorită pentru a ușura traficul la intrarea/ieșirea din țară. Astfel, ministrul Transporturilor personal, împreună cu directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, directorul general al ARR, Dorin Ștefan, directorul general al ISCTR, Tudor Nișulescu, directorul Direcției Transport Rutier din cadrul MT, Adriana Kalapis, și consilierul de stat din Cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Minel Ivașcu, și-au asumat modificarea unor acte normative și introducerea unor noi măsuri cerute de transportatori, printre care:

Mâine, 16 ianuarie, reprezentanții MT și cei ai asociațiilor patronale din transporturi urmează să se întâlnească pentru a discuta pe marginea modificărilor legislative.

Protestele firmelor de transport mici vor continua alături de agricultori, așteptându-se reacții pozitive de la ASF și de la Ministerul Finanțelor pe marginea problemelor nerezolvate încă, dintre care scumpirea RCA este cea mai presantă dintre toate.

Conform barometrului realizat de Ti, Upply și IRU pentru al doilea trimestru din 2022, Spania a înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale tarifelor spot în relația cu alte țări din Europa față de trimestrul anterior, cu peste 15% mai mare decât creșterea medie europeană la export și cu 29% mai mare la import.

Astfel, tarifele spot la export au ajuns la o medie de 2.398 de euro (1,46 de euro/km), cu 12,9% peste primul trimestru din 2022 și cu 18,7% peste al doilea trimestru din 2021, iar tarifele spot pentru import au crescut cu 14,4% față de trimestrul anterior, ajungând la o medie de 2.195 de euro (1,07 euro/km). Tarifele spot pentru importurile spaniole au fost divergente și sunt acum cu 26,2% mai mari decât cele din contracte, cel mai mare decalaj dintre toate țările europene.

Asta deoarece pe piața contractelor creșterea a fost mai mică, de 9,3% față de trimestrul anterior la export, până la o medie de 2.106 euro (1,28 de euro/km), în timp ce la import au ajuns la o medie de 1.739 de euro (1,07 euro/km), a doua cea mai mică evoluție dintre toate ratele din contractele internaționale.

Atât consumatorii, cât și producătorii spanioli se confruntă cu unele dintre cele mai abrupte creșteri de prețuri din Europa. Cele mai recente date plasează inflația spaniolă la 10,2%, peste celelalte mari economii europene: Germania (7,9%), Franța (5,8%), Italia (8%) și Marea Britanie (9,1%). Prețul mediu al produselor dintr-un supermarket spaniol a crescut cu 9,4% la începutul celui de-al doilea trimestru din 2022, iar prețurile la Carrefour au crescut chiar cu 12,1%.

Industria spaniolă se confruntă cu o presiune similară asupra prețurilor, indicele prețurilor de producător din Spania crescând la începutul celui de-al doilea trimestru din 2022 cu 43,6% față de perioada similară din 2021, deci atât consumatorii, cât și întreprinderile din Spania solicită volume din ce în ce mai mici de produse finite și intermediare importate din restul Europei, rezultând o presiune considerabil mai mică asupra tarifelor de pe rutele de import.

Cu toate acestea, economia franceză a oferit o cerere constantă pentru exporturile spaniole. La aceasta se adaugă presiunea din partea transportatorilor spanioli, care se confruntă cu unele dintre cele mai mari creșteri de costuri din Europa – prețul motorinei a ajuns de la multe ori la vârfuri absolute în al doilea trimestru din 2022, fiind în iulie cu 45% peste nivelul din ianuarie.

Scumpirea combustibililor a provocat noi tulburări pe piața muncii din Spania, unde cu greu s-au evitat greve similare cu cea care a paralizat distribuția alimentelor în martie. Dar la final de iunie 41% dintre membrii de sindicat au votat pentru grevă, deci probabilitatea unei astfel de mișcări de protest în trimestrul al treilea al anului este încă ridicată, ceea ce va continua să pună presiune asupra tarifelor de transport pe toate rutele cu plecare din Spania.