Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat în 2023 de Comitetul Național Rutier din Franța (CNR). Dintre serviciile logistice oferite de transportatorii de mărfuri generale cu ansambluri articulate, care lucrează pe distanțe lungi sau regional, depozitarea pe termen lung, mai mult de 24 de ore, este cea mai comună operațiune, întâlnită la 98% dintre firmele de transport care au declarat că fac și logistică. Pregătirea comenzilor este mai puțin frecventă, dar tot se întâlnește în 47% din cazuri. Iar prelucrarea produselor rămâne marginală, cu 5%.
Cei mai mulți transportatori au integrat aceste activități logistice complementare structural în cadrul companiei lor și geografic pe site-ul unde operează în mod tradițional.

În plus, mai arată CNR, clasamentele publicate de presa specializată din Franța evidențiază faptul că transportul și logistica au în comun multe firme de top. Principalii furnizori de servicii logistice din Franța sunt adesea companii de transport rutier sau multimodal care și-au diversificat activitățile și mulți jucători din logistică au propria flotă pentru a efectua operațiuni de transport rutier și sunt de fapt nume mari în transport.

Astfel, în topul transportatorilor din Franța în funcție de cifra de afaceri din 2022 se află CEVA Logistics (17.415 milioane de euro), Geopost (15.573), Geodis (13.700), Stef (4.264), XPO Logistics (2.917), ID Logistics (2.481), Fedex Express Fr (2.011), Schenker France (1.823), FM Logistic (1.713), Martin Brower France (1.644), GCA (1.400), Amazon France Transport (1.124), Zamenhof Exploitation (1.100), Heppner (1.090) și UPS France (1.000 de milioane de euro).

Iar în topul firmelor de logistică, după cifrele de afaceri din 2021, care includ și transportul pe bază de contract, sunt ID Logistics (776 de milioane de euro și 106 depozite în Franța), Geodis (680 de milioane de euro / 50 de depozite proprii), GXO Logistics (640/80), Stef (617/90), FM Logistic (nu a declarat cifrele, dar are 34 de depozite în Franța), Kuehne + Nagel (510/45), Daher, C-Logistics (392/12), Viapost, Rhenus Logistics (350/30), CAT (345/50), Astre (330/250), Log’s (270/43), Onet (264/n.c.) și Staci (237 de milioane de euro cifră de afaceri și 31de depozite în Franța).

Sursă foto:  CEVA Logistics

GXO Logistics, cel mai mare furnizor de servicii logistice contractuale din lume, a anunțat că realizează un proiect-pilot de validare a conceptului pentru „Digit”, robotul centrat pe om al Agility Robotics. Robotul este testat pentru sarcini logistice la sediul SPANX din Flowery Branch, Ga, unde GXO gestionează operațiunile de depozitare pentru comenzile directe către consumatori și comenzile din magazine ale brandului global de îmbrăcăminte pentru femei.

„Suntem încântați să facem acest pas inovator cu Agility în evoluția tehnologiei pentru operațiunile de depozitare”, a declarat Adrian Stoch, Chief Automation Officer, GXO. „În calitate de lider al industriei în materie de inovație, GXO colaborează cu companii tehnologice globale pentru a dezvolta și implementa tehnologii care îi vor ajuta pe clienții noștri să îmbunătățească siguranța, eficiența, productivitatea și implicarea angajaților în operațiunile lanțului de aprovizionare.”

Digit – care are o înălțime de 1,70 m, cântărește 64 kg și poate ridica până la 16 kg – este proiectat să lucreze în spații umane și poate fi adaptat cu ușurință la diverse sarcini de depozit prin actualizări de software.

Jonathan Hurst, co-fondator și Chief Robot Officer, Agility Robotics, a declarat: „Roboții multifuncționali care pot opera în spații umane vor fi o parte integrantă a viitorului nostru și suntem încântați să lucrăm cu GXO pentru a dezvolta această tehnologie pentru aplicații în industria lanțului de aprovizionare. Este important de menționat că nu este nevoie de reproiectarea depozitului sau de instalarea unei infrastructuri în afara celei care este deja proiectată în jurul oamenilor.”

Agility Robotics și GXO îl învață pe Digit să efectueze sarcini repetitive, cum ar fi mutarea lăzilor de la roboții mobili autonomi (AMR) și plasarea lor pe benzile transportoare. Reducerea unor astfel de sarcini repetitive reduce efortul, crește siguranța membrilor echipei și îi eliberează pe aceștia pentru a face mai multe activități cu valoare adăugată în depozit. Studiul recent al GXO confirmă un angajament mai bun și o satisfacție mai mare la locul de muncă în rândul membrilor echipei atunci când lucrează cu tehnologia. Dacă această fază inițială se dovedește a fi de succes, ea va deschide calea pentru pilotarea Digit într-o varietate mai mare de roluri în 2024.