Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți? Abonează-te la newsletter.
Furnizorul global de servicii logistice Dachser raportează vânzările înregistrate în 2024 și anunță o creștere de 13% a veniturilor, care au urcat la 8,027 miliarde de euro. Compania de familie Dachser, cu sediul central în Kempten (Germania), s-a majorat semnificativ de la an la an, înregistrând o creștere a numărului de angajați (peste 3.300), a locațiilor (peste 56, iar la nivel global a ajuns la 433) și a spațiilor de paleți din depozite (peste 720.000).
De asemenea, creșterea se datorează și achizițiilor, precum DACHSER & FERCAM Italia, Frigoscandia și Brummer. Cu toate acestea, prin excluderea achizițiilor, Dachser a crescut cu 4,7% comparativ cu 2023. Avansul a fost generat de robustețea rețelei europene de grupaj și de creșterile segmentelor de transport mărfuri pe apă și prin aer. Volumele transportate au urcat cu 7,6% până la aproximativ 83,2 milioane de livrări, în timp ce tonajul cu 10,2% până la 44,1 milioane tone. Deși dezvoltarea businessului a fost dinamică, s-a înregistrat o scădere de ritm în Germania și Europa.
„Costurile mari, producția industrială slabă și scăderea consumului au avut un impact asupra afacerii noastre. Mai mult, multiplele crize la nivel mondial au fost un test de stres constant pentru clienții noștri și, prin urmare, pentru noi”, a precizat Burkhard Eling, CEO Dachser.
În 2024, furnizorul de logistică și-a dublat cheltuilelile anuale prin achiziționarea unor companii, deschiderea de noi locații, dezvoltarea echipei, inovație digitală și acțiuni în zona de mediu cum ar fi creșterea e-mobility, ajungând la aproximativ 490 de milioane de euro. Pentru 2025, sunt planificate investiții adiționale de 400 de milioane de euro.
“Cei care acționează în timpul unei crize și investesc în mod înțelept și consecvent vor intra în următorul val cu vântul în pânze.”, a completat Burkhard Eling.“ „În trecut, am ieșit din crize mai puternici și mai competitivi datorită acestei politici de business anticiclice. Același lucru se va întâmpla și de această dată.”
Dezvoltarea afacerii în detaliu
Rețeaua de logistică rutieră Dachser – care include transportul și depozitarea bunurilor industriale și de consum (Logistică Europeană) și a mâncării (Logistică alimentară) – a avut venituri în creștere cu 10,9%, ajungând la 6,4 miliarde de euro în 2024.
Linia europeană de logistică și-a crescut veniturile cu 8,1% ajungând la 4,8 miliarde de euro. Numărul livrărilor gestionate a crescut cu 6,5% și tonajul cu 2,8%. Dezvoltările în cadrul rețelei europene Dachser au fost influențate de presiunea asupra costurilor în industrii cheie, sensibilitate în rândul clienților în raport cu creșterea prețurilor și o intensificare a competiției datorită cererii mici pentru transport și depozitare. “Faptul că am fost capabili să creștem nu doar prin achiziții, dar și organic în condițiile unei piețe în stagnare ilustrează încrederea clienților noștri în fiabilitatea și calitatea rețelei noastre.”, a adăugat Burkhard Eling.
Prin integrarea companiei Müller în 2023 și a Frigoscandia și Brummer în 2024, rețeaua de logistică alimentară a primit o nouă dimensiune europeană. Veniturile s-au majorat cu 20% la 1,7 miliarde de euro, livrările cu 14,3% la aproximativ 12,4 milioane și tonajul cu 31,5% ajungând la 13,9 milioane tone.
„Am achiziționat companii care au deschis piețe de succes depășind logistica alimentară, care adresează segmente adiționale de clienți și piețe din Europa și nu în ultimul rând, care dețin flote de camioane proprii. Toate acestea sunt parte din noua poziționare pe piață a Dachser Food Logistics.”, a menționat Burkhard Eling.
Veniturile segmentului de logistică maritimă și aeriană au crescut cu 22% atingând aproximativ 1,6 miliarde de euro în 2024. În acest caz Dachser a beneficiat de evenimente pe termen scurt care au înregistrat o creștere a prețurilor pentru marfa transportată pe apă sau prin aer. Acestea includ blocajele de la Marea Roșie și businessul e-commerce dintre China și Europa.
De asemenea, logistica contractuală, adică îmbinarea transportului, a depozitării și a serviciilor cu valoare adăugată adaptate nevoilor clienților, a jucat un rol important în strategia de creștere a companiei Dachser în 2024.
Investițiile pentru extindere și capacitatea companiilor achiziționate au crescut numărul spațiilor de paleți cu 720.000, astfel că în total s-a ajuns la o capacitate de 3,8 milioane. Clienții Dachser pot acum beneficia de avantajele serviciilor de depozitare din 190 de locații globale.
“Putem să observăm că performanța economică în Europa este în stagnare și este însoțită de ajustări ale capacităților, unele dintre ele dureroase. Acest lucru înseamnă că trebuie să ne confruntăm cu procese de transformare în industrii cheie precum industria automobilelor și cele energofage precum industria chimică.”
În plus, există o creștere a incertitudinilor la nivel global și riscul unor recesiuni economice din cauza protecționismului, amenințării tarifelor și contra-tarifelor, precum și a conflictelor geopolitice.
În acest context, este important pentru Dachser să crească businessul în afara Europei.
“Ne vom concentra atenția pe îmbunătățirea prezenței noastre în America și Asia și conectarea acestor piețe capitalizând avantajul nostru competitiv – rețeaua europeană de grupaj. Cu cât prezența noastră globală este mai extinsă, cu atât suntem mai rezilienți.”, a declarat Burkhard Eling.
Potrivit datelor interne DSV Road, parte din grupul DSV, a treia cea mai mare companie de transport de mărfuri din Europa, primele luni ale acestui an au marcat o creștere ușoară în exportul de mărfuri față de aceeași perioadă a anului anterior. Acest lucru s-a datorat în special industriei auto și a celei electronice, care au înregistrat o cerere sporită pentru transportul către Europa.
„Deși 2024 este un an provocator în industria transportului de mărfuri, observăm o tendință de creștere ușoară a exportului de mărfuri din România în alte țări. În cadrul DSV Road, activitatea de export a înregistrat o creștere de 22% în primele două luni din an comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ca urmare a încheierii de noi parteneriate și a lărgirii portofoliului de clienți. Astfel, per ansamblu suntem optimiști privind evoluția acestui segment în următoarele luni. Sunt mai multe motive care pot da un impuls exportului, printre care extinderea rețelei de autostrăzi, dar și creșterea potențialului de business și calitatea produselor românești. Totodată, se dezvoltă segmentul de fabricare a produselor din diverse domenii de către firme internaționale în România, în special industria auto și cea electronică.”,
a declarat Sergiu Iordache, Managing Director DSV Road.
Foto: DSV Road
România exportă o gamă diversificată de produse în diverse țări din întreaga lume. Printre cele mai exportate produse se numără vehiculele și componentele auto, care au beneficiat de investiții și capacități de producție competitive la nivel global. De asemenea, exporturile din industria electronică, incluzând echipamente electronice de consum, componente IT și echipamente industriale, au crescut în ultima perioadă, consolidând poziția României pe harta exporturilor europene.
În sectorul agricol, România exportă cereale, legume, fructe și utilaje agricole, reflectând totodată o tendință ascendentă în acest domeniu. Printre alte tipuri de produse exportate sunt incluse materialele plastice și din cauciuc, produsele textile, metalele și articolele din metale.
În ultimii ani, România a exportat cel mai mult în Germania, rămânând una dintre principalele piețe de export, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Următoarele destinații importante pentru exporturile românești au fost Italia, Ungaria și Franța. Datele oficiale arată că în 2022 valoarea exporturilor către aceste țări a atins aproape 40 de miliarde de euro.
„În afară de piețele cu tradiție către care afacerile din România exportă cel mai mult, au intrat pe harta exportului și țări ca Polonia și Bulgaria, interesate de produsele românești. Foarte important este că piața se dezvoltă din ce în ce mai mult și harta exportului pentru România se lărgește tot mai mult, astfel încât numărul de IMM-uri care trimit produse în afara granițelor este tot mai mare. IMM-urile românești transportă între 2.000 și 5.000 de tone de mărfuri lunar, fiind efectuate, în medie, 900 de transporturi pe lună.”,
a precizat Daniel Babii, Business Development Director în cadrul DSV Road.
Pe fondul majorării exportului, a crescut și cererea pentru transportul de tip grupaj, datorită flexibilității sale de a transporta cantități diferite, între 30 kg și 3.000 kg, fără obligația închirierii unui camion întreg. Grupajul rămâne preferat și pentru capacitatea sa de a reduce cheltuielile de transport cu până la 80%. De asemenea, este urmat de transportul intermodal, prin utilizarea combinată a trenului și a camionului, și a celui full truck load, cu încărcări complete.
Interesul crescut este și pentru soluția de Green Transport, urmând trendul companiilor multinaționale cu programe de sustenabilitate și strategie ESG de a opta pentru transport de mărfuri pe bază de biocombustibil. IMM-urile folosesc analiza impactului asupra mediului prin mărfurile transportate cu aplicația CO2 Reporting Tool, care calculează cantitatea de emisii de CO2 și dispune de consultanță pentru optimizarea lanțului logistic.
DSV Road își propune să reducă cu aproape 40% cantitatea de emisii de carbon până în 2030, inclusiv în România. La nivelul grupului DSV există un fond total de finanțare valabil de 1 miliard de coroane daneze (peste 134 de milioane de euro), din care pot fi atrase investiții în programe de ESG, de reducere a CO2 și de protejare a mediului în România.
Pentru grupul danez DSV, prezent local de aproape 30 de ani, România reprezintă una dintre cele mai importante piețe din regiune. Compania DSV Road estimează pentru acest an o creștere a business-ului cu 10%, după ce anul trecut a generat o cifră de afaceri de aproximativ 80 de milioane de euro datorită creșterii numărului de clienți și a cererii pentru toate tipurile de transport, în special grupaj și intermodal.
Acest website foloseste cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a-ti imbunatati experienta pe website tinand minte preferintele tale de navigare. Apasand pe butonul accept iti dai acordul pentru folosirea tuturor cookie-urilor.
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența în timp ce navigați pe site. Din aceste cookie-uri, cookie-urile care sunt clasificate ca fiind necesare sunt stocate pe browser-ul dvs., deoarece sunt esențiale pentru funcționarea funcționalităților de bază ale site-ului. De asemenea, folosim cookie-uri terțe care ne ajută să analizăm și să înțelegem cum utilizați acest site web. Aceste cookie-uri vor fi stocate în browserul dvs. doar cu acordul dumneavoastră. De asemenea, aveți opțiunea de a renunța la aceste cookie-uri. Dar renunțarea la unele dintre aceste cookie-uri poate avea un efect asupra experienței dvs. de navigare.
Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu“cookie”) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard-disk-ul utilizatorului).