Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În încercarea de a asigura siguranța rutieră în timpul sezonului estival de călătorii, ROADPOL desfășoară, pentru al zecelea an consecutiv, operațiunea Safe Holiday.

Inițiativa, înființată și inspirată de Guardia Civil din Spania în 2014, se concentrează pe înființarea de puncte de control și informare pentru a verifica condițiile de siguranță ale călătoriilor pe distanțe lungi în țările europene.

Operațiunea „Vacanță în siguranță” urmărește să reducă numărul accidentelor rutiere și este concepută pentru a oferi o mai mare siguranță atât șoferilor naționali și străini, cât și altor utilizatori ai drumurilor în timpul sezonului aglomerat de călătorii. Experiența acumulată în anii anteriori a evidențiat câteva domenii-cheie de interes pentru vara anului 2024.

„Viteza excesivă a fost identificată ca o preocupare semnificativă. Sentimentul de impunitate în rândul unor șoferi, care cred că încălcările regimului de viteză nu vor fi raportate în țările lor de origine, a determinat eforturi intense în acest domeniu. Punctele fixe de control al vitezei joacă un rol crucial în monitorizarea și abordarea acestei probleme”, comentează Ernesto de Lucía Membrillo de Novales de la Guardia Civil. „O altă problemă este distragerea atenției la volan. Adesea cauzată de oboseală și somnolență în urma călătoriilor lungi, aceasta este o problemă majoră. Am sporit măsurile preventive pentru a aborda acest comportament periculos, care este o cauză frecventă a accidentelor în timpul perioadei de călătorie de vară”, adaugă de Novales. Pe lângă aplicarea legii, operațiunea ROADPOL „Vacanță în siguranță” subliniază importanța educării conducătorilor auto cu privire la legislația națională privind siguranța rutieră. „Mulți călători pot să nu fie conștienți de reglementările specifice, ceea ce poate duce la situații periculoase pe șosea. Eforturile de informare sunt orientate către abordarea celor mai periculoase cazuri și comportamente observate în anii anteriori. Un exemplu este informarea conducătorilor auto cu privire la condițiile rutiere sigure și alte circumstanțe relevante, asigurându-se că aceștia sunt bine pregătiți pentru călătoriile lor”, conchide de Novales.

Аutoritățile din Spania au luat primele măsuri semnificative împotriva aplicațiilor și grupurilor de social media care distribuie în mod notoriu informații privind punctele de control ale poliției.

În ultimii ani, șoferii din țară folosesc din ce în ce mai des aplicații sau se alătură grupurilor WhatsApp create cu scopul de a avertiza cu privire la accidentele rutiere și de a reaminti limitele de viteză. Însă o altă caracteristică a acestora este cea care îngrijorează autoritățile.

Este vorba despre opțiunea de a raporta locația radarelor și a controalelor efectuate de Guardia Civil din Spania, instituția responsabilă cu aplicarea legislației rutiere. La Guardia, o forță membră ROADPOL, ofițerii sunt îngrijorați deoarece în acest fel șoferii sunt avertizați în avans să ocolească locațiile de control, alegând alte drumuri. Problema se află, de asemenea, pe lista Direcției Generale a Traficului Rutier (DGT) din Spania, obiectivul acesteia fiind interzicerea eventuală a acestor aplicații.

Recent, autoritățile din comunitatea autonomă Galicia au făcut primii pași. Subdelegarea Guvernului din A Coruña a impus primele două sancțiuni. Prima este legată de utilizarea unei aplicații populare, iar a doua a fost impusă unei persoane fizice care a gestionat diferite grupuri WhatsApp pentru a alerta peste 15.000 de utilizatori cu privire la controalele rutiere ale Gărzii Civile. Ambele sancțiuni au fost impuse pentru încălcarea articolului 36.23 din Legea privind securitatea cetățenilor, care consideră că utilizarea imaginilor sau a datelor personale sau profesionale ale autorităților sau ale membrilor forțelor de securitate reprezintă o infracțiune gravă. Încălcarea acestei legi a fost considerată o infracțiune și un posibil impediment pentru operațiunile poliției, având în vedere că ar putea ajuta infractorii să fugă de autorități. Alte secții de poliție au început să facă plângeri similare pentru a pune capăt acestui fenomen.

La rândul său, DGT studiază noi măsuri legale care să permită sancțiuni mai aspre pentru aceste practici, în primul rând persecutarea administratorilor grupurilor WhatsApp. “Considerăm că aceștia desfășoară un act nesustenabil care merge împotriva liniei de plutire a siguranței rutiere și permite infractorilor să se sustragă legii”, a declarat șeful DGT, Pere Navarro. Potrivit acestuia, dacă va avea succes, aceste aplicații și grupuri ar putea fi interzise, precum și ar putea fi impuse sancțiuni mai aspre. “Sperăm că vom putea merge până la amendarea utilizatorilor individuali ai acestor aplicații și grupuri care raportează locațiile exacte ale controalelor rutiere”, adaugă Navarro.

sursa foto: ROADPOL