Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

26 septembrie marchează data oficială de aprobare în Italia a așa-numitului „Protocol privind CMR electronic”. Italia a fost una dintre puținele țări europene care nu au aderat încă la convenția internațională. Fiind una dintre cele mai importante economii din Europa, acesta este un pas așteptat în sectorul transporturilor, care este încă foarte dependent de documentele pe hârtie, în special pentru transportul internațional. Dincolo de aspectele juridice, există multe elemente contextuale necesare pentru ca Convenția CMR suplimentară, care introduce utilizarea scrisorii de trăsură electronice (e-CMR), să producă o schimbare radicală în practicile din industrie.

Din această perspectivă, este important să înțelegem experiențele celor care au abordat pentru prima dată aceste noi tehnologii. Autoritatea sistemului portuar din estul Mării Adriatice, în special Portul Trieste și Agenția Vamală și a Monopolurilor (ADM), sunt deja în fruntea adoptării acestui sistem de schimb de date și de comunicare, după ce au efectuat mai multe experimente de-a lungul anilor, dintre care cel mai recent a avut loc în urmă cu doar câteva zile. Pe 23 septembrie, a fost finalizat cu succes un experiment concret de utilizare a e-CMR, aplicat unui transport de produse farmaceutice.

Transportul a pornit de la depozitul Gruber Logistics din Padova, de unde un camion al companiei din Tirolul de Sud a transportat produse farmaceutice către portul Trieste, urmând apoi să fie expediate în Turcia. Adoptarea protocolului e-CMR a asigurat interoperabilitatea între sistemele informatice ale tuturor părților implicate (depozit, transportator, autoritatea portuară, agenția vamală și Guardia di Finanza) și a permis accesul la intrarea în port fără a fi necesară o declarație vamală prealabilă de export.

În acest scop, a fost utilizat e-CMR bazat pe blockchain de către ACCUDIRE, care, odată validat de AIDA, sistemul central al ADM, prin emiterea unui UTI (Unique Transaction Identifier), a fost transmis către sistemul comunitar portuar al portului Trieste (Sinfomar, dezvoltat de Info.Era Srl) și apoi către sistemul de urmărire portuară, gestionat de ADM și Guardia di Finanza. Toate părțile implicate, atât publice, cât și private, au primit în timp real date certificate privind transportul și progresul acestuia. Acest test pilot a demonstrat eficacitatea interoperabilității sistemelor și utilizarea potențială a e-CMR pentru optimizarea sectorului logistic și de transport.

Martin Gruber, CEO al Gruber Logistics, implicat de mai mulți ani în experimente legate de CMR-ul electronic, subliniază importanța unei abordări sistemice, dar și modul în care CMR-ul electronic în sine ar putea sugera calea schimbării. „Portul Trieste este deja foarte avansat în această privință, dar credem că adoptarea CMR-ului electronic ar putea oferi, în mod paradoxal, și mai multe avantaje în situațiile în care procesul de digitalizare este mai puțin dezvoltat. De exemplu, ar putea servi drept aviz de sosire în alte porturi mai puțin avansate din punct de vedere digital, facilitând operațiunile logistice și îmbunătățind trasabilitatea mărfurilor.” În plus, Martin Gruber subliniază că „în general, sectorul nostru nu este rezistent și nici pregătit să adopte astfel de inovații. Pentru a asigura răspândirea efectivă a CMR-ului electronic, va trebui să existe un moment în care acesta să devină obligatoriu. Numai atunci va putea fi adoptat un sistem de dialog unic, care să alinieze diferiții actori la utilizarea acestuia.”

sursa foto: Gruber Logistics

Scania a introdus vehiculele electrice cu baterii pentru transportul regional în iunie 2022. În prezent, comenzile au ajuns la 640, iar compania vede un impuls clar pentru vehiculele electrice.

După introducerea vehiculelor electrice cu baterii pentru transportul regional în urmă cu 7 luni, Scania observă un interes în creștere puternică pentru aceste soluții: „Știm că, cu gama noastră largă de vehicule electrificate, putem oferi soluții durabile cu emisii zero pentru clienții noștri. Numărul de comenzi este un semn că piața devine mai mult decât pregătită să se ocupe de electrificare”, spune Fredrik Allard, șeful departamentului de electrificare al Scania.

Cu 640 de comenzi până în prezent și în curs de creștere pentru camioanele regionale electrice, este clar că acestea fac parte din soluții care conțin toate capacitățile pe care le cere o industrie a transporturilor care tânjește după electrificare. Cele 624 kWh de baterii instalate înseamnă că Scania asigură o schimbare majoră în ceea ce privește camioanele electrice și operabilitatea acestora în operațiunile regionale.

„Numărul de camioane electrice din acest segment comandate până în prezent depășește așteptările noastre. Vedem că există aproape 140 de clienți diferiți care au început să își completeze flota cu camioane electrice, din toată Europa și chiar din Mexic. Unii au comandat mai mult de 40 de vehicule electrice fiecare”, continuă Allard.

Compania italiană de transport Gruber Logistics, un pionier al digitalizării, a plasat o comandă de aproape 30 de camioane electrice deodată: „Scania a analizat temeinic operațiunile noastre de transport. Ne-au oferit o soluție completă, inclusiv încărcarea, care se potrivește perfect nevoilor noastre într-un mod în care credem că un concurent nu ar putea face niciodată. Aceste camioane regionale sunt doar începutul. Vom merge cu Scania până când toate transporturile noastre vor fi electrificate”, spune Andrea Condotta, Public Affairs & Innovation Manager, Gruber Logistics.

Introducerea vehiculelor electrice regionale cu baterii a reprezentat o etapă importantă pentru Scania și partenerii săi, cu o creștere a autonomiei în toate gamele. Acest lucru oferă noi oportunități pentru o selecție vastă de clienți și pentru întregul ecosistem de transport. Producția camioanelor regionale va începe în T4 2023.